Gazete Vatan Logo

Renault CEO’su şalteri kaldırdı!

Maliyet katili Türkiye'ye geldi

RENAULT CEO’su Carlos Ghosn, İstanbul’da Oyak yöneticileriyle buluşarak, markanın ilk elektrikli aracı unvanını alacak Fluence Z.E.’yi masaya yatırdı. Oyak Renault’nun “Deneme üretimi hatasız gerçekleşti” mesajını alan Ghosn, elektrikli Fluence’ın seri üretimi için onay verdi. Fluence Z.E.’nin üretimi Eylül’de başlıyor.

Elektrikli araçlara ittifak yaptığı Nissan’la birlikte 4 milyar euro yatırım yapacağını açıklayan Renault, ilk meyvelerini Türkiye’den toplamaya hazırlanıyor. Fransız otomotiv üreticisinin ilk seri üretim elektrikli modeli Fluence Z.E., Oyak Renault’nun Bursa fabrikasının bantlarından Eylül’den itibaren inmeye başlaycak. Geçen hafta Çarşamba günü İstanbul’a gelen Renault-Nissan İttifakı’nın CEO’su Carlos Ghosn, şirketin stratejilerinde büyük önem taşıyan Fluence Z.E. için onay verdi. Oyak Otomotiv Grubu Başkanı ve Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu’yla Çırağan Kempinski’ Hoteli’nde bir araya gelen ‘Maliyet Katili’ lakaplı Ghosn, seri üretime geçmek için gün sayan elektrikli Fluence’la ilgili son bilgileri aldı. Tunalıoğlu, Ghosn’a bugüne kadar Fluence Z.E.’nin deneme üretiminde “sıfır hata” başarısına ulaştıklarını aktararak, Bursa fabrikasının tamamen hazır olduğunu ifade etti. Araçla ilgili raporları detaylı şekilde inceleyen Carlos Ghosn da nihai kararı verdi ve Eylül’de üretim için düğmeye bastı. Buna göre 8 Ağustos’ta tatile çıkacak olan Oyak Renault fabrikası, 5 Eylül’de yeniden üretime geçecek ve ilk Fluence Z.E.’leri banttan indirmeye başlayacak.

Şirket, Fluence Z.E.’nin ihracatına ise yılın son çeyreğinde start verecek. Oyak Renault, yılda 25-30 bin elektrikli Fluence üretmeyi planlıyor. Fluence Z.E.’nin en büyük müşterisi İsrail olacak. Better Place şirketi, Türkiye’den 5 yılda 100 bin adet Fluence Z.E. alacak.

‘Bursa en kaliteli fabrikamız’

Boğaz’daki Oyak-Renault zirvesinde CEO Carlos Ghosn, en kaliteli üretim yapan Bursa fabrikasına övgüler yağdırmayı ihmal etmedi. Ghosn, Bursa’nın hem üretim hem de kalite anlamında Renault dünyası içinde bir numara olduğunu vurgulayarak, yeni yatırımlarda Türkiye’nin her zaman öncelikli ülke olduğunu Oyak yöneticilerine anlattı. Ghosn, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin tüm ısrarlarına rağmen Bursa fabrikasına verdikleri Clio 4 yatırımıyla da ilgili bilgi aldı. 2000 yılından bu yana Türkiye’ye 1 milyar euronun üzerinde yatırım yapan Oyak Renault, Clio 4 için de kısa süre içinde düğmeye basacak.

Haberin Devamı