Gazete Vatan Logo

Revizyona giden patronlar yoğurdu ‘üfleyerek’ yiyecek

Global kredi krizinin üretim, tüketim, istihdam ve ihracatta azalmaya neden olacağını düşünen Türk iş dünyası tedbir almaya başladı.

Likit kalmaya dikkat edeceğiz

* Haluk Dinçer Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı

Büyüme planlarında herhangi bir değişiklik yapmadık. Ümit ediyoruz ki, şu anda bazı alanlarda gözüken o ufak çaplı daralmalar da yok olup gidecek. Temel olarak Türkiye’de iç piyasada daralmanın gerçekleşmesi için çok fazla bir neden de yok. AB veya dünya ile entegre olmamızdan dolayı biraz ihracatlarımızda gerileme olacak anlaşılan... Çok önemli bir daralma olmasını da beklemiyoruz. 2009 planları daha temkinli olacak tabii... Biraz daha üfleyerek yiyeceğiz, ama dikkat edeceğiz. Yani likit kalmaya...

Daha iyi tahsilat ve düşük maliyet şart

* Tuncay Özilhan Anadolu Grubu Başkanı

Kriz Türkiye’de de son dönemde ekonomide ve talepte bir daralma şeklinde etkisini gösteriyor. O nedenle de 2008 ve 2009 için daha tedbirli, dikkatli davranıyoruz. Ona göre üretim programlarımızı daha tedbirli yapıyoruz, stoklarımız konusunda daha tedbirli davranıyoruz, işletme sermayemizin ihtiyaçlarını daha tedbirli gözden geçiriyoruz, masraflarımızı daha iyi kontrol etmeye çalışıyoruz.

2009 için öyle agresif büyüme hedeflerimiz yok, daha dikkatli maliyet oluşturacak yapılar var. Tahsilatların daha iyi yapılması, maliyetlerin düşürülmesi için daha yoğun çalışmalar var.

Yıl sonu hedeflerini aşağı doğru çektik

* Ali Kibar Kibar Holding Başkan Yardımcısı

2009 ile ilgili iş planlarının normalde bu ay sonuna kadar toparlanması icap ederdi, ancak herhalde bu planların toparlanmasını biraz daha geciktirmemiz gerekecek. Kasım’daki ABD seçimlerinin neticesini görmemiz lazım. Seçimin dünya ülkelerine yansımasının nasıl olacağı ile ilgili öngörüde bulunmak icap ediyor. Yıl sonu hedeflerini revize ettik ve aşağıya doğru çektik.

Herkesin kazanacağı formülü geliştirmesi gerekiyor

* İbrahim Aybar Renault Mais Genel Müdürü

Son gelişmelere ilişkin tedirginlik duymakla birlikte alınacak önlemlerle 2009’u güven içinde geçirebileceğimizi düşünüyorum. Ancak mutlaka tedbir almak ve proaktif olmak gerekli. Herkesin kazanacağı formülleri geliştirmesi gerekiyor.






Haberin Devamı