Gazete Vatan Logo

Ruslar neden Barbie bebeğe çamur attı?

Barbie üreticileri "Barbie'ler küçük kızlara cinsellik aşılıyor" diyen Rus yetkililere kızgın: Ticari çıkar için çamur atıyorlar. Rusya Eğitim Bakanlığı'nın 'küçük kızlarını ahlâkını bozuyor' diyerek Barbie bebekleri yasaklamaya hazırlamasına ilk tepki, "Bu savın hiçbir bilimsel tarafı yok" diyen Rusya'daki pedagoglardan gelmişti.

Barbie'yi yasaklama girişimlerine en sert tepki ise tabii ki üretici firmalardan geliyor. Barbie'nin Türkiye temsilcisi Gamma Ajans Genel Müdürü Zeynep Ataman, böyle bir girişimin tek amacının bazı Rus firmaların ticari çıkarlarını korumak olabileceğini söylüyor. "ABD ve Avrupa'daki eğitmenlerce desteklenen bu kadar başarılı bir oyuncak ve markanın yasaklanmaya çalışılmasının başka nasıl bir nedeni olabilir ki?" diyen Ataman girişimi başarısız bir çamur atma çabası olarak değerlendiriyor.. Barbie'nin günümüzde 3 milyar dolarlık değeri ile dünyanın en güçlü markalarından biri olduğunu söyleyen Ataman, Barbie'nin sadece bir bebek olmadığını anlatıyor: "Markalaşan Barbie'nin nevresim takımlarından t-shirt'lere; giyim eşyalarından kırtasiye ürünlerine kadar birçok ürünü bulunuyor.

Mattel firması, Barbie markasına yaptığı yatırımlarla, her yıl iki kez yenilediği tasarım kitaplarıyla Avrupa'da çok hızlı bir başarı grafiği yakaladı ve lisans sektöründe Disney ve Warner Bros'u geçerek zirveye oturdu. Bugün Barbie dünyanın en güçlü markalarından biri haline geldi.Özellikle 3-10 yaş grubu kız çocuklarına hitap eden Barbie, ingiltere'de kız çocuklarının iki numaralı giyim markası durumunda."

Saniyede iki Barbie satılıyor
* Barbie, piyasaya çıktığı 1959 yılından beri î milyardan fazla satıldı. Her yıl dünyada 80 milyon Barbie bebek satılıyor.

* Mattel Şirketi'nin ürettiği Barbie'nin adı Barbie'nin yaratıcısı ve şirketin kurucusu Ruth Handler'in kızı Barbie Handler'dan geliyor, 1962 yılından beri Barbie bebeklerini giydirmek için 115 milyon metre kumaş harcandı.

* 1972'de Amerikan Başkanı, kozmonot, veteriner gibi 'ciddi mesleklere sahip' bebekler üretilmeye başlandı.

* 150 ülkede her saniyede iki tane Barbie bebek satılıyor.

* En çok satılan Hair Barbie modeli.

Haberin Devamı