Gazete Vatan Logo

Rusya’da tepkiler çığırından çıktı

Uçak krizi Rusya’da yaşayan Türkleri kötü etkiledi. Olaylar henüz kitlesel boyuta ulaşmasa da Türkiye gibi milliyetçiliğin güçlü olduğu Rusya’da şimdiye kadar yaşananlar endişe veriyor

Rusya’da tepkiler çığırından çıktı

Türkçe konuşana hakaret ve saldırı!

Moskova’da turizmcilik yapan Türk işadamı Halil A. tedirgin olduklarını anlatıyor: “12 yıldır Rusya’dayım. Rusya’yı ve insanlarını çok seviyorum. Ancak yaşadığımız şeyler korkutucu. Dün 4 arkadaşımız metroda kendi aralarında Türkçe konuşunca bazı Rus yolcular hakaret etmiş. Hatta bazıları saldırmış. Arkadaşlar metrodan inerek ellerinden zor kurtulduk dedi. Başka bir arkadaşımız ise yine metroda polisin bir Türk’ü oldukça sert bir şekilde hırpalayarak gözaltına aldığını görmüş. Hepimiz tedirginiz.”

‘Sakalımı bile kestim’

VATAN’a konuşan Halil A., “Kardeşim M. de dün benzer bir tepkiyle karşılaştı. Otobüste telefonda bir arkadaşıyla Türkçe konuşmuş. Bir kaç kişi tepki göstererek, en hafifi ‘geri zekalı’ ve ‘pis’ gibi hakaretler etmiş. Kardeşim de saldırmamaları için ilk durakta inmiş. Ben normalde sakal bırakıyorum. Ancak dikkat çekmemek için sakalımı bile kestim” dedi.

‘İşçiler sınır dışı ediliyor’

Vize takibi de yapan Halil A., “Rus polisinin şantiyeleri basıp Türk işçi aradığını söylediler. Çalışma izni olmasına rağmen onlarca Türk işçinin çeşitli nedenlerle sınır dışı edildiğini öğrendik. Dün, ‘vizemiz tam hiç bir eksiğimiz yok’ diyen ve buna rağmen gözaltına alınan iki Türk işçi telefonla yardım istedi” dedi.

Haberin Devamı

Ruslar Türkiye’yi ‘cezalandırmak’ istemiyor

Ankara-Moskova hattındaki krize karşın Rus kamuoyu, Türkiye ile ilişkilerin bozulmamasından yana. Bağımsız yayın yapan Eho Moskvi Radyosu’nun dinleyicileri arasında yaptığı ankette ‘Türkiye cezalandırılmalı mı?’ sorusuna katılımcıların yüzde 63’ü ‘hayır’ yanıtını verdi.

TÜRK ÖĞRENCİLERE DUYURU:

‘Diklenmeyin tartışmayın’

Moskova Türk Öğrenci Birliği (MTÖB) ise Türk öğrencilere yönelik bir duyuru yayınladı. Duyuruda, “Üniversite görevlilerine, öğretmenlerine, öğrencilere, polis ve devlet görevlilerine karşı diklenmeyin, tartışmayın, sabırlı olun, provokasyonlara ve tahriklere kapılmayın. Ortalık sakinleşsin, yine birbirimizin yüzüne bakacağız. Gerekirse birkaç gün üniversiteye gitmeyelim. Her şey düzelecektir” denildi.

Haberin Devamı

‘Huzurumuz kalmadı’

Moskova’da okuyan Türk öğrenci M. M. ise şunları söyledi: “Türklere karşı aşırı tepki var. Dost birden düşman oldu. Öğrencilere ve işçilere ağır hakaretler ediliyor. Bazı Türk öğrenciler okullarını bırakıp dönmeyi düşünüyor. Polisler sudan sebeplerle zorluk çıkarıyor. Şantiyelere ve öğrenci yurtlarına sözde ‘genel kontrol’ adı altında polis baskınları yapılıyor. Huzurumuz kalmadı.”

Kötü muamele belgelendi

Türk vatandaşlarının Rusya’da yaşadıkları fotoğraf karelerine yansıdı. Moskova Sheremetyevo Havalimanı’nda tutuldukları yerleri görüntüleyen Türkler gördükleri muameleyi belgeledi. Türk yolcular çektikleri bir videoda da polis eşliğinde teker teker tuvalete götürülmelerini telefonlarına kaydetti. Uzun süre gözaltına tutulan Türklere yatak olarak verilen ranzalarda, uyku için gerekli malzemeler yoktu.