Gazete Vatan Logo

Rating notuna tepki

Şimşek, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarına tepki gösterdi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Kredi değerlendirme kuruluşları piyasaları geriden takip ediyor. Türkiye’nin ratingini düşük veriyorlar. Ratingimiz daha yüksek olmalı” dedi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye verdikleri kredi notuyla (rating) ilgili tepki göstererek, “Türkiye’nin ratingini düşük veriyorlar. Daha yüksek olmalı” dedi. Maliye Teftiş Kurulu’nun 130’uncu kuruluş yıl dönümü nedeniyle Ankara’da düzenlenen resepsiyonda basın mensuplarıyla sohbetinde Şimşek, uluslararası kredi derecenlendirme kuruluşlarına tepki gösterdi. Uluslararası kredi kuruluşu Moody’s yetkililerinden bir grubun Türkiye’de olduğunun hatırlatılması ve Moodys’in Türkiye’ye verdiği kredi notunun düşük olup olmadığının sorulması üzerine Şimşek, “Türkiye’nin ratinginin uluslararası piyasalarda fiyatlandırılan risk primine oranla çok düşük olduğunu” söyledi. Şimşek durumu şöyle açıkladı: “Yani piyasalar, Türkiye’nin kredi notunu daha yüksekte fiyatlıyorlar. Dolayısıyla kredi değerlendirme kuruluşları piyasaları geriden takip ediyor.”

Maliye Bakanı Şimşek, Hazine’den Sorumlu Devlet Bakanı olduğu önceki kabine döneminde de ABD’de tüm uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarıyla Türkiye’nin kredi notunu niçin arttırmadıklarına ilişkin görüşmeler yapmıştı. Şimşek bu görüşmelerle ilgili Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’na bilgi vererek, “Bir tek bahanesi var, ’Sizin brüt borcunuzun milli gelire oranı diğer ülkelere göre daha yüksek’ diyorlar. Bir de ’Borcunuzun vadesi düşük’diyorlar” demişti.

Türkiye’ye ‘spekülatif ülke’ notu

Ülkeler açısından uluslararası kredilendirme kuruluşlarının rating notları uluslararası yatırımları çekmek açısından büyük önem taşıyor. Yüksek rating, ülkenin kredibilitesi yüksek ülkeler arasına girmesini sağlıyor ve “güvenle yatırım yapılabilir” ülke konumunu sağlıyor. Uluslararası derecelendirmede “AAA” veya “Aaa” en güvenilir kredi notu olarak tanımlanıyor. “Baa3” ya da “BBB-” olanlar ise alt derece de olsa, “yatırım yapılabilir” anlamına geliyor. Düşük kredibilitede olan spekülatif ülkelere ise “BB” ya da “Ba1” den “B3” ve “B-”ye kadar not veriliyor. Türkiye’nin, halen, Moody’s’den “Ba3”, Standard and Poor’s ve Fitch kredi kuruluşlarından “BB(-)” notu bulunuyor.

NOTUMUZ EN ALT SEVİYEDE KALDI

Çek Cumhuriyeti A+

Slovakya A+

Yunanistan A

İsrail A

Polonya A-

Estonya BBB+

Meksika BBB+

Güney Afrika BBB+

Macaristan BBB

Litvanya BBB

Rusya BBB

Brezilya BBB-

Bulgaristan BBB-

Hırvatistan BBB-

İzlanda BBB-

Kazakistan BBB-

Azerbaycan BB

Kolombiya BB+

Kıbrıs BB+

Letonya BB+

Romanya BB+

Nijerya BB-

Sırbistan BB-

Türkiye BB-

Haberin Devamı