Gazete Vatan Logo

SABAH'ta Dinç Bilgin dönemi bitti

Kendi deyimiyle dededen, babadan gazeteci olan Dinç Bilgin, TMSF ile 830 milyon dolarlık borcun geri ödenmesi konusunda anlaşmaya varmasının ardından Sabah'ın künyesinden çıktı

Dikkatli gözlerden kaçmamıştır... SABAH Gazetesi'nin dünkü sayısının künyesine bakanlar, gazetenin kurucusu Dinç Bilgin'in adının künyeden çıktığını farkettiler. Sayfalar dolusu gazetenin, küçücük bir köşesindeki bu 10 harflik eksiklik, aslında Türk basınında bir dönemin sonunu ifade ediyor.

SABAH ve atv'yi çatısı altında bulunduran Bilgin Grubu'nun sahibi Dinç Bilgin, Etibank borçlarının tasfiyesi için TMSF ile imzalanan protokolün ardından gazetenin künyesinden çıktı. SABAH'ın künyesinin en tepesine, bir süre önce gazetenin marka ve lisans hakkını kiralayan Turgay Ciner'in adı yazıldı. Dinç Bilgin ile birlikte kızı Esra Bilgin Polley de künyeden çıkarken, oğlu Onay Bilgin, Ciner'in hemen altında Bilgin Yayıncılık A.Ş. adına imtiyaz sahibi olarak künyede yer buldu. SABAH'ın künyesindeki bu değişiklik, Türk basın tarihinde Erol Simavi'nin Hürriyet'i, Haldun Simavi'nin Günaydın'ı, Karacan Ailesi'nin Milliyet'i satması kadar önemli bir sayfa olarak yerini aldı.

Bilgin ailesi tam 106 yıldır gazeteciydi
Son 3 yıldaki zor günlerinde SABAH gazetesinin birinci sayfasında yayınlanan makalelerinde belirttiği gibi Dinç Bilgin "dededen, babadan" gazeteciydi. Bilgin Ailesi 1885'te Selanik'te kurulan, 1924'te İzmir'e taşınan Yeni Asır gazetesinin kurucusu, sahibiydi.

1940 yılında İzmir'de doğan Dinç Bilgin, eğitimini İngiltere'de tamamladıktan sonra Yeni Asır'ın muhasebe servisinde işe başladı. Kariyerinin başından itibaren son derece atak, heyecanlı ve yenilikçi oldu. Ortaya iyi bir fikir atıldığında risk ne kadar yüksek olursa olsun ilk tepkisi "Hemen yapalım, şimdi yapalım" şeklinde oluyordu. Bir projeye karar verdikten sonra risklerinin anlatılmasından, o proje hayata geçtikten sonra da kötü giden yanlarını dinlemekten hoşlanmazdı. Bu özelliği nedeniyle "İyi gazeteci ama iyi işadamı değil" diye tarif edildi.

Gözükara bir hamleyle 1985'te İstanbul'da SABAH'ı kurdu. SABAH baskı öncesi ve baskıdaki yüksek teknolojisi, sevimli yüzü ve Özal iktidarına karşı gözüpek muhalefetiyle kısa sürede önemli mesafe katetti.

Dinç Bilgin SABAH'ta yakaladığı başarıyla Türkiye'nin iki büyük yayın grubundan birini oluşturdu. Grup bünyesinde Yeni Yüzyıl, Takvim, Ateş, Foto-maç gibi onlarca gazete ile birlikte atv ve kısa bir süre önce aramızdan ayrılan Ercan Arıklı'nın ortaklığıyla başta Aktüel olmak üzere onlarca dergi yayınlandı.

Ekim 2000 Bilgin için sonun başlangıcı
1990'lı yılların ortalarında ansiklopedi ve televizyon kampanyalarıyla alevlenen promosyon çılgınlığı, Dinç Bilgin'i büyük zararlara uğrattı. Rakipleri de zarar etmişti, ancak onlar "hesaba kitaba" Bilgin'den daha yatkın oldukları için gördükleri hasar daha hafifti. O sıralarda Milliyet'in sahibi Aydın Doğan, Hürriyet'i Erol Simavi'den satın alarak Bilgin'e karşı birkaç adım öne geçti. Rekabetin sertleşmesi, finansman ihtiyacını daha da artırıyordu. Sık sık değişen hükümetler ve basın-iktidar kavgaları, kamu bankalarından düzenli kredi sağlanması imkanını da ortadan kaldırmıştı.

Dinç Bilgin birkaç kez banka almak için niyetlenip sonra geri adım atmıştı. Ancak bir banka satın alması kaçınılmaz görünüyordu. O sıralarda Etibank ihalesi vardı. Hükümet, en yüksek teklifi veren Çağlar'a bankayı satmadı. Gerekçe Çağlar'ın diğer bankası Interbank'ın 64. madde kapsamında olmasıydı. Bilgin Grubu devreye girdi ve Etibank, yüzde 50'şer ortaklıkla Çağlar ve Bilgin'in oldu.

Etibank Bilgin'e kısa süreli rahatlık sağlamıştı. Ancak 1998'de başlayan zincirleme krizler Etibank'ı da zorluyordu. Bilgin 20 Ekim 2000'de SABAH ve atv dahil yayın grubunun yönetim hissesinin yüzde 50'sini Turgay Ciner'e sattı. Ertesi hafta, 27 Ekim 2000'de ise Bilgin Londra'dayken Etibank'a el konuldu. Bu tarih Bilgin için sonun başlangıcıydı.

Ceketini aldı çıktı sonra geri döndü
O tarihten, düne kadar çok hrzlı 3 yıl geçti. Bilgin önce yayın grubunu, Mehmet Emin Karamehmet, Murat Vargı ve Turgay Ciner grubuna devretti. Kendi deyimiyle ceketini alıp gitti. Bir süre sonra bu üçlüyü devre dışı bırakarak geri döndü. Ancak tüm aktifler üzerindeki tedbir kararları, mahkemeler grubun sağlıklı şekilde yürümesini imkansız kılıyordu. Etibank nedeniyle 10.5 ay süre tutuklu yargılanan Bilgin, işinin başına ikinci kez döndükten sonra yeniden Turgay Ciner'le işbirliği yaptı, 1 Ekim 2002'de tüm yayın grubunun marka ve lisans haklarını Turgay Ciner'in sahibi olduğu Merkez Grubu'na kiraladı. Böylece, Etibank borçlarının tasfiyesi için BDDK'yla Bilgin'in yanı sıra Merkez Grubu da görüşmeler yapmaya başladı. Ve tasfiye protokolü 18 Kasım 2003 günü imzalandı. Ertesi gün, 106 yıllık gazeteci ailenin 3'üncü kuşak ferdi Dinç Bilgin kurucusu olduğu SABAH'ın künyesinde çıktı.

Haberin Devamı