Uluslararası kariyer için doğru adres Doğu Akdeniz Üniversitesi

Haberin Devamı

Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah

Y. Öztoprak, KKTC’nin tek devlet üniversitesi olan DAÜ’nün öğrencilerini kaliteli ve ayrıcalıklı eğitim imkanlarıyla uluslararası kariyere hazırladığını belirtti

KKTC’de 1979 yılından beri eğitim veren Doğu Akdeniz Üniversitesi, tüm programları YÖK tarafından tanınan bir devlet üniversitesidir. Bu yıl açılan Eczacılık Fakültesi ile birlikte DAÜ’de 74 programda lisans ve önlisans, 57 programda ise yüksek lisans ve doktora eğitimi veriliyor. Uluslararası Üniversiteler Birliği, Avrupa Üniversiteler Birliği, Akdeniz Üniversiteler Topluluğu, İslâm Ülkeleri Üniversiteleri Federasyonu’na tam üye olan Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin Amerika’da Teknoloji ve Mühendislik programlarını denetleyen ABET’den de denklik belgesi var.

150 üniversiteyle işbirliği var

Bu, mühendislik alanında dünyadaki en prestijli denkliktir. DAÜ ile birlikte Türkiye’de sadece ODTÜ, Bilkent, İTÜ ve Boğaziçi üniversiteleri bu denkliğe sahiptir. İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Türkiye’de sadece üç üniversitenin üye olduğu EFMD ve AACSB’ye üyedir. Turizm ve Otelcililik Yüksekokulu’nun bu alanda dünyadaki tek kuruluş olan TEDQUAL’dan alınmış akreditasyonu vardır. DAÜ, YÖK çatısı altındaki üniversiteler arasında bu akreditasyona sahip tek üniversitedir. DAÜ’nün dünyadaki 150’yi aşkın üniversiteyle işbirliği anlaşması bulunuyor.

Dünya sıralamasındaki yeri

DAÜ, 2011 yılında bağımsız bir kurum tarafından gerçekleştirilen ve 16 evrensel kriter dikkate alınarak yapılan değerlendirme sonucunda, dünyadaki 20.000 üniversite arasında 1421’inci sıraya yerleşti. Merkezi İspanya’da bulunan Webometrics sıralamasında DAÜ, Türkiye’deki 170 dolayında üniversite arasında 18, tıp fakültesi olmayan üniversiteler arasında 8’inci, ücretli eğitim veren üniversiteler arasında ise 5’inci sırada yer alıyor. KKTC’deki diğer üniversitelerin sırası 3793 ile 9088 arasında değişiyor. Doğu Akdeniz Üniversitesi, öğrencilerini yaratıcı, girişimci, global düzeyde rekabete hazır gençler olarak yetiştirmekte ve onları uluslararası kariyer için eğitmektedir.

DAÜ’de başarı ödüllendirilir

ÖSYM kılavuzunda yer alan % 100, % 50 ve % 25 oranındaki burslar yanında ilk üç tercihiyle DAÜ’ye gelenler, lise birincileri, sağlık alanında çalışanların, eğitimcilerin ve TSK mensuplarının çocuk ve eşleri % 15 ile

% 50 arasında ki burslardan yararlanabiliyor.

ÖSYM BURSU: Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından her yıl düzenlenen Üniversite Giriş Sınavı sonuçlarına göre üniversitenin belirlediği ve ÖSYM Kılavuzu’nda yer alan bölümlere, belirlenen kontenjanlarla yerleştirilen T.C. uyruklu öğrencilere verilen burstur. Öğrenim ücreti muafiyetini ve gerektiği takdirde İngilizce Hazırlık Okulu’nda bir yıllık eğitimi de kapsıyor.

TERCİH BURSLARI: Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarına göre ÖSYM kılavuzunda belirtilen bölümlere 1., 2. ve 3. tercihiyle yerleşen öğrencilere verilen burstur. Bazı programlarda bu oranı % 15 ile % 25, diğerlerinde ise % 20 ile % 50 arasında değişiyor. İngilizce Hazırlık Okulu’nda bir yıllık eğitimi de kapsıyor.

DAÜ TEŞVİK BURSU 1: Üniversite Giriş Sınavı’nda, herhangi bir puan türünde ilk 2000 öğrenci arasına girme başarısını gösteren ve dereceye girdiği puan türüyle DAÜ programlarından birine yerleştirilen T.C. uyruklu öğrencilere verilen burstur. Öğrenim ücreti muafiyetini, gerekirse İngilizce Hazırlık programında geçirilecek bir yıllık öğrenim süresini, DAÜ yurtlarında ücretsiz konaklamayı (2 kişilik odalarda), akademik yıl süresince (10 ay) ayda 600 TL cep harçlığını, her dönem için 200 TL ders kitap ödeneğini, yılda iki defa Türkiye-KKTC gidiş-dönüş uçak biletini ve 1 adet netbook bilgisayarı kapsıyor.

DAÜ TEŞVİK BURSU 2: Üniversite Giriş Sınavı’nda, herhangi bir puan türünde 2001-5000 öğrenci arasına girme başarısını gösteren ve dereceye girdiği puan türüyle DAÜ programlarından birine yerleştirilen T.C. uyruklu öğrencilere verilen burstur. Öğrenim ücreti muafiyetini, gerekirse İngilizce Hazırlık programında geçirilecek bir yıllık öğrenim süresini, DAÜ yurtlarında ücretsiz konaklamayı (2 kişilik odalarda), 10 ay süreyle 400 TL cep harçlığını ve 1 adet netbook bilgisayarı kapsıyor.

LİSE BİRİNCİSİ BURSU: DAÜ’nün dört yıllık herhangi bir lisans programına kayıt yaptırmaya hak kazanan Türkiye’deki liselerden mezun olan ve bu kontenjanla ÖSYM tarafından üniversiteye yerleştirilen T.C. vatandaşı lise birincisi öğrencilere öğrenim ücretinde % 20 indirim sağlar.

KARDEŞ İNDİRİMİ: DAÜ’de lisans veya ön lisans eğitimi gören kardeşlerden kıstaslara uygun ilk 2 kişinin her biri için % 10, 3’üncü ve daha sonrakiler için % 50 öğrenim ücreti indirimi uygulanır. Yüksek lisans programına kayıtlı olup üniversiteden dönemlik öğrenim ücreti üzerinden herhangi bir indirim ve/veya katkı almayan öğrenciler, öğrenim ücretinin

% 10’u kadar kardeş indiriminden yararlanır.

YÜKSEK ŞEREF BURSU: Kayıtlı bulundukları programda, normal ders yükü alan ve Genel Not Ortalaması (CGPA) 4.00 üzerinden en az 3.00 ve bir önceki Dönem Not Ortalaması (GPA) 3.50-4.00 arasında olan ön lisans ve lisans öğrencilerini kapsıyor. Öğrencilerin not ortalamalarına ve burs almaya hak kazanan öğrenci sayısına bağlı olarak belirli oranlarda öğrenim ücreti indirimi sağlıyor.

SPORCU BURSU: DAÜ’yü temsilen katıldığı, üniversite yönetim kurulu tarafından kabul edilen düzeydeki bir sportif etkinlikte bireysel veya takım olarak birinci olma başarısını gösteren veya DAÜ spor kulüplerinden birisinde aktif spor yapan ve kendi dalında ülkesinde milli olmuş bir sporcuya verilen burstur.

Eğitimde önemli bir fırsat: Paket ücret

DAÜ’DE bu yıl dünyanın, bölgemizin ve Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik şartları dikkate alarak çok önemli bir fırsat yaratıldı. Yalnız öğrenim ücretlerini değil, barınma ve beslenme bedellerini de içeren paket fiyatlar oluşturuldu. Buna göre bir yıllık öğrenim ücreti, bir yıl yurtlarda konaklama ve günde üç öğün yemeği kapsayan paket ücretler 12.388 TL ile 16.275 TL arasındadır. Eczacılık programı için ise bu rakam 18.900 TL’dir ve bu rakamlara KDV dahildir.

Kampüsteki modern yurtlarda 5000 öğrenciye barınma imkanı sağlanırken kentte yaşamak isteyen öğrencilerin konutları da üniversite tarafından kiralanıyor. DAÜ’de ayrıca geçen yıl alınan bir kararla öğrenim ücretleri iki yıl boyunca önceki yılki düzeyinde sabitlendi. Üniversite, üçüncü yıldan sonra artış oranının yalnızca TÜFE kadar olabileceğini ama hiçbir koşulda % 8’i geçemeyeceğini garanti ediyor. TSK mensubu, eğitimci veya sağlık alanında çalışanlarının çocuklarına ve başarılı sporculara öğrenim ücreti indirimi yapılır.

Çift diploma uygulaması

BİRİ Kıbrıs’ın diğeri de Türkiye’nin iki köklü devlet üniversitesi olan Gazi Üniversitesi (GÜ) ile Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), Türkiye’de ilk kez “çift diploma” uygulamasını başlattı. Ankara’da geçtiğimiz yıl iki üniversitenin rektörleri Prof. Dr. Rıza Ayhan ve Prof. Dr. Abdullah Y. Öztoprak tarafından imzalanan işbirliği anlaşmaları çerçevesinde GÜ ile DAÜ iki kardeş üniversite olarak eğitim fakültelerinde İngilizce öğremenliği, mühendislik fakültelerinde makine mühendisliği konularında ortak program açma kararı aldı. Öğrenciler geçtiğimiz yıl öğrenimlerine başladılar. Bu programlara devam eden öğrenciler, eğitim hayatlarının yarısını DAÜ’de diğer yarısını da GÜ’de tamamladıktan sonra hem DAÜ hem de GÜ diploması almaya hak kazanacaklar.

Fakülteler ve yüksekokullar

- Eğitim Fakültesi

- Fen ve Edebiyat Fakültesi

- Hukuk Fakültesi

- İletişim Fakültesi

- İşletme ve Ekonomi Fakültesi

- Mimarlık Fakültesi

- Mühendislik Fakültesi

- Sağlık Bilimleri Fakültesi

- Eczacılık Fakültesi

- Bilgisayar ve Teknoloji Yüksekokulu

- Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu

- Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu

- Adalet Meslek Yüksekokulu

Yeni açılan programlar

- Eczacılık (Eczacılık Fakültesi)

- Moleküler Biyoloji ve Genetik (Fen ve Edebiyat Fak.)

- Sağlık Yönetimi (Sağlık Bilimleri Fak.)

- Spor Bilimler (Sağlık Bilimleri Fak.)

- İşletme Mühendisliği (Mühendislik Fakültesi)

- Radyo TV ve Sinema (İletişim Fak.- Eğitim dili Türkçe)

- Gazetecilik (İletişim Fakültesi-Eğitim dili Türkçe))

DİĞER YENİ YAZILAR