Gazete Vatan Logo

Reza Zarrab’ı yakan mektup

Reza Zarrab’ı yakan mektup

ABD Adalet Bakanlığı’nın, resmi web sitesinde verdiği bilgilere göre Reza Zarrab, 19 Mart Cumartesi günü, İran’a karşı uygulanan yaptırımları delme, kara para aklama ve bankacılık sahtekarlığı gerekçeleriyle FBI ajanları tarafından ailesiyle birlikte Disneyland tatili için geldiği Miami’de gözaltına alındı. 21 Mart Pazartesi günü mahkemeye çıkarılan Zarrab’ın tutuklanmasına karar verildi. Savcı Preet Bharara tarafından yürütülen soruşturmada Reza Zarrab hakkında 75 yıl hapis isteniyor. Savcılığın hazırladığı 21 sayfalık iddianamede en önemli delil Zarrab’ın İran Merkez Bankası Başkanı’na yazdığı iddia edilen Farsça mektup. Mektupta şu ifadeler yer alıyor: Zarrab ailesi olarak dini liderimizin (Hamaney) ekonomik cihad ilanı ışığında yaptırımları özel yöntemlerle aşmayı ahlaki ve milli bir sorumluluk olarak görüyoruz.

“Kefaletle tahliyesini istedik”

Zarrab’ın avukatı Şeyda Yıldırım, müvekkiline yöneltilen suçlamaların ABD’nin kendi koyduğu ve kaldırdığı yaptırımlarla ilgili olduğunu söylerken, müvekkilinin eşi ve kızıyla tatildeyken gözaltına alındığını belirtti ve “2011 ve 2015 arası gibi bir tarih aralığı görünüyor elimize geçen evraklarda. Bu tarihler arasındaki dönemde ambargoyla ilgili birtakım iddialar var ama bu iddiaların hepsi izah edilebilir” dedi. Yıldırım, soruşturmanın New York’ta yürütüleceğini belirterek, müvekkilinin önceki gün hakim karşısına çıktığını, 4 Nisan’a kadar mahkemeden süre aldıklarını ifade etti. Sarraf’ın 19 Mart’ta tatil için gittiği Miami’de gözaltına alındığını anlatan Yıldırım, müvekkilinin “henüz tutuklanmadığını ve gözaltı sürecinin” sürdüğünü, kefalet talebinde bulunduklarını kaydetti. Yıldırım, “Biz de düne kadar suçlamaların ne olduğunu bilmiyorduk” dedi.

Haberin Devamı

O Savcı Time’a kapak olmuştu

zarrab aleyhindeki iddianameyi hazırlayan Savcı Preet Bharara, ABD’de adını diplomatları, siyasileri ve 2008 küresel krizinin ardından 100’e yakın bankacıyı soruşturarak duyurmuş bir isim. 48 yaşındaki Hintli Bharara’nın ünlü olması ABD’deki üst düzey bankacıları yargılamasıyla gerçekleşti. Time 2012’de savcıyı “Wall Street’i suç üstü yakalayan adam” başlığıyla kapak yapmıştı.

Haberin Devamı