Gazete Vatan Logo

Sabancı’nın olduğu iş alanlarına girmeyiz, riskleri paylaştırıyoruz

Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emine Sabancı Kamışlı, gıda, sağlık ve gayrimenkul alanında yeni yatırımlarla büyüyeceklerini söyledi. Yatırım yapacağımız alanı belirlerken Sabancı Grubu’na dikkat ediyoruz. Aynı riski paylaşmayalım diyerek yumurtaları aynı sepete koymuyoruz” dedi

ESAS Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emine Sabancı Kamışlı, Sabancı Grubu ile aynı sektörlerde yatırım yapmayacaklarını söyledi. Peyman’ın yüzde 30’luk hissesini alarak girdiği kuruyemiş pazarındaki hedeflerini anlatmak için Gaziantep’te düzenlenen hasat şenliğinde gazetecilere konuşan Emine Sabancı Kamışlı, son dönemde yaşanan durgunlukla birlikte alınan bu kararın doğruluğuna dikkat çekti. Kamışlı, “Ortam risk açısından müsait. Biz de yumurtaları aynı sepete koymamak adına farklı yatırım alanları belirledik. O nedenle enerji gibi alanlara yanaşmadık. Şu anda sadece elektronik market alanında iki farklı şirket olarak çalışıyoruz. Sabancı Holding gıda da yok, biz varız. Biz havacılıkta varız, Sabancı Grubu orada yok. Riski dağıtmak gerekiyor. Aynı pazarda aynı tehlikeyi yaşamayalım” diye konuştu.

Elektronikte durgunluk var

Özellikle elektronik perakende sektöründeki canlılığın yerini durgunluğa bıraktığını kaydeden Kamışlı, şöyle devam etti: “Hatta dev şirketler bile inanılmaz kampanyalar yapıyor. Eğer Eylül’de beklenen canlanma olmazsa kış bizim için zor geçecek. Aslında tüketicinin tam ihtiyacını alması gereken dönem, çünkü makro göstergeler olumsuz olsa da direkt tüketicinin cebi henüz etkilenmedi. Ama psikolojik etkiden dolayı kimse bir şey almıyor.”

Hastane sayısı 12’ye çıkacak

Esas Holding’in bir diğer faaliyet alanı olan hastane yatırımlarında da büyüdüklerini söyleyen Emine Sabancı Kamışlı, şu ana kadar 6 hastane ile ortaklık yaptıklarını, bu sayının yıl sonunda 12 olacağını kaydetti. Holding’in gayrimenkul şirketi ise bir taraftan dahil olacakları proje ararken diğer yandan gayri menkul satın almaya devam ediyor. Holding binası için de Anadolu yakasına yeni bir plaza alındı.


2.3 milyar $’lık kuruyemiş pazarında % 30 büyüyecek

EMİNE Sabancı Kamışlı, yüzde 30’una sahip oldukları Peyman ile hedeflerini büyüttüklerini, gıda alanında genişleme kararı aldıklarını söyledi. Esas-Peyman ortaklığının hızlı bir büyüme sürecine girdiğini dile getiren Kamışlı, hedeflerinin yıllık yüzde 30 büyümek olduğunu belirtti. 2.3 milyar dolarlık kuruyemiş pazarında paketli ürünlerin payının giderek arttığını söyleyen Kamışlı, şöyle konuştu: “Dünyanın en çok kuruyemiş tüketen ülkesiyiz. Artık Peyman ile ihracatta da üst ligde olacağız. Şu anda çok az bir farkla ikinci sıradayız. Aslında pazar daha büyük olmalıydı, ama bugüne kadar hep küçük küçük şirketler olduğu için pazar da büyüyemedi. Markamız DorLeo gerek ürün kalitesi, gerek paketleri ile henüz çok yeni bir gelişme içerisinde. Daha yolun başında iken 110 milyon YTL’lik ciroyu yakaladı. 5-6 yıl yüzde 30 büyümeye devam edecek.”

DorLeo’nun 48 bin noktada satıldığını belirten Emine Sabancı Kamışlı, önümüzdeki günlerde City Farm ve Pegasus’ta da DorLeo ürünlerinin yer alacağını belirtti. Kamışlı, kuruyemiş pazarında paketli ürünlerin payının henüz yüzde 15’lerde olduğunu ve 5 yılda bu rakamın yüzde 50’lere çıkacağını ekledi.

Peyman meyve kurusu üretecek

Türkİye’nİn fındık, kayısı, üzüm gibi pek çok üründe yüzde 70’lik üretim payı bulunduğunu hatırlatan Emine Sabancı Kamışlı, 3 yıl içinde 4 yeni markanın planlandığını belirtirken, kuruyemiş denilince çok geniş bir ürün gamı bulunduğunu, meyve kuruları, meyve barları gibi ürün çeşitlerinde de olacaklarını söyledi. Peyman Genel Müdürü Oğuz Yükselir de “Halen Romanya ve Kosova’ya ihracatımız sürüyor. Önümüzdeki ayda Rusya’ya ihracata başlayacağız” dedi.







Haberin Devamı