Gazete Vatan Logo

Res Projesine rest

İzmir’in Çeşme ve Karaburun ilçelerinde yapılmak istenen RES projelerinin çevre katliamına neden olacağını öne süren halk, projelerin iptalini istiyor

Res Projesine rest

Çeşme’de imar planı iptal

İzmir’in Çeşme ilçesinde, 1’inci derecede doğal sit alanına kurulan Rüzgar Enerjisi Santralleri (RES) için yapılan koruma amaçlı imar planları, Danıştay 6’ncı Dairesi’nin önceki kararı bozmasının ardından İzmir 5’inci İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Davacılardan Esen Fatma Kabadayı, “Bundan sonra tesisi mühürleyecek resmi kurum ve yetkili kişileri bekliyoruz” dedi. Davacılardan Madeleine Staaf Kura da 4 yıldır hukuk mücadelesini verdiklerini belirtti. RES’lerin kurulduğu ilk gün izinlerinin olmadığını söyleyen Kura, “İzinleri doğru düzgün almadılar. İmar planları 4 yıldan sonda iptal edildi. Hukuksuz şekilde inşaat yaptılar. Çeşme’de büyük araziler için acele kamulaştırma kararları alındı. Vatandaşların parsellerine el koymaya çalıştılar. Şirket, hiçbir kuralı tanımıyor. Biz bu hukuki kararın uygulanmasını istiyoruz. Ondan sonra bu türbinleri söktüreceğiz” diye konuştu.

Karaburun’da dördüncü dava

İzmir’in Karaburun ilçesinde, bir firma tarafından kurulması planlanan 37 türbinli Rüzgar Enerji Santrali (RES) için bir kez daha Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı verildi. Karaburun Kent Konseyi ve ilçede yaşayanlar, ÇED olumlu kararının iptali için dördüncü kez İzmir İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Karaburun Kent Konseyi tarafından yapılan yazılı açıklamada, daha önce mahkemeden alınan ÇED iptal kararlarının, doğayı ve yaşam alanlarını korumak için hep birlikte verilen inançlı ve kararlı mücadelenin sonucu olduğu vurgulandı. Açıklamada, ÇED olumlu kararlarının iptal edilmesine karşın gerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gerekse Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından, mahkeme kararlarındaki iptal gerekçeleri dikkate alınmaksızın, üretim lisansları ve ÇED izinlerinin hızlı bir şekilde yenilendiği belirtildi.

Haberin Devamı