Onur Ödülü kime verilir?

Bu "ödüller" konusunda her zaman emin olmak mümkün değil. Demek istediğim şu ki Oscar ödülleri gibi dünyanın en ciddi, akademi üyeleri tarafından verilen sinema ödüllerinde bile şike olabiliyorsa birçok başka ödülde de olabilir diye düşünüyor insan

Haberin Devamı

Bu "ödüller" konusunda her zaman emin olmak mümkün değil. Demek istediğim şu ki Oscar ödülleri gibi dünyanın en ciddi, akademi üyeleri tarafından verilen sinema ödüllerinde bile şike olabiliyorsa birçok başka ödülde de olabilir diye düşünüyor insan. Örneğin Chicago filminde Oscar alması gereken acaba gerçekten Catherine Zeta Jones muydu yoksa Renee Zellweger miydi; hangimiz emin olabiliriz? Acaba Kirk ve Michael Douglas'ların bu sonuçta bir rolü oldu mu, olmadı mı?

"Hours" filmiyle Oscar Nicole Kidman'a verildi. Oysa filmdeki diğer kadın oyuncular, diyelim ki Meryl Streep de en az onun kadar başarılıydı. Sadece güzel kadın imajından çıkarak ilk kez "karakter" oynaması mı bu sonucu yarattı, bir haksızlık oldu mu, olmadı mı kim emin olabilir? Hiç kimse...

Bunlan gördükten ve Oscar'larda bile dönen oyunları Hollywood'dan yapılan açıklamalardan öğrendikten sonra alınan, verilen ödüller fazla inandırıcı gelmiyor artık.

Geçenlerde Amerika'da bir basın kuruluşu "en iyi oyuncular" listesini açıkladı; Nicole Kidman, Julia Roberts, Sean Connery, Dustin Hoffman, Al Pacino gibi isimlerin bile önünde. Nasıl inandırıcı gelebilir bu? Tom Cruise'la evliyken adı anılmıyordu, berbat filmlerde oynuyordu da birden bire sihirli bir değnekle mi dokunuldu Nicole'e? Fazla ani olmadı mı bu çıkış? Yoksa ben mi fazla şüpheci davranıyorum.

Bizde de bakıyorsunuz her meslekte henüz yeni ortaya çıkan bazı isimler ödül alıyor. Neyle aldığına bakıyorsunuz ortada bir şey yok. Ajanslar, PR şirketleri filân mı ayarlamaktadır bu ödülleri, yoksa en fazla şov yapan, medyatik olan mı oturduğu yerde kazanmaktadır belli değil.

Amaaa. Öte yanda öyle bir isim geliyor ki ortaya bazen hiç kimsenin bir itirazı, şüphesi olamıyor. Başarısına herkesin şapka çıkardığı, saygı duyduğu, yıllar boyu emek vererek, adım adım zirveye çıkmış isimler bunlar. Ve öyle kaset, kitap, oyun, film çıkardığında kanal kanal dolaşmayan isimler. Son örneği Gencay Gürün.

Tiyatro İstanbul'un Genel Sanat Yönetmeni Gencay Gürün bu tiyatroyu yoktan var etti. Oyunları, oyuncu kadrosunu büyük bir ustalıkla kendisi seçerek, çevirileri ve yönetmenliği kendisi yaparak, her zorlukla mücadele edip kriz dönemlerinde bile salonunu dolu tutmayı başararak var etti.

Bugün İstanbul'un en başarılı tiyatrolarından birinin sahibi. Yönettiği oyunların Broadway'de sahnelenenlerden farkı yok. Bunun için ne gerekiyorsa yapıyor. Tiyatroya kendini böylesine adayan az isim var Türkiye'de.

Gencay Gürün kısa süre önce 4 ödül birden aldı. Uluslararası Rotary Kulüpleri'nden "Yılın Sanatçısı", İstek Vakfı Kemal Atatürk Okulları'ndan "Topluma Katkı Sağlayan Örnek Kişi", Sadri Alışık Tiyatro Ödülleri'nde "Onur Ödülü", Selim Naşit Özcan Tiyatro Ödülleri'nde ise "Tiyatroya Bir Ömür-Onur Ödülü"...

Ne mutlu ona... İnsana emeğiyle, hak ettiğinden emin olarak verilen ödül kadar mutluluk veren ne olabilir?... Cevaplayayım; bu kadar mutluluk veren başka şeyler de vardır; sahnede ise "samimi alkışlar", yazar ise okuyucusunun içten sevgisi, doktor ise iyileştirdiği hastaların mutluluğu, hiçbir şey değilse bile ailesinin sevgisi, sevdiklerinin sağlığı, huzur ve daha çok şey.

Hani Bernard Shaw'un sözü gibi; "Bugün hiçbir şey yapmadım der insan bazen... Bir şey yapmadım ne demek, yaşadınız ya..." Yaşamın anlamını bilenler için sahip olduğu her şey ayrı bir ödüldür.

Nerede kalmıştık, unutmayalım. Gencay Gürün'ün ödüllerinde. Evet, insanın bir ömür verdiği işinden hakkıyla ödül alması büyük bir keyiftir. Oyunlarının hemen hepsini görmüş bir tiyatrosever olarak onun heyecanını, mutluluğunu paylaşıyorum ve gönülden kutluyorum kendisini.

Burada anlamadığım tek bir şey var; Gencay Hanım çalışmaya devam ediyor ve iki Onur Ödülü kazanmış. Onur Ödülü meslek yaşamını tamamlayanlara verilmiyor mu?

Yanlış mı biliyorum yoksa?

DİĞER YENİ YAZILAR