Gazete Vatan Logo

Reformlar hızlanacak

ABD’de iş dünyasına seslenen Başbakan Yardımcısı Şimşek, erken seçimin Türkiye’nin beklentilerini iyileştirdiğini kaydederek, “Çok daha hızlı olacak. Seçimden sonra reformlara odaklanacağız” dedi

Reformlar hızlanacak

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin erkene alınmasının ekonomi için yararlı olduğunu söyledi. Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın Bahar Toplantıları kapsamında ABD’nin başkenti Washington’da bulunan Şimşek, ABD Ticaret Odası ve Turkish Heritage Organization iş birliğinde düzenlenen etkinlikte Amerikalı iş adamları ile sivil toplum liderleriyle bir araya geldi.

Katılımcılara ayrıntılı bir sunum yapan Şimşek, Türkiye ekonomisinin geçen yıl birçok kurumun ve analistin beklentilerini geride bırakarak yüzde 7.4 büyüdüğünü, bunun G20 ülkeleri arasındaki en hızlı performans olduğunu vurguladı.

Başbakan Yardımcısı, şöyle devam etti:

“Piyasaların erken seçime tepkisi çok olumluydu. Neden? Çünkü normalde yerel seçimler Mart 2019’da, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri de Kasım 2019’da yapılacaktı. Bu nedenle, insanlar gelecek 1.5 yıl boyunca belirsizlikten endişelenecekti. Seçimleri öne almanın, Türkiye’nin beklentilerini iyileştirdiğini düşünüyorum çünkü bu şekilde çok daha hızlı olacak seçimlerden sonra ikinci ve üçüncü nesil reformlara odaklanabileceğimiz 5 yıllık yeni bir dönem başlayacak.”

Haberin Devamı

Makas daraldı

Türkiye’nin 2003’ten bu yana ortalama yüzde 5.7 büyüdüğünü ve bunun satın alma gücüne yansıdığını bildiren Şimşek, “Türkiye, bu hızda büyümeye devam ederse, kişi başına düşen gelirde AB ortalamasına 14 yıl içinde ulaşacak” dedi.

Cari açık düşecek

Cari açığın kredi büyümesiyle yakından ilişkili olduğuna dikkati çeken Mehmet Şimşek, “Kredi büyümesi sıkılaşan finansal şartlar ve parasal duruşla 2008-2016 yıllarının ortalamasının altına indi. Büyüme yavaşladığı için cari açığın da azalmaya başlayacağını düşünüyorum” diye konuştu. Başbakan Yardımcısı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Cari açığın finansmanın yüzde 58’i doğrudan yabancı yatırımlar ile uzun vadeli borçlar ve geri kalanı portföy yatırımlarıyla sağlanıyor. İleriye dönük olarak, finansmanı daha fazla hisse senedi ağırlıklı olmasını istiyoruz ve bu hedefe ulaşmak için gerekli tedbirleri alıyoruz.” Mehmet Şimşek, ayrıca kısa süre önce açıklanan 135 milyar TL değerindeki yatırım teşvikleriyle de cari açığın azaltılmasını hedeflediklerini aktardı. Şimşek, sunumunda “Eğer bize cari açığı düşürmekte yardım ederseniz, biz de size istediğiniz şekilde yardım ederiz” ifadesine yer verdi.

Haberin Devamı

Bankacılık sektörü parlıyor

Mehmet Şimşek, Türkiye’nin diğer yükselen ekonomilere kıyasla parladığı alanlardan birinin bankacılık olduğunu belirterek, “Uluslararası standartlara oranla çok daha iyi sermayelendirilmiş Türk bankaları şoklara karşı dirençli” dedi. Türkiye’nin yatırımlar bakımından da diğer yükselen ekonomilerle yarışını başarıyla sürdürdüğünü söyleyen Şimşek, Çin, Hindistan ve Endonezya’nın ardından 4’üncü sırada yer aldığını ifade etti.