Gazete Vatan Logo

Regaip Kandili 27 Şubat'ta! Ramazan ayının habercisi Regaip Kandili’nin önemi ve anlamı nedir?

Ramazan ayının habercisi, üç ayların ilk kandil gecesi olan Regaip Kandili 27 Şubat’ta idrak edilecek. Üç aylardan ilki olan Recep ayının ilk cuma gecesi Regaib kandili olarak geçen mübarek bir gecedir. Bu gece dualar, namazlar bereketlenir, Kur’an’lar okunur. Her kandilde olduğu gibi Regaib Kandili’nde de Müslümanlar birbirinin kandilini kutlar. Regaip Kandili’nin önemi ve anlamı nedir?

Regaip Kandili 27 Şubat'ta! Ramazan ayının habercisi Regaip Kandili’nin önemi ve anlamı nedir?

Regaip Kandili ne zaman? Regaip Kandil’i 2020 yılında ne zaman, hangi güne denk geliyor? Soruları yoğun bir şekilde araştırılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan dini gün ve aylar merak ediliyor.

REGAİB KANDİLİ NE ZAMAN?

Regaib Kandili bu yıl 27 Şubat Perşembe günü idrak edilecek.

REGAİB KANDİLİ NEDİR?

Regaip Kandili veya Regâib Kandili, Hicri takvime göre Recep ayındaki ilk perşembeyi cumaya bağlayan gecedir. Kökü "arzulamak, meyletmek" anlamlarına gelir.

Regaip Kandili dinî kültürde zamanla büyük kutlamalarla kutlanmaya başlanmış ve kendisine burada önemli bir yer edinmiştir.

RECAİP KANDİLİ’NDE EDİLECEK İBADETLER

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Regaip gecesi yapılacak ibadetler hakkında ‘’bu gecelerde en fazla yapmamız gereken hususlardan birisi ibadet, birisi tövbe ve bir diğeri de duadır’’ açıklamasını yapmıştı. Ayrıca Erbaş, ibadet; yaratılanın, yaratanına sevgi ve saygı ile boyun eğmesidir. İbadet kavramının temel olarak; “bağlanmak”, “boyun eğip itaat etmek” ve “kulluk etmek” gibi üç önemli boyutu bulunmaktadır” diyerek ibadetin önemine de vurguladı.

Haberin Devamı

Duanın öneminin altını çizen Başkan Erbaş şunları söyledi:

“Peygamber Efendimiz buyuruyor ki, beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar geri çevrilmez. Onlar Recep'in ilk cuma gecesi, yani bu geceye işaret ediyor Peygamber Efendimiz. Şaban ayının ortasında bulunan gece, Berat Gecesi’, üçüncüsü, cuma gecesi, dördüncüsü Ramazan Bayramı ve beşincisi de Kurban Bayramı Geceleridir.”

2020 YILI KANDİL TARİHLERİ

Regaib Kandili: 27 Şubat Perşembe

Mirac Kandili: 21 Mart Cumartesi

Berat Kandili: 7 Nisan Salı

Kadir Gecesi: 19 Mayıs Salı

Mevlid Kandili: 28 Ekim Çarşamba