Gazete Vatan Logo

Rogue One Star Wars Gücün adı var kendisi yok

Star Wars serisinin yeni filmi ‘Rogue One: Bir Star Wars Hikayesi” vizyona girdi. Ana hikayeye sadık kalan filmde adrenalin bir an olsun azalmıyor. Ancak “güç” felsefesinin ve karakterlerin derinlikten yoksun olması senaryoyu gölgede bırakıyor

Rogue One Star Wars Gücün adı var kendisi yok

Film 200 milyon dolarlık bir bütçeyle çekildi

Geçtiğimiz yıl aralık ayında olduğu gibi bu sene de yine aynı dönemde bir Star Wars filmiyle beraberiz. “Rogue One: Bir Star Wars Hikayesi” Gareth Edwards’ın yönettiği, başrollerini Felicity Jones, Diego Luna, Mads Mikkelsen, Ben Mendelsohn, Riz Ahmed ve Forest Whitaker’ın paylaştığı farklı karakterlerden ve hikayeden yola çıkılarak bir “spin-off”. Filmde, önceden kim olduklarını bilmediğimiz, Ölüm Yıldızı‘nı yok edecek planlara ulaşan İsyan Güçleri casuslarının hikayesini öğreneceğiz. Nelerle karşılaştıklarını, ekibin kimlerden oluştuğunu...

Senaryo hangi zaman diliminde geçiyor?

Hafızamızı tazeleyip 4’üncü bölüme (1977 - A New Hope) gidelim. Filmin başlangıcında Prenses Leia, R2-D2’nin datasına Ölüm Yıldızı‘yla ilgili planlar yükler. Bu planların çalınması sırasında pek çok insanın hayatını kaybettiğini söyler. İşte Rogue One’da isyancı güçlerin bu planı nasıl ele geçirdiğini öğreneceğiz. Dördüncü bölümden yaklaşık 30 yıl öncesine ışınlanacağız. Bu anlamda senaryonun bağlanış şekli tatmin edici. (Filmin sonunda yapılan sürpriz gibi) Ancak karakterlerin derinlikli işlenememesi ve aksiyon dozunun serinin ana felsefesini gölgede bırakması başlıca problemler olarak göze çarpıyor.

Haberin Devamı

12 milyar dolarlık oyuncak sektörü

Lucasfilm’in Star Wars oyuncaklarının satışlarından bugüne kadar elde ettiği gelir yaklaşık 12 milyar dolar. Filmin fanatikleri Darth Vader başta olmak üzere filmdeki karakterlerin oyuncaklarına, ışın kılıçlarına maskelere ve legolara büyük ilgi duyuyor. Rogue One karakterlerinden Jyn Erso legosu 20 dolara, droid K-2SO figürü ise yine aynı fiyata satın alınabiliyor.

Serinin kült karakterleri yer alıyor mu?

Yoda, Obi-Wan-Kenobi, Luke Skywalker, Prenses Leia, Han Solo, Chewbacca... Rogue One spin-off (yan hikaye) olarak kurgulandığından ötürü Star Wars evreninin sembol karakterlerinden hiçbiri yok. Dolayısıyla isyancı mürettebatta hiçbirisi “jedi” olmayan yepyeni yüzlerle karşılaşacağız. Haliyle ışın kılıçları da yok.

İsyancıların lideri “Jyn Erso” kim?

Haberin Devamı

Felicity Jones’un canlandırdığı “Jyn Erso”, serinin kadın liderleri geleneğini takip ediyor. Erso, filmin başlangıcında bir ittifakın üyesi değil. Babasının yaptıklarından ötürü isyancı grup kendisine ulaşıyor. Erso, Ölüm Yıldızı‘nın yaratıcılarından olan bilimadamı babasını, Galen Erso’yu (Mads Mikkelsen) bulmak ve gerekli planları çalmak için gruba önderlik ediyor.

R2-D2 ve C-3PO’yu görecek miyiz?

Hayır. Bu defa karşımıza K-2SO isimli bir protokol droidi çıkacak. Ukalalık ve mizah konusunda öncekilerden aşağı kalır yanı yok. Erso’ya, Diego Luna’nın canlandırdığı subay “Cassian Andor”, “Clone Wars” çizgi romanından esilenilerek dahil edilen eski kurt Saw Gerrera (Forest Whitaker), Chirrut Îmwe (Donnie Yen), Baze Malbus (Wen Jiang) ve Bodhi Rook (Riz Ahmed) eşlik ediyor. Özellikle İmwe karakterinin Yoda’yı anımsattığı söylenebilir.

Gücün karanlık tarafında kimler var?

Alışkın olduğumuz “Stormtrooper’lar” haricinde, Ölüm Yıldızı projesine Palpatine’in Eski Cumhuriyet Şansölyesi olduğu dönemde dahil olan Orson Krennic, (Ben Mendelshon) imparatorluğun temsilcisi konumunda.

Haberin Devamı

Yeni gezegenler olacak mı?

Evet olacak. Bu gezegenlerin başlıcası tropik ada dünyası “Scarif”. (Maldivler’de çekildi). Filmin en kritik sahneleri bu bölgede geçiyor. Ayrıca Jedi’lerin Mekke’si diyebileceğimiz “Jedha” da ana mekanlardan. Bu şehrin işgal altında olduğunu hatırlatalım.

Nereye kayboldu bu jediler?

Üçüncü bölüme, meşhur “Order 66” sahnesine dönelim. Palpatine’in emri üzerine itaatkar olan klon askerleri katliama başlamış ve bütün jediler ihanete uğramıştı. Rogue One’ın geçtiği zaman diliminde Obi-Wan Kenobi ve Yoda uzak diyarlarda, Luke Skywalker da Kenobi’yle karşılaşmamış olacak.

En büyük gizem: Darth Vader dönüyor mu?

Dopdolu ve kötülüğüyle bizi dehşete düşürecek Darth Vader’ı izlemeyi özlemiştik. Bu filmde üç sahnede yer alan Vader’ın, az ama öz göründüğünü söyleyebiliriz. Kilit sahenelerde yer alacak olan Vader da aynı imparatorluk gibi zalimliğinin doruk noktasında. Kan banyosuna hazırlanmanızda fayda var.

Haberin Devamı