Gazete Vatan Logo

Robusta’daki kıtlık kahveyi zıplatacak!

Robusta kahvenin üretimi yüzde 25 azalınca zıpladı...

Arabica yerine tercih edilen Robusta kahvenin üretimi % 25 azaldı. Fiyatların artması bekleniyor

Kuraklık kahveyi de vurdu, hasatların beklenenin altında gerçekleşmesi beklenirken bunun fiyatlara yansıması an meselesi. Bu güne kadar, Starbucks gibi kahve zincilerinin gözdesi olan pahalı Arabica kahvenin gözden düşmesi ve Nestle markasının hazır karışımları için tercih ettiği Robusta kahveye talebin büyümesiyle küresel kahve pazarında yükselişe geçen Vietnam’ı kuraklık vurdu. Bu, kuraklık nedeniyle kahve tarlalarından beklenilen verimin alınamadığı ikinci yıl olacak.

Vietnam Kahve ve Kakao Birliği (Vietnam Coffee&Cocoa Association-Vicofa) Yönetim Kurulu Başkanı Luong Van Tu, üretimin 2013-2014 yıllarında yüzde 30 düşeceğini kaydetti. Van Tu, Vietnam’da geçen yıl 1.5 milyon ton kahve üretildiğini, 2012-2013’te de yüzde 25 düşüş olduğunu belirtti.

Fiyatlar yükselir

Van Tu, “10 binlerce hektar ekili alandan önümüzdeki yıl rekolte alamayacağız” dedi. Son verilere göre, küresel Robusta kahve tükletimi Eylül 2012’de son bulan 12 aylık süreçte yüzde 11 arttı. Arabica tüketimi ise yüzde 6.2 düştü.

Robusta kahvenin en büyük 3’üncü ihracatçısı Endonezya’da sıkıntılı. İç talepteki artış nedeniyle Endonezya’nın Robusta kahve ihracatı son 2 yılın en düşük seviyesinde seyrediyor. Endonezya, 1 Nisan’dan bu yana 450 bin ton robusta kahve ihraç etti. Bu bir önceki yılın (486 bin ton) yüzde 7.4 altında.

Bu çerçevede kahve fiyatlarının artması kaçınılmaz. 8 Mart’ta NYSE Euronext’in Avrupa Türev Ürünler piyasası olan NYSE Liffe’de 1 ton Robusta kahve 2.188 dolardan işlem gördü. Geçen yıl yüzde 6.3 değerlenen Robusta kahve, yıl başından bu yana ise yüzde 13 değerlendi. Robusta’nın nakliye masrafları ise 2 kat arttı. Ürünün 1 tonu 50 dolara taşınıyor.



Günde 1.6 milyar fincan kahve içiliyor

- Kahve, ticareti en yaygın, en değerli tropikal tarım ürünü

- Her gün 1.6 milyar fincan kahve tüketiliyor.

- Dünyanın en büyük kahve üreticileri Brezilya (yüzde 34), Vietnam (yüzde 14) ve Colombia (yüzde 7)

- 2011’de üretilen 7.9 milyon ton kahvenin 6.2 milyon tonu ihraç edildi.

- 2011’de kahve ihraç eden ülkelerin kasasına 23.5 milyar dolar girdi

- 2011’de dünya kahve pazarı 70.86 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı.

- Son 10 yılda kahve tüketimindeki artışı yüzde 57’yle üretici ülkeler (Brezilya, Vietnam, Colombia), yüzde 57’yle de Doğu Avrupa ve Asya pazarları tetikledi.

- Son 40 yılda 2 kat artan kahve tüketiminin 2019’da 9.09 milyon tona ulaşması bekleniyor.

- Kahve üretiminin yüzde 80’i 25 milyon küçük çaplı üretici tarafından gerçekleştiriliyor.

- 100 milyondan fazla kişi kahve üretimi zincirinin bir parçası olarak geçimini sağlıyor.



Arı sayısındaki düşüş büyük tehdit

ARAŞTIRMALAR, arı ve kelebek gibi yabani böceklerin sayısındaki düşüşün tarım için büyük tehdit oluşturduğunu ortaya koyuyor. Kanada Calgary Üniversitesi’nden bilim adamı Lawrence Harder, yabani böcek sayısındaki azalmanın en çok kahve, domates ve karpuzun etkilendiğini kaydetti. Bunun nedeni, çoğu çiçekli bitkinin çekirdek ve meyve üretmeden önce polene ihtiyaç duyması. Harder, “Mümkün olan tüm arazilerin ekilmesi ya da pestisid kullanımı gibi tarım verimliliğini artırmaya yönelik yaklaşımlar, bu ürünlerin üretimini artıracak yabani böceklerin sayı ve çeşidini azaltıyor” dedi.

Haberin Devamı