Sonuçlar Temmuz'un son haftasında

Sınav bitti, şimdi yerleştirme heyecanı başlıyor. Heyecan hiç bitmiyor, hayatımızın bir parçası. O olmasa, zaten hayatın bir anlamı olmazdı

Haberin Devamı

Sınav bitti, şimdi yerleştirme heyecanı başlıyor. Heyecan hiç bitmiyor, hayatımızın bir parçası. O olmasa, zaten hayatın bir anlamı olmazdı. Geçen yıl sonuçlar, 18 Temmuz 2002 Perşembe günü açıklandı. Tarih belirtmek pek doğru olmayacak, ama bu yıl sonuçlar; bu tarihin ya bir gün öncesinde, ya da bir gün sonrasında açıklanacak. Sonuçlar açıklanana kadar, üniversiteleri dolaşın, bölümler hakkında bilgi toplamaya çalışın. Aklınıza takılan herşeyi sorun, soruşturun. Araştırıcı olun, hazır beklemeyin. Kasım ayında yapılan başvurularda: 2003-ÖSS'ye 1 milyon 597 bin 302 aday başvurdu, bu adaylardan 1 milyon 502 bin 815'i ÖSS'ye gireceğini belirtti ve 94 bin 487 aday ise, sadece kendi alanlarındaki meslek yüksekokulları ve açıköğretim programlarına sınavsız geçiş için başvurdu. Pazar günü yapılan sınava ise, 1 milyon 502 bin 564 aday katıldı. Sınav evrakları, bugün ÖSYM'de toplanmış olacak. Gerekli düzenlemelerden sonra cevap kağıtlarının değerlendirilmesine geçilecek. Önümüzdeki haftadan itibaren, 2003 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu gönderilmeye başlanacak.

Kılavuzda yüzdelik dilimler olacak, puanlar olmayacak. Tercihleri, yüzdelik dilimlere göre yapacaksınız. Yüzdelik dilimler bu yıl, virgülden sonra iki rakam. Geçen yıl yüzdelik dilimler, virgülden sonra tek rakam idi. Yüzdelik dilimlerin iki rakamlı olması, tercihleri daha kolay yapabilmeniz ve sınava katılan adaylar arasındaki yerinizi daha iyi yorumlayabilmeniz amacını taşıyor. ÖSS'yi kazanan ve meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş yapacak adaylar tercih formunu doldurabilecek. Tercihler, 28 Temmuz ile 6 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Merkezi yerleştirme işleminin sonuçları da, Ağustos ayı içinde açıklanacak. Yerleştirme sonucunda devlet, vakıf ve KKTC'deki üniversiteler ile yurtdışındaki üniversitelerin lisans, önlisans ve özel yetenek programlarına toplam 400 bin 884 öğrenci alınacak. YÖK, 2003-2004 akademik yılı için devlet üniversitelerinin lisans programlarına 161 bin 63, vakıf üniversitelerinin lisans programlarına 16 bin 500, KKTC'deki üniversitelerin lisans programlarına 9 bin 325, yurtdışındaki üniversitelerin lisans programlarına da 3 bin 112 olmak üzere toplam 190 bin kontenjan ayırdı. Her 8 adaydan, sadece 1'i üniversiteli olabilecek!

Ayrıca devlet, vakıf ve KKTC'deki üniversitelerin önlisans programlarına toplam 198 bin, özel yetenek programlarına da 12 bin 884 aday alınacak. Kasım ayında da, boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirme yapılacak. Bu da, üniversite adayları için son bir şans olacak. Sınav kolaydı, hem de çok kolay. Daha önce çok söyledik, "sınav kolay olacak" diye. Hiç sürpriz soru yoktu. Düzenli ve bilinçli bir şekilde sınava hazırlananlar için, güle oynaya yapılabilicek bir sınavdı. Eminim ki, Kampus Final'i düzenli takip eden adaylar soruları tıkır tıkır çözdüler. Eee, dile kolay, 23 adet konu açıklamalı dergi, 23 adet deneme sınavı dergisi... Sonuç hiç de sürpriz olmamalı! Toplam 3,5 milyondan fazla satan Kampus Final, sınavdaki en büyük yardımcınız oldu. Tercihlerde de yanınızda olacak, merak etmeyin. Önümüzdeki pazar, YDS var. YDS'ye girecek adaylar, en çok şu soruyu soruyorlar: "Dil sınavına girecek bir adayın, ÖSS'den kaç puan alması gerekir?" ÖSS'den şu kadar net veya bu kadar puan çıkarması gerekir, diye bir durum söz konusu değil. Yani, belli bir baraj olayı yok. Türkçe ve Sosyal Bilimler testlerinden olabildiğince çok net yapması iyi olur. ÖSS'den çıkardığı netler (sayısal netler hariç!) ile YDS'den çıkardığı netler birlikte değerlendirilecek.

DİĞER YENİ YAZILAR