Gazete Vatan Logo

Rus uçağını düşürme emri vermem mümkün mü?

Sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle Rus uçağını düşüren iki pilot tutuklandı. Dönemin başbakanı Davutoğlu, “17-14 saniye süren bir hava sahası ihlalinde, Başbakanın o spesifik olay için emri vermesi mümkün mü?” dedi.

Rus uçağını düşürme emri vermem mümkün mü?

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile Rusya arasında büyük krize yol açan Rus uçağının düşürülmesi olayıyla ilgili yeni açıklamalarda bulundu. Uçağı düşüren iki pilot, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası tutuklanmıştı.

AK Partili Davutoğlu, Rus uçağının düşürülmesine ilişkin ‘Emri ben verdim’ demesiyle ilgili eleştirilere de yanıt verdi. Davutoğlu şöyle konuştu:

‘Art niyetliler’

“Bu sözden hareketle hükme varanlar devlet işleyişini bilmeyenler ya da art niyetlilerdir. Devlette bu şey nasıl yürür? Düşünün ki 17-14 saniye süren bir hava sahası ihlalinde, Başbakanın o spesifik olay için emri vermesi mümkün mü? Pilot duracak, silsile var. Hava kuvvetleri komutanı, genelkurmay başkanını arayacak, o da beni arayacak ben de vurun diyeceğim... Kendince birileri geçmişi böyle saptırarak anlatma, bazıları da dış politikayı sorgulama şeyi var. Burada olan şey şudur. 19 Haziran 2012 uçağımız düştüğü zaman, silahlı kuvvetlere, o zaman başbakanımız, şimdi cumhurbaşkanımız Erdoğan, benim de katıldığım toplantıda değerlendirdik. Artık bundan sonra Suriye’den ülkemize yaklaşan uçak tehdit olarak görülmeli ve vurulmalı dendi. Yani Suriye’den uçan, hava sahası ihlali olmasa bile tehdit olsa dendi.”

Haberin Devamı

Angajman değişmişti

“Eylül 2015’te Rusya sahaya girip, arka arkaya hava sahası ihlali yapınca, MGK’da istişare ederek bu angajman kuralını değiştirme ihtiyacı ortaya çıktı. 10 Ekim 2015 tarihinde, bu anlamda talimatı ben verdim diyorum. Genelkurmay başkanına yeni talimat verildi, sadece Suriye uçakları değil, hava ihlali yapan uçaklara angajman kuralları uygulanır dedi. Nihayetinde başbakan imzasıyla verildi. Ben herhangi bir şey varsa siyasi sorumluluğu üstlenme konusunda hiç geri adım atmam. Bu arada bu pilotla ilgili bazı şüpheler, kamuoyunda bazı tartışmalar vardı. Genelkurmay başkanımızın tetkik etmesini istedim. İrtibat tespit edilmedi.”