Gazete Vatan Logo

Sadece ‘içindekiler’ olan tezin sahibine suç duyurusu

Erzincan Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde öğretim görevlisi olan Yrd. Doç. Dr. Meriç Aybar’ın 2015 yılında Atatürk yazdığı doktora tezi sosyal medyada paylaşılmış ve gündem olmuştu.

Sadece ‘içindekiler’ olan  tezin sahibine suç duyurusu

Erzincan Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde öğretim görevlisi olan Yrd. Doç. Dr. Meriç Aybar’ın 2015 yılında Atatürk yazdığı doktora tezi sosyal medyada paylaşılmış ve gündem olmuştu. “19.yy’da Osmanlıyı ziyaret eden yabancı yazarların eserlerinde Osmanlı halk hayatının derlenmesi” isimli doktora tezinde daha önce kullanılan kitaplardan bölümlerin direkt olarak kullanılması, tezin sadece içindekiler ve başlıklardan meydana gelmesi eleştirilerin artmasına yol açtı. Tepkilerin üzerine Atatürk Üniversitesi 6 Aralık 2017 tarihinde tezin incelenmesi için Bilimsel Araştırma Komisyonu’na talimat verdi. Aynı zamanda Sosyal Bilimler Beşeri Etik Kurulu’nda da etik anlamda inceleme için soruşturma başlatıldı.

İptal edilmesi istendi

Kurul incelemeleri 27 Mart 2018 tarihinde tamamlandı. Komisyon kararları 3 Nisan 2018 tarihinde Meriç Aybar’ın öğrencisi olduğu ve tezin onaylandığı Eğitim Bilimleri Enstitüsü’ne rapor olarak gönderildi. Atatürk Üniversitesi’nden yapılan açıklamada komisyon raporlarında Aybar’ın tezinin iptal edilmesi talep edilirken aynı zamanda tezin jürisi hakkında da disiplin ve ceza soruşturmasının başlatıldığı ifade edildi.

Haberin Devamı

Soruşturma kapsamında dikkat çeken önemli bir detay ise tez jürisinin disiplin ve soruşturma kapsamında verdiği ifadelerde imzaların kendilerine ait olmadığını ve sahte evrak düzenlemesi yapıldığı oldu.