Gazete Vatan Logo

Reel sektör! Seçime kadar sık dişini...

Tedbir paketlerinin seçim sonrasına sarkması kesinlik kazandı.

Küresel kriz hızını artırarak sürdürürken bakanların dillerinden düşürmediği tedbir paketlerinin seçim sonrasına sarkması kesinlik kazandı. Zira Meclis, 26 Şubat’da seçim tatiline girecek. Reel sektör ise çıkması muhtemel paketler için Nisan ayını bekleyecek


ANKARA - Küresel krizin etkisiyle başta otomotiv ve tekstil sektörü olmak üzere reel sektör, Hükümet’ten bazı kritik tedbirleri hemen hayata geçirmesini beklerken, umutlar yılın ikinci yarısına kaldı. Sanayi ve üretim rakamları ile bütçe gerçekleşmeleri, küresel krizin Türkiye’ye etkisini artırarak sürdürdüğünü gösterirken, TBMM seçim tatiline giriyor.

Hükümetin bir süre önce Meclis’e sevkettiği, bazı vergi ve teşvik düzenlemelerini de içeren “İşsizlik sigortası kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanun tasarısı” önceki gün daraltılarak Komisyon’dan geçti. Tasarıdaki bazı vergi ve teşvik düzenlemeleri ayıklandı. Ayıklanan düzenlemelerin yakın zamanda Komisyon gündemine gelmesi mümkün olmayacak.

TBMM, 29 Mart yerel seçimleri nedeniyle 26 Şubat Perşembe günü fiilen seçim tatiline çıkıyor. Resmi olarak çalışmalarına 3 Mart Salı günü son vermiş görünen Meclis, Genel Kurul’un Cuma ve Pazartesi günleri toplanmaması nedeniyle fiilen 26 Şubat’ta seçim tatiline çıkarak çalışmalarına ara vermiş olacak. Böylece ekonomik krizin sektörlere etkisini en aza indirmek amacıyla hazırlanabilecek herhangi bir önlemin Meclis’ten çıkması mümkün olamayacak. Bu durumda reel sektörün krize karşı seçim sonrasına kadar dişini sıkması gerekecek.

“Krize önlem tasarısı” olarak lanse edilen ancak “kısa çalışma ödeneği” dışında krize karşı etkisi tartışmalı olan düzenlemelerle budanarak komisyondan geçti. Hükümetin planı, Meclis çalışmalarına ara vermeden bu hafta tasarıyı Genel Kurul’dan geçirmek. Geriye kalan düzenlemeler ise seçim sonrasını beklemek zorunda kalacak.

Önceki gün Komisyon’dan geçen tasarının son halinde ise kısa çalışma ödeneğinin miktarının yüzde 50 oranında artırılması ve yararlanma süresinin 6 aya çıkartılması düzenlemesi bulunuyor. Bunun dışında, sağlık hizmeti sunucularının uymak zorunda oldukları kurallar, sigortalılığın sona ermesine ilişkin bildirim, sendikaların yetkili sendika olarak belirlenmesi gibi konulara ilişkin düzenlemeler yer aldı. Ancak bu düzenlemelerin krize karşı önlem niteliği bulunmuyor.

Rötuşlar bitmek bilmiyor

Ekonomİk Koordinasyon Kurulu’nda haftalardır alınacak sektörel tedbirler konuşuluyor. Teknik çalışmalar bir türlü bitirilemiyor ve dolayısıyla aksiyon da gerçekleşmiyor.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, önceki gece otomotiv sektörüne yönelik tedbirleri içeren eylem planında son rötuşların yapıldığını, iç pazarı kuvvetlendirecek tedbirlerin alınacağını, planın Maliye ve Hazine’yle ele alındıktan sonra açıklanacağını söyledi. Çağlayan, “Dün gece saat 23.00 itibarıyla bakanlığımızda arkadaşlarla görüştük, son rötuşlarımızı yaptık, konuyu Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na götürdük. Otomotiv sektöründe ne yapılacağı söylenmez, yapılır. Öbür türlü beklenti yaratıldığı zaman durmuş pazar iyice durur. Ama şunu bilin ki sektörle ilgili strateji eylem planı kısa, orta ve uzun tedbirler setidir. Neler yapılabileceğini, sektörün idari mevzuatla ilgili, mali anlamda rekabet gücü gibi tek tek eylemleri koyuyoruz” diye konuştu.

Çağlayan, 31 Ocak’ta da şok tedbirler içeren yeni teşvik paketini geldiğini müjdelemişti.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise 4 Şubat’ta krizden etkilenen denizcilik sektörü için hazırlanan tedbir paketinin 10 gün içinde netleşeceğini iddia etmişti.

11 Şubat’ta yapılan Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısından sonra ise Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, 4 bileşeni olan bir finansman ve kredi paketinin kısa süre içinde açılacağını öne sürmüştü.

Haberin Devamı