Din kimin tekelinde?

Haberin Devamı

Umrede örtünmüş halde fotoğrafı yayınlandı Türkân Saylan’ın... Ve uzun uzadıya incelendi, etrafında konuşuldu.
Neden gerek duyuldu buna? Saylan laik demokratik Cumhuriyet rejimini, çağdaş eğitimi ve yaşamı savunuyor diye...
Hep aynı anlayışın, propagandanın sürdüğünü gösteriyor bunlar:
Rejime saygılıysanız veya günlük yaşamınızda tesettürlü değilseniz Müslümanlığınız makbul değildir. Dua ederken, camide, umrede, hacda örtünmenizi birileri “yeterli” bulmuyor, sizi de yeterince Müslüman saymıyordur.
Birileri Müslümanlığı kendi tekelinde zannetmektedir çünkü... “Dinin bir partiye ve onun destekçilerine tapulu olduğu”, kolay etkilenen, söylenenleri irdelemeyen, üzerinde düşünmeyen beyinlere bugüne kadar kazınmıştır çünkü...
Türkân Saylan’ın “Bu fotoğrafı ben kitabıma koydum, ne var ki bunda” demesine bakılmadan “İşte ÇYDD Başkanı... Çağdaş, laik bir kadın olarak o da örtünmüş” vurgusuyla sanki laik ve çağdaş olmak “umrede saygı gereği, gelenek olarak bugüne kadar uygulanan örtünmeye” engelmiş gibi alınır ve tartışılır.
Oysa dünyanın parmakla gösterilen tek özgür, laik, demokratik Müslüman çoğunluklu ülkesinde insanların özel alanlarında nasıl giyindiğine, dini nasıl uyguladığına veya neye inandığına hiç kimsenin karışma, eleştirme hakkı yoktur.
Zaten laiklik de bunu sağlamaktadır. Baskı yaratılmamasını...
Ne zaman anlayabilecek ve Türkiye’nin radikal dinci bir ülke haline getirilmesine karşı çıkanların asla dine karşı olmadığını hepimiz görebileceğiz?

*****


Biz çıplak mıyız?
Aynı şikayeti dile getiren o kadar çok telefon ve mektup geliyor ki... “Her yerde bu afiş, eşarp reklamı değil, türban takmayanlara hakaret” diyen kadınlardan...
“Bizim anamız, bacımız çıplak mı geziyor” diyen
erkeklerden...
Armine isimli eşarp reklam posterleri her semtin en görünecek köşesinde ve üstünde “Giyinmek güzeldir” yazıyor.
Buradan anlaşılan ve zaten anlatılmak istenen başı örtülü olmayanların “çıplak” sayıldığı.
Malatya’dan yazan ve isminin yazılmasından haklı olarak çekinen genç bir elektrik mühendisi ise çok önemli bir başka noktaya dikkat çekiyor:
“Ben Malatya’da yaşıyorum ve durum kötüye gidiyor. Çünkü burada ‘ak partiliysen Müslümansın, değilsen komünistsin’ durumuna döndü ve ak partili olmadığımı söyleyemiyorum, belki işimden olurum.”
Erbakan’ın “Refah Partili değilsen patates dinindensin” sözünün daha da beteri, orada patates bile olsa bir dinden (!) söz ediyor, burada “dinsizsin” diyor.
İş giderek daha da içinden çıkılmaz, anlaşılmaz ve siyasi amaçla din üzerinden bölünmenin, kutuplaşmanın keskinleştirildiği bir noktaya geliyor.
Bugün Her Açıdan’da bu konuyu, mayo reklam yasaklarını ve son günlerin diğer önemli olaylarını tartışacağız.
Konuklar; CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ve üç gazeteci:
Can Ataklı, Ayşe Özgün, Mustafa Akyol... Program içersinde mayo reklam panolarının yasaklanması konusunu da Nelson mayolarının sahibi Moris Eskinazi, Stroer Kentvizyon Reklamcılık yöneticisi Murat İlbak ve Tekbir Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Murat Karaduman anlatacaklar.
Saat 11.50’de STAR’da
olacağız.

*****


Dayağa karşı dayanışmanın 20. yılı
Bugün Maçka Parkı’nda çok sayıda kadın kuruluşunun çok önemli bir toplantısı var. “Dayağa Karşı Kadın Dayanışması”nın 20. yılı nedeniyle 12-18 arasında şiddete karşı çıkan kadınları dayanışmaya ve mücadeleye çağırıyorlar.
20 yıl önce söyledikleri sloganı tekrarlayarak;
“Bağır herkes duysun, erkek şiddeti son bulsun.”
Kadın hareketini desteklemek isteyenler Maçka’da bekleniyorsunuz!

DİĞER YENİ YAZILAR