Gazete Vatan Logo

Reel Kesim Güven Endeksi ağustosta azaldı

Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), ağustosta bir önceki aya göre 4,4 puan azalarak 103,6 seviyesine geriledi.

Reel Kesim Güven Endeksi ağustosta azaldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından ağustos ayına ilişkin İktisadi Yönelim Anketi ve Reel Kesim Güven Endeksi açıklandı.

Buna göre, ağustos ayında RKGE, bir önceki aya kıyasla 4,4 puan azalarak 103,6'ya geriledi.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde RKGE'yi, sabit sermaye yatırım harcaması ve gelecek üç aya yönelik ihracat sipariş miktarı endeksi artış yönünde etkiledi. Öte yandan, son üç aydaki ve mevcut toplam sipariş, mevcut mamul mal stoku, gelecek üç aya ilişkin üretim ve istihdam miktarları ile genel gidişata ilişkin değerlendirmelerin, endeks üzerindeki etkisi azalış yönünde oldu.

Mevsimsellikten Arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA) ise bir önceki aya göre 3,3 puan azalarak 103,0 puan seviyesinde gerçekleşti.

Yıllık ÜFE beklentisi yüzde 7,6'ya geriledi

Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ve iç piyasa sipariş miktarlarında artış bildirenler lehine olan seyir bir önceki aya göre zayıfladı. İhracat sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyir ise güçlenerek devam etti.

Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında kaldığı ve mevcut mamul mal stoklarının mevsim normallerinin üzerinde olduğu değerlendirmeleri ise bir önceki aya göre güçlendi.

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelere bakıldığında, üretim hacmi ve iç piyasa sipariş miktarına ilişkin artış yönlü beklentiler bir önceki aya göre zayıflayarak devam etti. İhracat sipariş miktarına ilişkin artış yönlü beklentiler ise güçlendi. Öte yandan gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış beklentileri zayıflarken, gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamalarına ilişkin yükseliş öngörülerinin güçlenerek devam ettiği gözlendi.

Ortalama birim maliyetler açısından son üç ayda artış olduğunu bildirenler ile gelecek üç ayda yükseliş yaşanacağını bekleyenler lehine olan seyir bir önceki aya göre güçlenerek devam etti. Gelecek üç aydaki satış fiyatı artış beklentilerinin de güçlendiği gözlendi. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi ise bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 7,6 seviyesinde gerçekleşti.

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir ay öncesine kıyasla daha iyimser ve kötümser olduğunu belirtenlerin oranı sırasıyla yüzde 13,7 ve yüzde 21,1'e yükseldi. Aynı kaldığını belirtenlerin oranı ise yüzde 65,2'ye geriledi.

Haberin Devamı