Gazete Vatan Logo

Roll-Royce’un ilk showroomu

ÖTV’ye inat ilk Rolls-Royce showroomu Boğaz’a açılıyor

Türkiye, 2.0 litrenin üzerindeki araçlarda Özel Tüketim Vergisi’nin yüzde 84’ten yüzde 130’a çıkmasına rağmen süper lüks markaların gözdesi olmaya devam ediyor. Borusan Otomotiv, distribütörlüğünü yaptığı Roll-Royce’un ilk showroomu için düğmeye bastı. Önümüzdeki yıl Boğaz manzaralı Dolmabahçe’deki Süzer Plaza’da Rolls-Royce’a yakışır bir showroom açılacak. Ünlü İngiliz marka, James Bond’un otomobili Aston Martin’e komşu olacak.

Türkiye’de lüks otomobillere uygulanan ‘süper vergi’, hem markalara hem de müşterilere vız geliyor. Ekim ayı ortasında 2.000 cc’nin üzerindeki araçlara uygulanan Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) yüzde 84’ten yüzde 130’a çıkmasına rağmen, süper lüks markaların Türkiye sevdası bitmiyor, aksine artıyor. İngiliz Rolls-Royce, Türkiye’de ilk kez showroom açıyor. BMW’nin çatısı altında faaliyet gösteren Rolls-Royce’un distribütörlüğünü yapan Borusan Otomotiv, markaya yakışır showroom için düğmeye bastı.

BMW, Land Rover, MINI, Aston Martin’in de Türkiye temsilcisi olan köklü şirket, süper lüks markası için de Dolmabahçe’deki Süzer Plaza’yı seçti. James Bond’un otomobili olarak ün salan İngiliz Aston Martin, BMW, Land Rover markaları için Süzer Plaza’da shoowroom açan Borusan Otomotiv, bu kez aynı yerde Rolls-Royce’a mekan hazırlıyor.

Böylece 1995’ten bu yana Borusan Otomotiv’in distribütörlüğünü yürüttüğü Rolls-Royce ilk kez showrooma kavuşmuş olacak. Borusan Otomotiv, markayı müşteriden sipariş gelmesi halinde ithal ediyordu. Şirket, önümüzdeki yıl ise 2 adet Rolls-Royce’u Süzer Plaza’daki showroomda sergileyerek daha agresif bir pazarlama yapmayı planlıyor.

680 bin euroya Hayalet

Borusan Otomotiv, ÖTV artışıyla süper lükslerin fiyatlarının bir anda yüzde 25 oranında zıplamasına karşın, Rolls-Royce satışlarından oldukça ümitli. Şirket, ağırlığı Phantom’a (760 bin euro) oranla daha makul fiyata sahip Ghost modeli olmak üzere yılda 8-9 adet Roll-Royce satacağını öngörüyor. ÖTV oranı yüzde 130’a yükselmeden önce, Ghost (Hayalet) modelinin fiyatı 550 bin euro seviyesindeydi. Bu rakam sürpriz vergi artışından sonra 680 bin euroya çıktı.

Satış rekoru kıracak

Rolls-Royce CEO’su Torsten Mueller-Oetvoe, markanın bu yıl rekor satışa ulaşacağını, lüks otomobil pazarının 2012 yılında da büyümeye devam edeceğini öngörüyor. Mueller-Oetvoe, “Rolls-Royce satın almak isteyen tüketicilerde şu ana kadar hiçbir isteksizlik görmedim” diyor. Rolls-Royce satışlarının üçte birinin en büyük pazarları olan ABD’de satıldığını belirten Mueller-Oetvoe, Asya ve Çin’in yeni gözdeleri olduğunu sözlerine ekliyor. 2010’da Rolls-Royce yüzde 171’lik büyümeyle 2 bin 711 adetlik satışa ulaşmıştı. Şirketin, bu yıl 3 bin adetlik satışı geçerek, rekor kırması bekleniyor.

175 fabrika içinde Fiat’ın yine ‘en kaliteli’si seçildi

Fiat dünyası içinde üretim kalitesinde ‘Gümüş Seviye’ye çıkan ilk fabrika olan Tofaş, ‘Altın’a koşuyor. Dünya Klasında Üretim’de (WCM) 175 fabrikayı sollayan Tofaş’ın Bursa tesisi, kalite sınavında en yüksek nota ulaştı. Şirket, otomotiv dünyasının “kalite gurusu” olarak adlandırılan Prof. Hajime Yamashina’nın önderliğindeki bir ekip tarafından gerçekleştirilen ara denetimde WCM puanını 67’den 69’a çıkardı. Böylece Tofaş’ın ‘Altın Seviye’ye ulaşması için 1 puan kaldı. Bu, Fiat dünyası içindeki en yüksek puan oldu.

Tofaş CEO’su Ali Pandır, “Bu denetimde “Kayıp/İsraf Analizi” ve “E-Çevre” olmak üzere 2 başlıkta puanlarımızı artırdık. Prof. Yamashina başta olmak üzere tüm denetçi ekibinden çok olumlu tebrik aldık. Ulaştığımız 69 puanla WCM yolculuğunda lider konumuzu sürdürüyoruz. Tofaş olarak 5 yıldır ilerlediğimiz WCM yolunda Bursa fabrikamız çok önemli kazanımlar elde etti. Fiat dünyasında ‘Gümüş Seviye’ye ulaşan ilk fabrika olduk. Bursa fabrikamızın gelecek yıl yapılacak ilk denetimde Altın’ı alacağı konusunda güvenimiz tam” açıklamasını yaptı. 2011’de ‘Altın Seviye’ için denetim yapılmadığını ifade eden Pandır, gerekçesini ortaklığa giden Fiat ve Chrysler’deki yeniden yapılanmaya bağladı.

Pandır, şunları kaydetti:

“Bu yıl içinde Fiat’ın Chrysler’deki payının yüzde 53.5’e çıkmasının ardından Fiat-Chrysler işbirliği hızlandı. Bu yeni yapıyla operasyonel faaliyetler NAFTA, Latin Amerika, Asya ve Avrupa-Afrika-Ortadoğu olmak üzere 4 farklı bölgeye ayrıldı. Bu yapılanmada doğal olarak Fiat için çok önemli olan WCM çalışmalarında da etkisini gösterdi. Fiat-Chrysler Grubu’nun dünya genelindeki 200 fabrikasının WCM yolunda sinerji yaratarak birlikte ilerlemesi amacıyla Chrysler da bu sürece dahil edildi. Bununla birlikte WCM kriterleri daha da sıkılaştırıldı. Bu nedenle WCM’de bu yıl hiçbir fabrika için ‘Altın Seviye’ seviye için denetim yapılmamasına karar verildi. Bursa’da da ‘Altın Seviye’ denetimi yerine ara denetim yapıldı.”

Dünya Klasında Üretim çalışmalarının ana fabrikaların dışında tedarikçilere de uygulanacağını söyleyen Ali Pandırd, “Hedefimiz Türkiye’deki tedarikçilerimiz arasında satın alma ciromuzun yüzde 45’ini oluşturan kısmında WCM çalışmalarına start vermek” dedi.

2012’de küçülecek pazarda Hyundai Finans’la büyüyecek

Türkiye’deki yatırımlarını büyütmek için son viraja giren Hyundai sadece üretimde değil tüketicilere yönelik projelerle de atağa kalkmaya hazırlanıyor. Hyundai Assan Genel Müdürü Ümit Karaarslan, tüketicilere büyük kolaylık sağlayacak yeni Hyundai Finans’ı Ocak ayında devreye almak istediklerini belirterek, “Tüketici finansman şirketleri ve bankalarla görüşmelerimiz sürüyor. Hyundai Finans’ta 3-4 kurumla anlaşmayı hedefliyoruz. Şu anki mevcut Hyundai Finans’tan çok daha güçlü olacak ve tüketicilere önemli fırsat paketleri sunulacak” diye konuştu.

Müşterilerin çok seçenekli, farklı finansal hizmetleri indirimden daha çok tercih ettiğini belirten Karaarslan, şöyle devam etti:

Satışların % 60’ı kredili

“Bu yönde sunulabilecek alternatifler marka imajını ve tekrar satın alma oranını ciddi etkiliyor. Mayıs ayından beri Türkiye’deki banka ve tüketici finansman şirketleriyle stratejik iş planları oluşturmak, özel çözümler geliştirmek, bayilerin iş potansiyelini artırmak için görüşmeler yapıyoruz. Hyundai’nin General Electric Money ortaklığında kurduğu Hyundai Capital, bize hangi bankayla çalışmamız gerektiği konusunda yardımcı oluyor. Yıl sonunda projemizi hayata geçirmeyi planlıyoruz.”

Karaarslan, satışlarının yüzde 40’ının Hyundai ağı üzerinden kredilendirildiğini, finans şirketinin devreye girmesiyle birlikte bu rakamın yüzde 60’a çıkacağını söyledi. Hyundai Assan Genel Müdürü, önümüzdeki yıl yaklaşık yüzde 10 oranında daralması beklenen pazarda yeni finansman şirketleriyle tutunacaklarını belirterek, “2011’de 50 bine yakın satışa ulaşacağız. 2012’de sektörde pazarın daralacağı öngörüsü hakim. Ancak biz Hyundai Finans’la satışlarımızı yüzde 7 oranında artırmayı hedefliyoruz” dedi.

Kia’nın sıradışı modeli Soul yenilendi, Türkiye’de satışa çıktı

KIa’nın sıradışı tasarıma sahip modeli Soul tepeden tırnağa yenilendi. Yeni Kia Soul’da 128 beygir güç üreten 1.6 litrelik dizel motor yer alıyor. X-Pect ve X-Tra olmak üzere iki farklı donanım paketine sahip otomobilin fiyatı 54 bin 800 TL’den başlıyor.

Yeni Soul’de aracın burun kısmının 15 milimetre uzatılmasıyla toplam uzunluk 4.120 milimetreye çıktı. Ön sis farları daha büyük olarak tasarlanan otomobilde ayrıca ön alt hava girişi geniş hale getirildi. Yeni stil 16 ve 18 inç alüminyum jantlar, kapı kolları ile yan aynalar, Soul’un profiline önemli bir katkı sağlıyor. Arka kısımda ise siyah tamponun gömme panelinin uzatılmasıyla, aracın sis lambaları dışa dönük hale getirildi. Bu da Soul’e daha uzun bir görünüm kazandırdı.

Araçta; anahtarsız giriş ve çalıştırma düğmesi, kabin aynasının monitör olarak kullanıldığı geri görüş kameralı ve ön/arka sensörlü park destek sistemi, otomatik klima, 18 inç alaşım jantlar, Bluetooth handsfree telefon kiti, USB, AUX ve iPod bağlantıları, cruise kontrol, müziğe göre renk değiştiren ışıklı hoparlörler, deri direksiyon simidi ve vites topuzu, sunroof yer alıyor. Soul’de hem 6 ileri manuel hem de otomatik şanzımanın yer aldığını ekleyelim.

Haberin Devamı