Gazete Vatan Logo

Renault’ya ‘kırmızı çizgiyi geçme’ uyarısı

Renault’nun yeni jenerasyon “Clio 4” modelini tümüyle Bursa’da üretebileceğinin ortaya çıkmasıyla Fransa’da başlayan kriz büyüyor. Sosyal Güvenlik Bakanı, “Renault’nun Flins’teki üretimi durmamalı, işçi çıkarmamalı” dedi

Fransız Hükümeti’nden her gün yeni bir bakan, Clio 4 yatırımının Fransa’da kalması gerektiğine dair açıklamalarda bulunuyor. Hükümet dün yine Renault’yu, üretimini Türkiye’ye kaydırmasının işçi çıkarmaya neden olmaması gerektiği konusunda uyardı. Sosyal Güvenlik Bakanı Laurent Wauquiez “Renault’nun geçmemesi gereken bir kırmızı çizgi var. Üretim birimi kapatılmamalı ve eleman çıkartılmamalı” açıklaması yaptı. Renault’nun sıradan bir kurum olmadığını, devletin şirketin yüzde 15 hissesine sahip olduğunu söyleyen Wauquiez, “Fransız tüketicilere satış yapan bir şirket mümkün olduğunca Fransa’da üretim yapmalıdır” dedi.

Sarkozy zirvesi

Yeni yatırımın Türkiye’ye gitmesine karşı çıkan Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Renault’nun Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdürü Patrick Pelata ile bugün Elysee Sarayı’nda görüşecek. Sarkozy kritik görüşmede; Renault’nun geçen yıl montaj tesislerini Fransa’da tutma sözünün karşılığında devletten 3 milyar euro tutarında yardım aldığını hatırlatıp, Clio 4 modelinin Flins fabrikasında üretilmesi için Renault’ya baskı yapacak.


OSD: Siyaset bir yere kadar işler yatırımda ekonomik kural geçer


Otomotiv Sanayi Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ercan Tezer, Clio 4 yatırımı konusunda Türkiye’nin kendi haklarını savunması gerektiğini kaydetti. Küresel ekonomik krize rağmen, Türk otomotiv sektörünün ihracatının Avrupa Birliği (AB) ülkelerine çok gerilemediğine dikkat çeken Tezer, şöyle devam etti:

“Ağır vasıta dışında binek otomobil ve hafif ticari araç ihracatı son 3 ayda yükselişe geçti. AB’yle ilişkilerimiz sıradan değil. Türkiye’de üretim onların çıkarına. Aynı şekilde bizim de çıkarımıza. Yeni yatırım bize istihdam sağlayacak. Clio 4 modeli yatırımı için siyaset öne çıktı. Siyaset bir yere kadar işler ancak yatırım kararlarında ekonominin kuralları geçerli olur.”

Haberin Devamı