Gazete Vatan Logo

Rektör Aşkın'ın tutuksuz yargılandığı davanın 7'nci duruşması yapıldı

"Fişlemeyle ilgili bilgiler kasıtlı olarak yanlış verildi"

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne 25 milyon dolarlık tıbbi cihaz alımı ihalesinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla YYÜ Rektörü Prof.Dr. Yücel Aşkın ile 9 sanığın tutuksuz yargılandığı davanın bugünkü 7'nci duruşmasında Prof. Dr. Yücel Aşkın, "Fişlemeyle ilgili üniversitedeki birçok kişi hakkında devletin resmi kaynakları tarafından bana verilen bilgilerin kasıtlı olarak yanlış olduğu kanısındayım" dedi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aşkın ile 9 sanık hakkında Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davanın bugünkü duruşması, saat 10.50'de başladı. Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın da katıldığı davanın duruşmasında, diğer sanıklar YYÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ayşe Yüksel, Prof. Dr. Hasan Ceylan, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fırat Cengiz, YYÜ Genel Sekreter Yardımcısı Salih Yurtkuran, YYÜ Yazı İşleri Şube Müdürü Şükran Yurtkuran ile Özel Güvenlik Şube Müdürü Saffet Kara, Yazı İşleri Bilgi İşletmeni Bülent Şahin, İspanyol Expansion firması Türkiye Temsilcisi Mehmet Ümit Ayral hazır bulundu. Duruşmaya, YYÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Işık Tepe katılmadı.

Mahkeme Heyeti, başkan İlhan Kaya, hakimler Vahit Baltacı ile Muammer Ballı ve Savcı Sezgin Kanmaz tarafından oluşurken, duruşmanın sabahki bölümünde 1 sanık, 1 tanık ve 4 müdahil dinlendi. Duruşmada müdahil olarak söz alan YYÜ Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Karadağ, fişleme dosyasında adının geçmesini "Senaryo' olarak değerlendirdi. Prof. Dr. Karadağ, hakkında kendi menfaatleri doğrultusunda Radikal İslamcılığı ve Kürt milletçiliğini kullandığı ve başörtülü öğrencileri kolladığı şeklindeki iddiların asılsız olduğunu belirterek, "Bu bir iftira senaryosudur. Mizansen çok amatörcedir. Ben Türkiye Cumhuriyeti'nin temel ilkelerine son derece bağlı bir Türk milleyetçisiyim. 23 yıllık eğitimciyim. Bunun 18 yılının Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde geçirdim. 2 kez röktürlük için aday oldum. 1995- 1999 rektör yardımcılığı görevi yaptım. Rektör Yücel Aşkın da daha önce benim hakkımda mahkemeye yaptığı açıklamada beni "saygın bir bilim adamı' olarak nitelemiştir. Yapılanlar benim kamusal ve toplumsal faaliyetlerden uzaklaştırılmama yönelik bir çabadır" dedi.

Daha sonra söz alan Rektör Prof. Dr. Yücel Aşkın, Prof. Dr. Karadağ ve diğer kişiler hakkındaki bilgilerin devletin resmi kurumları tarafından gönderildiğini söyledi. Prof. Dr. Aşkın, "Bunlar MİT, Emniyet ve Silahlı Kuvvetler'den gelen bilgilerdi. Bana verilen dosyalardaki bilgilerin çoğu yanlış çıktı. Burada Prof. Dr. Hüseyin Karadağ'ın ifadeleri doğrudur. Kasıtlı olarak bu bilgilerin yanlış verildiği kanısı oluştu bizde" dedi. Rektör Prof. Dr. Aşkın, mahkemeye, 2001 yılında gelen İçişleri Bakanlığı'nda dönemin müşteşarı Muzaffer Ecemiş'in imzasını taşıyan bir belgeyi sundu. Rektör Aşkın, "Bu belgede birçok kişi hakkında değerlendirme yapılmış. Bu değerlendirmeler benim için de yapılmıştır. Ben bu belgeler içinde PKK yanlısı kişileri yönetime getirme ve Kürt milliyetçisi olarak tanımlandım" diye konuştu. Bunun üzerine Prof. Dr. Hüseyin Karadağ, bu açıklamadan sonra müdahil olarak katıldığı davadan çekildiğini mahkeme heyetine bildirdi.

Rektör Prof. Dr. Aşkın'ın açıklamasının ardından Prof. Dr. Hüseyin Karadağ, duruşmada bir saat süren açıklamasında, ele geçirilen belgelerde kendisi hakkında yer alan iddiaların asılsız olduğunu öne sürerek, "Rektör Aşkın, burada benim iddia edildiği gibi bir kişiliğe sahip olmadığımı belirtmiştir. Bu nedenle benim için bu konu kapanmıştır. Müdahillikten çekiliyorum" diye konuştu. Duruşmaya, bir saat ara verildi.

Duruşmanın ikinci oturumu, öğleden sonra saat 13.30'da başlayan duruşmada 7 tanık daha dinlendi. 1.5 saat süren duruşmada mahkeme heyeti, fişleme olayı ve tıbbi cihaz alımı ihalesi ile ilgili tanıklara sorular yöneltti. Rektör Prof. Dr. Yücel Aşkın, tanıkların verdiği ifadelerin ardından mahkeme heyetine İl Jandarma Komutanlığı'ndan alınan kendisinin adının da bulunduğu YYÜ'de fişlenen görevlilerin listesini verdi. Mehkeme heyeti bugün son verilen duruşmaya yarın da devam edecek.

Haberin Devamı