Gazete Vatan Logo

Rusya ve İsrail rüzgarı ilk önce İSF’de esecek

İstanbul Shopping Fest’e turistlerin de büyük ilgi gösterdiğini belirten İTO Başkanı Çağlar, “Rusya ve İsrail ile ilişkilerde başlayan bahar rüzgarını ilk olarak İSF’de hissedeceğiz” dedi.

Rusya ve İsrail rüzgarı ilk önce İSF’de esecek

İstanbul Shopping Fest (İSF), bu yıl 6’ıncı kez 1 Temmuz’da başladı. Türkiye’nin en büyük turizm, alışveriş ve kentsel markalaştırma projesi olma özelliğini taşıyan festival, Temmuz ayı boyunca devam edecek. İstanbul’u dünyanın ilk 5 alışveriş şehrinden biri yapmak amacıyla düzenlenen festival, yerli tüketicinin yanı sıra alışveriş için yurt dışından da turist çekiyor. Festival ile ilgili değerlendirme yapan İstanbul Shopping Fest (İSF) İcra Kurulu Başkanı ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, festival için İstanbul’a gelecek turistlerin rezervasyonlarını iptal etmediğini Rusya ve İsrail ile ilişkilerde başlayan bahar rüzgarının ilk olarak İSF’de hissedileceğini söyledi.

Alışveriş şehri

İstanbul’un vazgeçilmez bir destinasyon olduğunu vurgulayan Çağlar, “Binlerce yıldır değişmeyen bu gerçek bugün de değişmedi, yarın da değişmeyecek. Biz İstanbul Shopping Fest ile karanlık güçlerin turizme, ekonomiye ve İstanbul markasına zarar verme çabalarına meydan okuyoruz” dedi. Perakende sektöründe artık sınır ötesi alışverişin büyük değer taşıdığını anlatan Çağlar, “İstanbul, bu anlamda müthiş bir potansiyele sahip. Bizim hedefimiz 2023’e kadar İstanbul’u dünyanın ilk 5 alışveriş şehri arasına yerleştirmek. Bunun için İSF, kullanabileceğimiz en iyi enstrüman. Dünyanın en köklü alışveriş kültürüne sahip şehirlerinden birinde olmanın avantajına sahibiz. İstanbul’u, tam manasıyla bölgenin alışveriş merkezi haline getirmek istiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

İptal eden yok

İSF’nin yurt dışından çok sayıda yabancı ziyaretçi ağırlayan bir festival olduğunu belirten Çağlar, şunları söyledi: “Turizmde benimsediğimiz proaktif yaklaşım ile festivalimizi İstanbul’un ve Türkiye’nin tanıtımı için değerli bir fırsata dönüştürüyoruz. İSF’nin sahip olduğu marka değeri ve ziyaretçi potansiyeli turizm ve turizmci için yeni bir fırsat penceresidir. Bugün görüyoruz ki festival için İstanbul’a gelecek turistler rezervasyonlarını iptal etmiyor. Hatta şunu ifade etmek isterim ki Rusya ve İsrail ile ilişkilerde başlayan bahar rüzgarını ilk olarak İSF’de hissedeceğiz.”

Haberin Devamı

İndirim ilk sırada

İSF denince akla gelen konu başlıkları arasında ‘indirim’ sözcüğünün ilk sırada olduğunu ifade eden İbrahim Çağlar, Temmuz ayı boyunca alışveriş merkezlerinden tarihi çarşılara kadar pek çok noktada festival havasını yaşamanın mümkün olacağını, İSF’nin dünya markalarında yüzde 70’e varan indirimlerin yanı sıra pek çok markada festival boyunca alışverişte ayrıcalıklar sunacağını dile getirdi.

Festivali duyan geldi 3 yılda sepet zenginleşti

İBRAHİM Çağlar, İSF’nin etkisini ölçmek için algı araştırması yaptıklarını söyledi. Tax free alışverişte 2015’in Haziran ayında, bir önceki yıla göre yüzde 48 büyüme sağlandığını aktaran Çağlar, bu büyümede İSF’nin önemli bir rolü olduğunu dile getirdi. Çağlar, araştırmada İSF’nin turist çekme potansiyeli yüksek bir etkinlik olduğunun net olarak görülebildiğini ifade etti. Turistler arasında İSF’yi “İstanbul’a gelmeden önce” duyma oranının 2014’te yüzde 9.4 olduğunu aktaran Çağlar, “2015 yılında bu oran yüzde 15.4’e ulaştı. Şehre gelmeden önce festivali duyanların yarısından fazlası, yani yüzde 57.4’ü, İstanbul’a esas gelme nedenlerinin İSF olduğunu söylüyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

İSF esnasında yerli tüketicinin alışveriş davranışında değişiklikler gözlemlendiğinin altını çizen Çağlar, yabancı müşterilerin alışveriş sepeti zenginleştiğini kaydetti.