Gazete Vatan Logo

Roubini: Türkiye yeni nesil yapısal reformlara hız vermeli

Kriz kahini olarak ünlenen New York Üniversitesi profesörlerinden Nouriel Roubini, IMF ile yapılacak anlaşmanın Türkiye’de piyasalarda güveni yeniden tesis edeceğini söyledi

Küresel finansal krizi önceden tahmin eden İstanbul doğumlu New York Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nouriel Roubini, Türkiye’nin kendi ekonomik programını uyguladığını ancak IMF ile yapılacak bir anlaşmanın faydalı olabileceğini söyledi. IMF ile bir anlaşmanın ilk faydasının, piyasalardaki güveni yeniden tesis etmek olduğunu vurgulayan Roubini, ikinci faydasının da likidite ve döviz rezervi sağlamak olduğunu söyledi. Roubini, IMF destekli bir programın, küresel ekonomideki belirsizliğin etkisini daha da azaltabileceğine dikkat çekti.

Türkiye’nin yeni nesil yapısal reformları hızlı gerçekleştirmesi halinde, küresel krizden fazla etkilenmeyeceğini kaydeden Roubini, Türkiye ve diğer tüm ülkelerin küresel krizden mutlaka etkileneceklerini ancak bu ülkelerin etkilenme düzeylerinin farklı olacağını belirtti. Türkiye’nin, 2001 sonrası gerçekleştirdiği yapısal reformlar sayesinde, daha az kırılgan hale geldiğini belirten Roubini, mevcut küresel krizden daha az etkilenmesi için yeni nesil yapısal reformları hızla gerçekleştirmesi gerektiğini söyledi.

Küresel enerji ve emtia fiyatlarındaki iyileşme nedeniyle, cari açığın etkisinin az olacağını kaydeden Roubini, “Sadece özel sektörün borcu bir kaygı oluşturabilir. Onun için de finansman sağlanması gerekiyor. Türkiye ekonomisi dinamik bir ekonomi. Doğru politikalar sürdürülürse ve yapısal reformlar tamamlanırsa, Türkiye ekonomisi, orta vadede çok daha iyi bir durumda olacak” dedi.

Toparlanma 2010’da başlar

2009 yılında dünya genelinde ekonomik durgunluğun gözleneceğini ve küresel çapta bir durgunluk beklediğini söyleyen ünlü ekonomist Nouriel Roubini, 2010 yılında ekonomik toparlanmaların başlayabileceğine dikkat çekti. Küresel krizin çıkmasında piyasalardaki önemli eksikliklerle, kusurların etkili olduğunu vurgulayan Nouriel Roubini, piyasaların kendilerini ve birbirlerini iyi denetleyemediklerini ifade etti.

Haberin Devamı