Gazete Vatan Logo

RTÜK kaçaklardan dertli!

Örgüt propagandası yapan yayınlarla mücadele edilemediği itirafında bulundu...

Diyarbakır, Bingöl, Adıyaman, Şanlıurfa, Elazığ, Erzincan, Malatya, Mardin, Batman, Şırnak ve Tunceli illerinin bağlı olduğu RTÜK Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Üst Kurul’a gönderilen raporda, bölgedeki örgüt propagandası yapan yayınlarla mücadele edilemediği itirafında bulundu

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) Diyarbakır, Bingöl gibi Doğu’daki 11 ili kapsayan bölge müdürlüğü tarafından hazırlanan raporda, bölgedeki örgüt propagandası yapan yayınlarla mücadele edilemediği belirtiliyor. “Kaçak yayınların da kontrol altına alınamadığı” vurgulanan raporda, eleman ve teknik yetersizlik nedeniyle sıkıntı yaşandığı ifade ediliyor ve “acil olarak” Üst Kurul’dan destek isteniyor. Diyarbakır, Bingöl, Adıyaman, Şanlıurfa, Elazığ, Erzincan, Malatya, Mardin, Batman, Şırnak ve Tunceli illerinin bağlı olduğu RTÜK Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan rapor, Üst Kurul Başkanlığı’na da sunuldu. 11 ilde yayın yapan 20 yerel televizyon, 2 bölgesel radyo, 78 yerel radyo ve 8 adet uydu yayınından sorumlu bulunan müdürlüğün raporunda çarpıcı tespitler yer alıyor. Bölgede yayınları denetleyecek personel ve teçhizat yetersizliğinden yakınılırken, “tehlikeli yayınlar” konusunda daha önce hazırlanan raporlarla ilgili bir işlem yapılmadığı da vurgulanıyor. Bölgedeki gerginlik ve gelişmelere dikkat çekilen raporda, “Emniyetin elinden yayın takip yetkisinin alınması, durumu daha da hassas hale getirmiştir” deniliyor. VATAN’ın ulaştığı raporda yer alan tespitlerden bazıları şöyle:

* İZİNSİZ OLANLAR İZLENEMİYOR: Bölgemizdeki yayın kuruluşlarının denetimini yapacak personelimizin olmaması, mutlaka izlenmesi gereken radyo ve televizyonları denetimsiz bırakmakta, özellikle çok sayıdaki izinsiz radyo ve televizyonların tespiti ve kapatılması açısından büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Bütün bu sorunların çözümü için acil olarak teknik ve idari personele ihtiyaç duyulmaktadır. Bölge Temsilciliğimiz’in bu kadar geniş bir alanda sağlıklı bir denetim işlevini sürdürebilmesi, iyi bir denetleme mekanizması ve yeterli personele sahip olmasını zorunlu kılmaktadır.

* EN PROBLEMLİ BÖLGEDEYİZ: Bilindiği gibi Bölge Temsilciliğimiz denetiminde bulunan alan; ülkemizin güvenlik ve stratejik durumu itibariyle en problemli bölgesidir. Özellikle yaşadığımız günlerdeki yeni sorunlar, bu bölgenin önemini çok daha fazla artırmıştır. Yapılması gereken, bu yöredeki halk üzerinde çok etkisi bulunan radyo ve televizyonların mutlaka izlenmesi ve değerlendirilmesini zorunlu kılmaktadır.

* TAKVİYE YAPILMALI: Örgüt propagandası yapan izinsiz yayınların tespiti ve kapatılması için teknik teçhizat ve personele acil ihtiyaç bulunmaktadır. Bölge Temsilciliğimizde halen görev yapan ve gelecekte de görev yapacak olan personelin mutlaka hizmet içi eğitimden geçirilmesi gerekmektedir. Bölge Temsilciliğimizin sorumluluk alanının ve yayın kuruluşlarının ağırlığına uygun sayıda; yerel dil ve lehçeleri bilen personelle takviye edilmesi gerekmektedir. RTÜK gibi kamuoyunda son derecede prestijli konumda bulunan kurumumuzun bu konumuna uygun teşkilat yapısını bir kez daha değerlendirilmesi yararlı olacaktır.

* DİYARBAKIR’DA TOPLANSIN: Emniyet Genel Müdürlüğü’nün il emniyet müdürlüklerinin izleme yapmayacaklarını illere bildirmesi konunun hassasiyetini artırmıştır. RTÜK izlemeye müsade etmemiştir. Hizmet binası acilen çözüme kavuşturulmalı. Yılda bir kez de olsa Üst Kurul Diyarbakır’da toplanmalı. Hiç toplanmamış olan kurulun üyelerinin evleri İstanbul’da olduğu için sık sık orda toplanmaktadır.

* RAPOR HAZIRLIYORUZ AMA: Bugüne kadar Bölge Temsilciliğimiz ile ilgili hazırlanan onlarca rapor tekrar incelenmelidir. Hiçbiri hakkında işlem yapılmamıştır.

Haberin Devamı