Gazete Vatan Logo

Roche sanıkları serbest kaldı!

SSK'ya fahiş fiyatla ilaç alımına ilişkin soruşturma kapsamında 'çıkar amaçlı suç örgütü kurmak' suçlamasıyla mahkemeye sevk edilen, aralarında Roche Genel Müdürü Faruk Yöneyman'ın da bulunduğu 5 kişi serbest bırakıldı. Savcılık bugün karara itiraz edecek

SSK'daki ilaç vurgunu soruşturmasında Roche Genel Müdürü Faruk Yöneyman'ın da aralarında bulunduğu 5 kişi çete suçlamasıyla tutuklanmak üzere mahkemeye sevk edildi. Dün İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne çıkarılanlar arasında, soruşturmanın açılmasına neden olan suç duyurusunda bulunan eski Roche Müşteri İlişkileri Müdürü Veysi Mungan da var. Savcılığa çıkan Roche Finansal İşler Müdürü Pascal Eric Wehrle, Roche çalışanları İlyas Açıkgöz, Şükrü Varol ve Beşer Ecza Deposu'nun sahiplerinden Ahmet Sarıbay ile SSK Yönetim Kurulu eski üyesi İhsan Yener Kaya serbest bırakıldı.

7 yıl hapsi isteniyor
Eski Roche çalışanı Veysi Mungan'ın da 4422 sayılı yasadan mahkemeye çıkarılması avukatları da şaşırttı. Mungan'ın dün ifadesini alan savcı Nazmi Okumuş, sadece "Niye o kadar çok konuştun, ben sana konuşma demedim mi" diye sordu. Mungan da "Kastım yoktu, sordular söyledim" dedi. Savcı, avukatı Volkan Dülger'e Mungan'ın "tahkikatı etkileyecek açıklamalar yapmak"tan tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edildiğini bildirdi.

14 Şubat Pazartesi gününden beri Organize Suçlar Şubesi'nde sorgulanan ve dün savcılığa çıkarılan Roche Genel Müdürü Faruk Yöneyman, genel müdür yardımcısı Gökhan Demir, eski genel müdür yardımcısı Tahir Ünsal ile Beşer Ecza Deposu sahibi Mehmet Burak Sarıbay ve Veysi Mungan savcılıkta ifade verdikten sonra tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Savcı Nazmi Okumuş, 5 kişinin 4422 sayılı "Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Yasası"na muhalefet ve yolsuzluk suçu kabul edilen TCK'nın 366. maddesinde düzenlenen "ihaleye fesat karıştırmak" suçundan tutuklanmalarını istedi. Ancak akşam saatlerinde 5 zanlı mahkeme tarafından serbest bırakıldı. Sanıklar 3 yıl 3 aydan 7 yıla kadar ağır hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanacak.

Savcı Nazmi Okumuş, SSK'ya yüksek fiyatla ilaç satan 3 firma daha olduğunu belirledi. Bilirkişilerin çalışmalarında da SSK ihaleleri incelendi ve üç firmanın ilaç satışlarında dikkat çeken bulgulara rastlandı. Bulgular, SSK'nın ilaç alım ihalelerinde yasaya aykırı davranıldığını ortaya koydu. İhale yasasına göre her bir ilaç için belirlenen bir fiyat var ve bu fiyatın üzerine çıkılması söz konusu olamıyor, bu fiyatın altında ilaç alımı yapılabiliyor. Ancak savcılıktaki bulgular bu fiyatların defalarca aşıldığını ve SSK'ya yüksek fiyatlarla alım yapıldığını ortaya koydu. Firmaların aynı ilaçları, ayrı ayrı hastanelere farklı fiyatlarla sattığı da ortaya çıktı.

İşçinin ilaç parasına göz dikenler cezalarını çeksin
Savcılık tarafından serbest bırakılan zanlılardan SSK Yönetim Kurulu eski üyesi ve Deri İş Sendikası Genel Başkanı İhsan Yener Kaya, adliyeden ayrılırken bir basın açıklaması yaptı. Kaya, "Maden ocağında, yeraltında çalışanların ilaç parasına göz dikenler cezasını çeksin. Yolsuzlukla bugüne kadar mücadele yaptım, yapacağım. Her konu, yönetim kuruluna gelene kadar 30 tane imzadan geçer. SSK, Türkiye'nin en büyük ilaç alıcısıdır. Yani ilaç üretiminin yüzde 40'ını tüketir. SSK'nın İhale Kanunu'na girmemesi gerekir. Pazarlık usulü, pazarlık ücreti alması gerekir. Bu konuyu TBMM Alt Komisyonu'nda defalarca söyledim. İhale Kanunu'ndan dolayı SSK'nın 1 yıllık zararı 300 trilyondur. Biz zorunlu olarak ilacı üretim yerinden yüzde 40 iskontoyla alırdık. Bizim mücadelemiz bu yolsuzlukların ortaya çıkmasıdır" dedi.

Haberin Devamı