Gazete Vatan Logo

Sabancı Üniversitesi öğrenciye “seçme özgürlüğü” tanıyor

Sabancı Üniversitesi, 2007 yılında beşinci lisans mezunlarını verdi.

SABANCI ÜNİVERSİTESİ’nde diploma programı seçimlerinin başladığı 2000-2001 bahar yarıyılından bugüne kadar öğrencilerin yüzde 46’sı ilk bildirdikleri diploma programından farklı seçim yaptı


1999-2000 akademik yılında eğitime başlayan Sabancı Üniversitesi, 2007 yılında beşinci lisans mezunlarını verdi. Üniversitemiz, Türkiye’de gerçekleştirdiği “ilkler” ve “yeniliklerle” öne çıkıyor. Sabancı Üniversitesi’nin başlıca yenilikçi uygulamaları şöyle sıralanabilir:

* Diploma programını, herhangi bir ek sınava tabi tutulmaksızın, öğrencinin kendi özgür tercihi doğrultusunda, ikinci sınıfın sonunda belirleme imkanı,

* Çeşitli ve kapsamlı burs imkanları,

* Ortak projeler geliştirdiği iş dünyasını öğrenim sırasında yakından tanıma imkanı,

* Geniş araştırma imkanları,

* Her öğrencinin kullanımına sunulan dizüstü bilgisayarlar.

21. yüzyılda dünyanın ve Türkiye’nin gereksinim duyduğu alanlarda öğrenim veren Sabancı Üniversitesi, Türkiye’de bir “ilk”i gerçekleştirerek “bölümsüz üniversite” sistemiyle öğrencilere meslek seçimini ikinci sınıfın sonunda yapma olanağı sağlamaktadır. Mühendislik ve Doğa Bilimleri, Sanat ve Sosyal Bilimler ile Yönetim Bilimleri olmak üzere tek kampüs içinde üç fakültesi bulunan Sabancı Üniversitesi’nde diploma programı seçimlerinin başladığı 2000-2001 bahar yarı yılından bugüne kadar öğrencilerin yüzde 46’sı ilk bildirdikleri diploma programından farklı seçim yaptı.


Mezunlarımızdan birkaç sıra dışı öykü


Sabancı Üniversitesi’nden mezun olan pek çok öğrenci sıra dışı öyküleriyle dikkat çekiyor. İşte bu öğrencilerden birkaçı kendi öykülerini şöyle anlatıyor


HÜSEYİN ERGÜN

(Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği Lisans Mezunu-2004): Sabancı Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Open Business Software Solutions (OBBS- Açık Yazılım İş Çözümleri) adlı bilişim şirketinin kurucuları arasında yer aldım. Çalışmalarını yurt dışındaki açık yazılım firmalarıyla birlikte genişleten ve Türkiye’de Ericsson, Tübitak, Red Hat, IBM gibi şirket ve kurumlarla işbirliği yapan OBSS’nin 2007 ciro hedefi 1 milyon doların üzerinde.

MERT AKEL

(Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Lisans Mezunu-2005): Akel Kimya’nın kurucusuyum. Yüksek lisansımı Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde tamamladım. Seramik yüzeylerde su itici etki yaparak bakteri üremesini önleyen bir malzeme ürettim ve bu malzemenin patent hakkını 15 yıllığına bir seramik şirketine sattım. Bu şirketle ortak bir AR-GE şirketi de kurdum. Çalışmalarımla üniversite ve sanayi etkileşiminin gelişmesine katkıda bulunmak beni mutlu ediyor.

NESLİHAN ERCAN

(Toplumsal ve Siyasal Bilimler Lisans Mezunu-2007): Ek olanaklı onur burslu olarak Toplumsal ve Siyasal Bilimler programından mezun oldum.

3. sınıfın ikinci dönemi Danimarka Aarhus Üniversitesi’ne değişim öğrencisi olarak gittim. Yurt dışındaki bir çok üniversiteden kabul aldım ama Hollanda Maastricht Üniversitesi European Studies master programına gitmeye karar verdim. Hollanda Dışişleri tarafından dünyada 30 kişiye verilen bir burs olan MTEC bursunu aldım.

ERGİ ŞENER (Mikroelektronik Mühendisliği Lisans Mezunu-2005 ve Sanayi Liderleri Programı (SLP) Yüksek Lisans Öğrencisi): Üniversite son sınıfta geliştirdiğim projeyle Avrupa Birliği’nin desteğiyle Sabancı Üniversitesi tarafından düzenlenen Girişimci Geliştirme Programı’na kabul edildim. Daha sonra bu projeyi geliştirerek Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) Teknopark’ında, bir arkadaşımla birlikte “New-Tone Technologies” isimli bir şirket kurduk. “Smart card” adı verilen kart sistemlerine yönelik çözümler üretmeyi ve kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda bu sistemlerin kurulum, teknik destek ve servis hizmetlerini sağlamayı amaçlayan bu şirkete, Sabancı Üniversitesi’ne ait Inovent Fikri Mülkiyet Hakları A.Ş. ortak oldu.

SİMLA CEYHAN (Üretim Sistemleri Mühendisliği Lisans Mezunu-2006): Sabancı Üniversitesi’ne Türkçe-Matematik alanında giriş yaptım. Toplumsal ve Siyasal Bilimler okumayı hedefliyordum. Birinci sınıfta matematiğe ve mühendislik konularına ilgi duyduğumu fark ettim. İkinci sınıfta Üretim Sistemleri Mühendisliği’ni seçtim. Matematik dersi aldığım için matematik yan dalını da tamamladım. Sabancı Üniversitesi’nin öğrencilere diploma programı seçimini ikinci sınıfın sonunda yapma olanağı sağlayan sistemi sayesinde istediğim alana yöneldim. Bu seçimim, yurt dışındaki üniversitelerin de dikkatini çekti. Doktora başvurusunda bulunduğum ABD’deki Stanford, Columbia, Cornell gibi üniversitelere tam burslu olarak kabul edildim.


Öğrencilerin yüzde 36’sı burslu okuyor

SABANCI Üniversitesi’nde burs almanın temel koşulu “başarılı olmak” tır. Her 100 lisans öğrencisinden 36’sının burslu öğrenim gördüğü Sabancı Üniversitesi’nde 2007-2008 akademik yılında uygulanacak burslar, “Üstün Başarı Bursu”, “Onur Bursu” ve “Başarı Bursu” adı altında üç ana grupta toplanıyor. Sabancı Üniversitesi’ne 2007-2008 akademik yılında 190 öğrencinin burslu okuması planlanıyor.

Burs alan öğrenciler, aldıkları bursun türüne göre yıllık öğrenim ücretinin tamamından ya da 2/3’ünden muaf oldukları gibi yeni teknoloji kullanım ücretinden de muaf olabilirler. Bunun yanısıra Sabancı Üniversitesi yurtlarında kalanlar yurt ücretinden de muaf olabilmektedir. Ayrıca öğrencilere 9 ay boyunca aylık 300-500 YTL nakit ödeme de söz konusudur. “Üstün Başarı Bursu”, “Onur Bursu” ve “Başarı Bursu” kontenjanından yerleştirilen ve gerekli koşulları sağlayan öğrencilere ek olanaklar sunuluyor.


Öğrencilerin yüzde 65’i yurtta kalıyor

SABANCI Üniversitesi, şehrin tüm karmaşasından uzak kampüsünde öğrencilerin günlük hayatlarıyla ilgili tüm ihtiyaçlarını gidermektedir. Kampüste gösteri

merkezinden spor merkezi’ne, bilgi merkezi ve sağlık merkezinden markete, sinema salonundan spor alanlarına kadar öğrenciler için her türlü imkanlar bulunmaktadır. Sabancı Üniversitesi’nde öğrencilerinin kuruluşunu ve işleyişini üstlendiği 47 kulüp bulunuyor.

Üniversitede öğrencilerin yüzde 65’i yurtlarda kalıyor. Türkiye’de toplam öğrenci oranına göre en fazla yatak kapasiteli öğrenci yurdu Sabancı Üniversitesi’nde.

2007-2008 akademik yılında Sabancı Üniversitesi’ne yerleştirilecek lisans öğrencilerine yurt olanaklarından yararlanma konusunda öncelik tanınacaktır.


Tanıtım Günleri

TANITIM Günleri 19 Temmuz - 4 Ağustos (pazar hariç) her gün, kampüs turu dahil 10.40-13.30 saatleri arasındadır. Tanıtım Programı için özel ücretsiz servisler (pazar hariç) her gün Taksim ve Kadıköy’deki Hakiki Koç Otobüs İşletmesi önünden hareket edecektir. Servisler saat 09.45’te Taksim’den (AKM yanındaki Mete Cad. No:18 Hakiki Koç işletmesi önü) saat 10.00’da ise Kadıköy’den (Rıhtım Caddesi Sahil Mevkii Hakiki Koç işletmesi önü) kalkmaktadır.


Mezunlar ne yapıyor

SABANCI Üniversitesi, 2000 yılından bugüne kadar verdiği 2048 mezununun yüzde 62’si lisans, yüzde 38’i lisansüstü programlardan diploma aldı. Mezunların yarısından fazlası profesyonel iş hayatına geçti. Üçte biri ise eğitimlerini lisansüstü düzeyde sürdürmeyi tercih etti. Mezunların bir bölümü ise kendi işlerini kurdu.

Lisansüstü eğitimlerine devam eden öğrencilerin önemli bir bölümü, dünyanın saygın üniversitelerinde burslu olarak öğrenimlerini sürdürmektedir.


Öğrenim ücretleri

SABANCI Üniversitesi, Akbank ile işbirliğine gitti. Bu çerçevede 2007-2008 akademik yılı lisans programları (KDV dahil) 22.500 YTL olan öğrenim ücretini taksitlendirme imkanı sunmaktadır. Öğrenim ücreti, yıl boyunca toplam 6 eşit taksitte ödenebileceği gibi isteyenler dönem başlarında peşin olarak da ödeyebilmektedir.


REKTÖR’DEN...

Prof. Dr. Tosun Terzioğlu
Mesleğinizi ÖSS’de değil üniversitede seçin


SABANCI Üniversitesi’nin en önemli avantajlarından biri, ilk iki yıl boyunca, öğrencilerinin değişik alanları tanımalarına fırsat vermesidir. Bu süre içinde yeni başlayan öğrencilerimizin tümü Temel Geliştirme Programı kapsamında aldıkları üniversite dersleriyle aralarındaki eğitim farklılıklarını giderip eşit düzeye gelirler. Temel Geliştirme Programı, üniversitemizin eğitim sisteminin ayırt edici unsurlarından biridir. Diğer bir vurgulamamız gereken önemli özellik Sabancı Üniversitesi’nde “bölüm”

yapısının olmamasıdır. Öğrenci, bölüm değil, program grupları bazında seçim yapar. Fakülteye yerleştirilen öğrenci, ilk iki yıl süresince bütün lisans programlarını etraflıca tanıma fırsatına kavuşur.

Alanını kendisi belirler

İkinci sınıfın sonuna geldiğinde ise fazladan herhangi bir sınava tabi tutulmaksızın kendi diploma alanını özgürce belirler. Öğrenci dilerse, fakülteler arasında yatay geçiş yapma imkânına sahiptir. Amacımız, diplomasıyla barışık, uğraş alanı olarak seçtiği işi gerçekten seven mezunlar vermektir. Ayrıca ilk iki yılda öğrenciye disiplinlerarası düşünme yetisi kazandırarak, disiplinleri bir bütün olarak algılamasını ve kavramasını sağlayarak bir “dünya üniversitesi” mezununun sahip olması beklenen genel kültür verilmektedir. Bizim için önemli olan, Sabancı Üniversitesi’ne gelen her öğrenciyi en iyi ve sevdiği eğitimi almış, mutlu birer birey olarak mezun edebilmektir.


Yenilikçi programlar

SABANCI Üniversitesi, müfredatındaki farklı programları, Temel Geliştirme Programı (ilk iki yıl öğrencilerin aldıkları ortak dersler), Kültürel Çalışmalar lisans programı, Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı lisans programı, Uyuşmazlık Analizi yüksek lisans programı, Sanayi Liderleri yüksek lisans programı, Yönetimde Bilişim Teknolojileri yüksek lisans programıyla Türkiye’de üniversite eğitimine yeni bir soluk getirdi. Ayrıca Türkiye’de ilk kez Sabancı Üniversitesi’nde başlayan lisans programları arasında Malzeme Bilimi ve Mühendisliği ve Mekatronik Mühendisliği bugün diğer üniversitelerin de müfredatında bulunmaktadır.



İletişim adresleri



Sabancı Üniversitesi

Orhanlı, Tuzla 34956 İstanbul

Telefon: (0216) 483 90 90

Faks: (0216) 483 90 73

e-posta: studentinfo@sabanciuniv.edu

www.sabanciuniv.edu



Sadık Gültekin

Haberin Devamı