Gazete Vatan Logo

Reform övgüsü

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Zutt, yatırım ortamının iyileştirilmesi için yapılan reformları takdir ettiklerini belirterek, “Çok az hükümet bu kadar kısa sürede bu işleri başarabilir” dedi.

Reform övgüsü

Türkiye’de yatırımları hızlandırmak ve bürokratik işlemleri azaltmak için hazırlanan reformlara Dünya Bankası’ndan övgü geldi. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Johannes Zutt, yatırım ortamının iyileştirilmesi için Türk hükümetinin son birkaç aydır inanılmaz bir reform çabası gösterdiğini söyledi.

‘Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reformları Çalıştayları’ toplantısında konuşan Zutt, Türkiye’nin dünyada takdir gören evrensel bir sağlık sistemi kurduğuna dikkat çekerek, “Aynı zamanda Türk hükümetinin yatırım ortamının iyileştirilmesi konusundaki çabalarını da çok takdir ediyoruz. Sayın Recep Akdağ ile Ekim ayında ilk toplantımızı yaptık, olumlu değişiklikler yapıldı. Çok az hükümet bu kadar kısa sürede bunları başarabilir” dedi.

Zutt, reformların özel sektörde uygulanmadıkça yarım kalacağını vurgulayarak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) bu süreçte görev alarak özel sektörü mobilize ettiğini kaydetti.

İş yapmak kolaylaştı

Reform sürecinde Dünya Bankası’nın teknik ortak olduğunu belirten Johanness Zutt, şunları kaydetti: “Bütün bu değişiklikler hem yerel hem yabancı girişimcilerin iş yapabilmelerini kolaylaştırmak için yapılıyor. Yönetmelikler daha verimli, daha şeffaf ve şirket dostu hale getiriliyor. Bürokrasi azaltılıyor, KOBİ’ler için teşvikler veriliyor. Reformlar, iş dünyası tarafından çok olumlu karşılanacak.”

Haberin Devamı

İnşaat sektörü kapı kapı dolaşmaktan kurtuldu
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yatırım ortamının iyileştirilmesi konusundaki reformlara ilişkin, “Bugün geldiğimiz nokta gerçekten hepimiz için büyük bir gurur kaynağı. Türkiye’de 10-15 yıldır çözülemeyen birçok konu çözüme kavuştu” diye konuştu.
İnşaat ve tapu süreçlerinde yapılan reformlara değinen Hisarcıklıoğlu, bu adımların uygulamaya yansımasıyla Türkiye’nin İş Yapma Kolaylığı Endeksi Raporu’nun inşaat izinleri başlığında ilk 20’ye gireceğini vurguladı. İnşaat sektörünün kapı kapı dolaşmaktan kurtulacağını, verimliliğin artacağını, enerji kaybının önleneceğini dile getiren Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak bu sürece son 6 ayda katkı sağlamaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını belirtti.
Belediyelere 15 gün çağrısı
Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde 30 sıra birden atlamayı hedeflediklerini söyledi. Akdağ, “Önümüze bir hedef koyduk. Madem 60’ıncı sıralardayız, aşağı yukarı 10 senedir o sıralardayız. Biz bunu 2018’in sonunda hazırlanacak raporda en az 30’uncu sıraya getirelim. 2019’da da 20’inci sıraya getirelim. Çok iddialı bir hedef bunu kabul ediyorum ama bu iddialı hedefe hepimiz sahip çıkarsak gerçekleştirebileceğimizi biliyorum” diye konuştu.
İnşaat ile le ilgili işlemlerin, kolaylaştırılabilecek işler olduğunu da ifade eden Akdağ, belediye başkanlarına seslendi. Akdağ, “İnşaat izinleri, inşaat iskanları konusuyla alakalı belediye başkanlarımızın liderliği çok önemli. Bu meseleye sizler odaklanırsanız, uygulamada gerekli hususları 15 gün içinde gerçekleştirebileceğimizi biliyorum” dedi.

Haberin Devamı