Tarikat mı, parti mi?

Televizyon programlarında siyaset/din ilişkisi konuşulurken söz dönüp dolaşıp tarikatlara, cemaatlere gelir

Haberin Devamı

Televizyon programlarında siyaset/din ilişkisi konuşulurken söz dönüp dolaşıp tarikatlara, cemaatlere gelir. İşin ilginç tarafı devlet ile, siyaset ile din/inanç konularının ayrı tutulmasına inanan, laik insanlar da sık sık “tarikatların, cemaatlerin İslâm’da hep varolduğunu, cemaatleşmenin insanlar için bir ihtiyaç olduğunu” söylerler.

Tekkelerin Hz. Muhammed’in ölümünden yüzlerce yıl sonra ortaya çıktığını ve o arada da Müslümanlığın pekalâ devam ettiğini, İslâm dininde Allah’la kul arasında aracı olmadığını; “Rabbinizden size indirilene uyun. O’ndan başka evliyaların ardına düşmeyin” dendiğini söyleseniz de onlar kendi bildiklerini okumaya devam ederler.

Bugün Türkiye’de yüzlerce tarikat ve cemaat var (Meclis’te bile milletvekillerinin çoğunun bir tarikata veya cemaate üye olduğu haberleri çıkıyor). Kendini peygamber veya mehdi ilan edenleri, el etek öptürenleri görüyoruz.

Bu cemaat veya tarikatların bazılarının “devlet içinde devlet” oluşturacak, Türkiye’nin iç ve dış siyasetine yön verecek kadar güçlendiğini de görüyoruz. Hele bir iki tanesi var ki neredeyse “alternatif bir iktidar” kadar güçlenmiş bulunuyorlar.

Geçenlerde gazetelerden birinde “Bakalım tarikatlar seçimde hangi partiyi destekleyecekler” şeklinde bir haber vardı. Belli şartlar altında belli partilerin destekleneceği söyleniyor ve en güçlü cemaat haline gelen bir cemaatten söz ediliyordu.

Şimdi düşünelim; Türkiye’yi bir uçtan öbür uca kaplayan ve bazıları da sınırsız maddi güce ve desteğe sahip sayısız tarikat ve cemaat.

Bunlar aslında dini, inancı öne sürüp, insanları inandırarak gelişmişler. İçte ve dışta desteği böyle sağlamışlar.

Ama sonra ortaya çıkıyor, siyasete el atıyor ve güçlerini partileri iktidara getirmek için kullanıyorlar.

Nedir bu?

Takiyye midir, din istismarcılığı mıdır yoksa dindarlık mıdır?

Hiçbir özel tarikatın, cemaatin ismini vermiyorum, belli bir yeri işaret etmiyorum, sadece merak ediyorum.

Açıklayabilen var mı?

***

Erkan Mumcu cevaplayacak!
31 Aralık hem Bayram’ın ilk günü, hem de 2006’nın son günü olduğu için geçen Pazar Her Açıdan’ı yapmadık.

Son iki hafta DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ve 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel konuğum olmuş, sorularımı cevaplamışlardı. Her ikisi de daha sonra “onlara hiç nefes aldırtmadığım” konusunda benzer şeyler söylemişler. Duydum ve memnun oldum, teşekkürler... Hem programıma katıldıkları, hem de teveccühleri için...

2007’nin ilk Pazar’ında ise ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu’ya merak ettiklerimizi soracağım. Bakalım “Her grup toplantısında bir yolsuzluk dosyası açıklayacağını”, “Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına karşı olduğunu ama Ertuğrul Yalçınbayır olursa destekleyeceğini” söyleyen, “DYP ve ANAP birleşebilir” diyen Mumcu da sorularımızı beğenecek (!) mi?

Programın bu bölümünün diğer konukları Vatan gazetesi yazarı Mehmet Tezkan ile Zaman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı olacak.

İkinci bölümde ise Sev Kardeşim dizisinde canlandırdığı kadın kaymakam rolüyle büyük ilgi toplayan ünlü tiyatro sanatçısı Oya Başar ile Türk pop müziğinin sevilen sesi Yaşar olacak.

Unutmayın, bekliyorum. (7 Ocak Pazar, STAR’da öğlen 12’de)

DİĞER YENİ YAZILAR