Gazete Vatan Logo

Renault, Bursa’da ürettiği model sayısını yeni Symbol’le 5’leyecek

Türkiye, Renault’dan yeni bir proje daha kapmayı başardı

Oyak Renault, bu yıl yeni Symbol’ü üretmeye başlayacak. Sedan aracın ismi henüz saklanırken, eski jenerasyon Symbol’ün Bursa’daki üretimi devam edecek. Şirket, 200 milyon dolar yatırım yapacak

Renault’nun dünyadaki en kaliteli fabrikası seçilen Bursa, bir yeni model daha üretmeye hazırlanıyor. Son 10 yılda yaptığı 1.3 milyar dolar yatırımla bantlardan dakikada bir araç indirecek seviyeye gelen Oyak Renault, Renault’nun 2009 Kontratı çerçevesinde üreteceği 26 yeni modelden birini kapmayı başardı.

Oyak Renault Genel Müdürü Alain Gabillet, “Bursa fabrikasında bu yıl yeni bir üretim projesi olacak” diyerek müjdeyi verdi. Gabillet, “Renault’un 800 bin araç daha fazla satması lazım. Renault Başkanı Carlos Ghosn Türkiye’den bahsettiğinde ülkenin stratejik öneminden söz ediyor. Birçok projemiz olacağını söyleyebiliriz. Biz 800 binlik üretimin yüzde 25’ini karşılamayı hedefliyoruz” dedi.

Eski Symbol’e yoğun ilgi

Oyak Renault, bugüne kadar önemli satış performansı yakalayan Symbol’ü baştan aşağıya yenileyip, Bursa’da üretecek. Halihazırda Megane Sedan, Clio III, Symbol, Clio Grand Tour projelerine sahip olan Oyak Renault’nun yeni modelle birlikte Bursa fabrikasında üreteceği model sayısı böylece 5’e çıkmış olacak.

Başta Rusya olmak üzere gelişmekte olan ülkelere satılacak sedan otomobilin ismi henüz belirlenmezken, eski jenerasyon Symbol’ün üretimine devam edilecek. Gabillet, Symbol’ün 4’üncü jenerasyon olmasına karşın hâlâ yoğun ilgi gördüğünü belirterek, “Aracı hangi ülkeye göndereceği diye tatlı bir sorun yaşıyoruz” diye konuştu.

Alain Gabillet, 2008’in ilklere imza atacakları bir yıl olacağını belirterek, şunları kaydetti:

Dakikada 1 araç üretecek

“Bu yıl 200 milyon dolarlık yeni yatırım yapacağız. 2007’de 2 binden fazla kişiyi işe aldık, bu yıl 700 kişiyi istihdam edeceğiz. Üretimi bu yıl yüzde 20 artırarak 320 bin adede yükselteceğiz. Bu araçların yüzde 80’in yurtdışına gidecek. Oyak Renault, saatte 53 olan araç üretimini 60’a yükseltecek. Ayrıca kendi araçlarımız ve ihracat için K9K isimli dizel motoru üretmeye başlıyoruz.”

2.5 milyar $’lık rekor ihracat

AlaIn Gabillet, Oyak Renault’nun 2007’de cirosunu 3.4 milyar dolara çıkardığını belirterek, “Bu rakamın 2.5 milyar dolarını ihracat geliri oluşturdu” dedi. Gabillet, 2007’de 2006’ya göre yüzde 15’lik artışla 263 bin araç üretiklerini ve bu rakamın Bursa tesisi için bir rekor anlamına geldiğini kaydetti ve ekledi: “Türkiye’de üretilen binek araçların yüzde 42’sini biz üretiyoruz.”

8 yeni model yola çıkacak pazar yüzde 10 büyüyecek

* Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, Dacia markası dahil olmak üzere bu yıl pazara 8 yeni model sunacaklarını söyledi. Aybar, “2008 atılım yılımız olacak. Mart ayından itibaren yeni modelleri tüketicilerle buluşturacağız. Amacımız 11’inci yılda da binek otomobilde liderliğimizi devam ettirebilmek” diye konuştu. İç pazardaki gelişmeleri de değerlendiren Aybar, 2008’de yüzde 10’luk bir büyüme beklediklerini belirtti. Aybar, binek otomobil satışlarının 385 bin, binek+hafif ticari araç satışlarının 620 bin adet seviyesinde gerçekleşmesini öngördüklerini kaydetti.

İlk 4x4 Renault yılsonunda geliyor

Yeni Laguna: 1.çeyrek

Clio Grand Tour: 2. çeyrek

Yeni Modus, Grand Modus: 2. çeyrek

Yeni Kangoo: 2. çeyrek

Koleos: 4. çeyrek

Binek otoda 10. kez lider oldu, yeni hedef 100 binlik satış

* Renault, 2007’de 59 bin 921 adet binek oto satarak, 10’uncı kez üst üste lider oldu. Şirketin toplam satışları 82 bin 694 adet olarak gerçekleşti. Renault’nun bu yılki satış hedefi ise 100 bin adet.

* İç satışlardaki yüzde 4’lük daralmaya karşın, Renault toplamda pazar payını 1 puan artırarak yüzde 13.7’ye çıkardı.

* Türkiye’de üretilen Renault Symbol 23 bin 229 adetlik satış ile 2007’nin en çok satılan otomobili oldu ve abisi Megane Sedane’ı ilk kez geçti.

* Renault Grubu’nun markası Dacia, 2007’yi rekor satışla kapattı. 8 bin 951 Dacia satıldı.

* Dacia Türkiye, bu yıl hatchback Sandero ve pick-up modeliyle toplam 15 bin araç satmayı planlıyor.





Haberin Devamı