Gazete Vatan Logo

Resmi belgeler yalanladı

Sabah ve atv'yi ikinci kez halka arz etmeye hazırlanan Ciner Grubu, Medya Holding, Sabah Yayıncılık ye Sabah Pazarlama ile ilişkisinin olmadığını iddia ediyor. Oysa 2000'de İMKB'ye gönderdiği açıklama, Sabah'ın yönetiminde Ciner'in olduğunu kanıtlıyor

Bir milyonu aşkın küçük borsa yatinmcısının, Sabah ve atv'yi ikinci kez halka açmak isteyen Ciner Grubu'yla mücadelesi ilginç bir boyut kazanıyor. Borsa Yatirımcılan Derneği'nin (BORYAD) SPK'ya gönderdiği "protesto mektubu" VATAN dahil pek çok gazetede yer alırken, Ciner Grubu'na bağlı Sabah'ta ise "Merkez Yayın Holdingin, 34 bin küçük yatırımcının mağdur olduğu Medya Holding, Sabah Yayıncılık ve Sabah Pazarlama ile hiçbir ilişkisinin olmadığı" ileri sürüldü. Oysa, İMKB'nin resmi internet sitesinde yayınlanan bilgiler BORYAD'ın protestosunda haklı olduğunu ortaya koyuyor. Önce BORYAD'ın iddiasını hatırlayalım:

"Merkez Yayıncılık adına Sabah ve atv'nin tekrar halka arz edilmek üzere SPK'ya başvuru yaptığını öğrendik. Anılan şirketlerin hakim ortağının (Turgay Ciner) geçmişte Sabah Yayıncılık, Sabah Pazarlama ve Medya Holding hakim ortağı konumunda bulunması, kurulun çağrı zorunluluğuna uymaması, adı geçen şirketlerde Etibank ile yapağı kredi sözleşmeleri ve kefaletlerde yönetim kurulu onayı bulunması ve bu nedenle TMSF kapsamına alınarak aktif satişı ile tekrar kendisine (Turgay Ciner) satılması ve satin aldığı isim hakları ile aktifleri tekrar halka arz etmesi, dünya sermaye piyasalarında görülmemiş uygulamalar."
Gelelim www.imkb.gov.tr sitesinden isteyen herkesin ulaşabileceği bilgilere...

Yönetim Ciner'de
BORYAD, "Etibank'a el konulmadan önce Turgay Ciner halka açık olan Sabah Yayıncılık'ın hakim ortağıydı" diyor. Şimdi Medya Holding'in 20 Ekim 2000'de İMKB'ye yolladığı açıklamaya göz atalım:

"Sabah Yayıncılık A.Ş'nin 33 trilyon liralık sermayesinin yüzde 31.85'i A grubu nama yazılı hisselerden oluşmaktadır. Yönetim kurulu üyelerinin yandan bir fazlası A grubu hisse sahiplerinin göstereceği adaylar arasından seçiliyor.

A grubu hisselerin yarısına tekabül eden yüzde 15.92 hisse Penyelux Tekstil, Park Marina, Park Savunma Sanayii şirketleri ile (şirketler Turgay Ciner'e ait), Erhan Aygün (Ciner Grubu yöneticisi) ve Turgay Ciner'e peşin bedelle satilmıştir."

İMKB'ye yollanan ve İMKB'nin küçük yatırımcının bilgisine sunduğu bu yazı Ciner'in o dönemde halka açık Sabah Yayıncılık'ın yarı yönetim hissesini satin aldığım net olarak ortaya koyuyor. Nitekim, bu satışın ardından 8 kişilik Sabah Yayıncılık Yönetim Kurulu'nun 4 üyesi istifa ediyor. Tamamı Bilgin Grubu'nu temsil eden Şükrü Karahasanoğlu, Esra Bilgin Polley, Clifford Holmes Polley ve Güngör Mengi'nin istifalarıyla boşalan üyeliklere 24 Ekim 2000'de İMKB'ye yollanan yazıya göre Turgay Ciner, İbrahim Başol, Ertin Akgüç ve Süleyman Yaşar getiriliyor. Ciner Grubu, satin aldığı yarı yönetim hissesinin gereği olarak 8 kişilik yönetim kurulunda 4 üye ile temsil edilmeye başlıyor. Bundan 1 gün önce, 23 Ekim 2000'de yollanan yazıda ise satış fiyatının hisse başına 3 bin 250 TL olduğu belirtilerek "Hisse devri yönetim imtiyazını yan yarıya paylaşmak amacıyla yapılmıştır" deniyor. İşte kamuya açık bu iki belge Ciner'in, 27 Ekim 2000'de Etibank'a el konmadan önce halka açık bir şirket olan Sabah Yayıncılık'a yönetimde eşit söz sahibi ortak olduğunu kanıtlıyor.

Haberin Devamı