Üniversite için ikinci şansınız yok!

Bana diyorsunuz ki "Hocam, sana kalsa Emre Kaçar bile açıkta kalacak!" Örgün yükseköğretim (lisans) programlarında 190 054 kontenjan var ve bunun da sadece 160 174'ü devlet üniversitelerine ait ve toplam tercih hakkı bulunan aday sayısı ise 1 171 690. Buyrun, yerleştirin!

Haberin Devamı

Bana diyorsunuz ki "Hocam, sana kalsa Emre Kaçar bile açıkta kalacak!" Örgün yükseköğretim (lisans) programlarında 190 054 kontenjan var ve bunun da sadece 160 174'ü devlet üniversitelerine ait ve toplam tercih hakkı bulunan aday sayısı ise 1 171 690. Buyrun, yerleştirin! Lütfen bana kızmayın. Ben, çok açık ve net konuşan biriyim. Biliyorum, bunları duymak istemiyorsunuz. İşinize geleni duymak istiyorsunuz, ama fazla hayale kapılmayın. Ek yerleştirme için şansınızı değerlendirin, ama oturup dersinizi çalışmanızı tavsiye ederim. Yerleştirme sonucunda üniversitelerde boş kalan kontenjanlar ile kayıtlardan sonra boş kalacak kontenjanlara ek yerleştirme yapılacak. Devlet üniversitelerinin lisans programlarında sadece 102 kişilik boş kontenjan kaldığı için, ek yerleştirmede maddi durumu iyi adayların şanslan daha yüksek gibi gözüküyor. Herhangi bir yükseköğretim programına yerleşemeyen adaylar şanslarını ek yerleştirmede deneyebilirler, ama fazla şanslarının olmadığını da bilsinler. Parayla öğretim yapan vakıf üniversitelerinin lisans programlarında 1078 kişilik, KKTC'deki üniversitelerin lisans programlarında da 6 bin 29 kişilik kontenjan açığı var. Yurtdışındaki üniversitelerin lisans programlarında da 1652 kişilik kontenjan boş bulunuyor. Meslek lisesi mezunlan için meslek yüksekokulu şansı sürüyor. Devlet üniversitelerinin önlisans programlarında 66 bin 746, vakıf üniversitelerinin önlisans programlarında 3 bin 849, KKTC'deki üniversitelerin önlisans programlarında da 1862 kontenjan boş kaldı.

Geçen yıl şartlar daha iyiymiş!
2002-ÖSYS yükseköğretim programlarına ek yerleştirme kontenjanlarına bakıldığında, şartların daha elverişli olduğu görülüyor. Devlet üniversitelerinde ek yerleştirme için önlisans programlarında 51 884, lisans programlarında 5 076 olmak üzere toplam 56 960 boş kontenjan bulunuyordu. Devlet, vakıf, KKTC ve yurtdışı üniversitelerinin toplam ek yerleştirme kontenjanı 85 623 idi. Niye bu yıl, devlet üniversitelerinde sadece 102 kişilik boş kontenjan kaldı? Nedeni çok açık: Puan sistemindeki kargaşadan dolayı, millet açıkta kalmamak için 'neresi olursa olsun!' mantığı ile tercih yaptı da ondan! Kazandınız kazanmasına, ama esas sorun şimdi başlayacak. Baştan yapmanız gereken muhasebeyi şimdi yapacaksınız, ama hiçbir işe yaramayacak... Neyse, bu ayrı bir konu. Açıkta kalmak istemeyen adaylar, AÖF'nin önlisans ve lisans programlarını tercih edebilirler. AÖF'de İngilizce ve Okul Öncesi Öğretmenlikleri ile Bilgi Yönetimi programlan dışında kontenjan sınırlaması yok. Ek yerleştirme işlemi, Ekim ayı içinde yapılıyor. Geçtiğimiz yıl, ek yerleştirme işlemleri 7-15 Ekim tarihleri arasında yapıldı. Sonuçlar, Ekim ayı sonunda belli olacak. Ek yerleştirmeye, AÖF'nin kontenjansız programları dışında bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar başvuramıyor. Özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar ek yerleştirmeye başvurabilirler.

Yine yanılmadım!
Daha önceki yazımda belirtim, 1 500 civarında 'bire bir' tercih yaptım diye. Puan sisteminde karışıklık olmasına rağmen, tercihlerde hiçbir zorluk yaşamadım ve çok isabetli kararlarda bulundum. Hatta olay, 'nokta atışı'na kadar gitti. Her zaman olduğu gibi, kazanacağı da söyledim, kaybedeceği de!

DİĞER YENİ YAZILAR