Gazete Vatan Logo

Rekora inandılar

2018 yılı için 170 milyar dolarlık hedef koyan ihracatçılar, umutlu start verdi. TİM’in anketine göre, her 4 şirketten 3’ü ihracat artışı beklediğini bildirdi. İyimserlikte 5 yılın zirvesine çıkıldı

Rekora inandılar

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatta rekor yılı ilan ettikleri 2018’in firmalar açısından da tarihi bir yıl olacağını belirtti. Firmaların yüzde 77.2’sinin 2018’de ihracatlarının 2017’ye göre artacağını öngördüğünü dile getiren Büyükekşi, “İhracatçı Eğilim Araştırması’nı 2013’ten bu yana yürütüyoruz. İhracat artışı bekleyen firmaların oranı hiç bu denli yüksek olmamıştı. Yıl başında gerçekleştirdiğimiz toplantıda belirtmiştik, bu yıl sadece yıl genelinde değil, aylar bazında da rekorlar kırılacak, artışlar kalıcı ve sürekli olacak diye. Ocak ayında açıkladığımız yüzde 16.3’lük artış bu zincirin ilk halkası. Şubat ayında daha yüksek oranda bir artış gelebilir” şeklinde konuştu.

Farklı pazar arayışı

2018’de firmaların hedef pazarlarda çeşitlenmeye gideceklerini kaydeden Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Otomotiv sektörümüz AB’de yakaladığı başarıyı ABD’ye taşımaya kararlı, çelik sektörümüz ABD’ye gözünü dikti. İhraç pazarlarını çeşitlendirme çalışmalarımız meyvelerini veriyor. Hedefe ulaşabilmek için ticaret heyetlerine ve Türkiye Ticaret Merkezi (TTM) açılışlarına hız verdik. 2017’de 28 ülkeye gittik. Bu yıl 30 ülkeye gideceğiz. Tahran, New York, Chicago ve Dubai’nin ardından bu yıl da TTM açılışlarımız olacak. İhracatçıların 3’te 2’si 2017’de yeni pazarlara girdi. Firmalarımızın yüzde 63.3’ü daha önce ihracat yapmadığı ülkelere ihracat yaptı. Hatta yarıdan fazlası birden fazla yeni pazara girdi. Daha önceki dönemlerde bu oran genelde yüzde 50’nin altında kalıyordu” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dolar beklentisi 3.87

Firmaların kur, büyüme ve enflasyon beklentilerine değinen Mehmet Büyükekşi, “2018’in ilk çeyreğinde firmaların dolar kuru beklentisi 3.87 iken euro kuru beklentisi 4.73 oldu. 2018 yılı 1’inci çeyrek büyüme tahmini yüzde 3.7 olurken yılın tamamı için tahmin yüzde 6.2 büyüme yönünde” ifadelerini kullandı. Yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 11.7 olduğunu kaydeden Büyükekşi, “Bizim hesaplamalarımız bu oranın daha düşük olacağı yönünde. Bu yıl enflasyonda tek haneye geçeceğimize inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Artış istihdama yansıyacak

Araştırmaya katılan firmaların yüzde 40’a yakınının 2018’in her çeyreğinde yeni istihdam yaratmayı planladığını kaydeden Mehmet Büyükekşi, “İşsizlik Ekim 2017 itibarıyla yüzde 10.3 oldu. Ancak bir önceki yılın aynı ayına göre çalışan sayısı 1 milyon 378 bin kişi arttı. Firmalarımızın verdikleri yanıtlar istihdamın 2018’de daha fazla artacağını, işsizliğin de tekrar tek haneli rakamlara düşeceğini gösteriyor” dedi.