Gazete Vatan Logo

Ramazan İftar Menüsü: İftara ne yemek yapsam? İftara ne pişirsem? (27 Nisan 2020)

Geleneksel Ramazan sofraları hazırlamak istiyor iftara ne yapsam ve İftara ne pişirsem diyorsanız sizin için hem kolay hem de evde bulanabilecek malzemelerden yapabileceğiniz nefis bir ramazan iftar menüsü hazırladık. Bugünkü iftar menümüzde domates çorbası, zeytinyağlı yeşil fasulye, sebzeli bulgur pilavı, fırında tavuk ve fırın sütlaç bulunuyor. Bu tariflerin nasıl yapıldığını merak ediyorsanız işte ramazana özel iftar yemek menüsü ve yapılışı...

Ramazan İftar Menüsü: İftara ne yemek yapsam? İftara ne pişirsem?  (27 Nisan 2020)

On bir ayın sultanı Ramazan ayında güzel sofralar kurmak isteyenler, 'Bugün ne pişirsem?' 'Akşama ne yapsam?' 'İftara ne yapsam?' 'İftara ne pişirsem?' sorularının yanıtını araştırıyorlar. İftar saati yaklaşırken iftara ne yapsam diye düşüneneler için pratik ve nefis yemek tarifleri hazırladık. Bugün ramazan menümüzde domates çorbası, zeytinyağlı yeşil fasulye, sebzeli bulgur pilavı, fırında tavuk ve fırın sütlaç bulunuyor. Bu tariflerin nasıl yapıldığını merak ediyorsanız haberimize mutlaka göz atın. İşte aileniz için kolay ve pratik ramazan menüsü tarifleri ve yapılışları...

DOMATES ÇORBASI NASIL YAPILIR?

Domates Çorbası Tarifi

Malzemeler;

- 4 adet olgun domates

- 5 su bardağı su veya et suyu

- Yarım su bardağı un

- 1 çorba kaşığı margarin

- 1 çorba kaşığı sıvı yağ

- 1 su bardağı süt

- 1-2 adet yumurta sarısı

- 1 tatlı kaşığı tuz

Üzeri için;

2 çorba kaşığı kaşar peyniri rendesi

DOMATES ÇORBASI YAPILIŞI

Margarin genişçe bir tencerenin içinde eritilerek sıvı yağ ilave edilir. Tahta kaşıkla devamlı karıştırılarak un azar azar ilave edilir. Un sararıncaya kadar kavrulur. Domatesler rendelenerek tencerenin içine ilave edilir. Domates unla iyice karışana dek tahta kaşıkla devamlı karıştırılır. Su veya et suyu ve tuz ilave edildikten sonra ateşin altı kısılır. Çorba koyu bir kıvama gelinceye kadar karıştırılarak kaynatılır. Süt ile yumurta sarısı çırpılır. Kaynamakta olan çorba hızlı karıştırılarak terbiyesi yavaş yavaş ilave edilir. 1-2 taşım kaynatılarak ateşten alınır. Kâselere alınan çorbanın üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilerek servis yapılır. İstenirse kâselere alınan çorbaya bir miktar kekik veya kuru fesleğen serpilerek de servis yapılabilir; çorbaya farklı bir tat verecektir.

Haberin Devamı

ZEYTİNYAĞLI YEŞİL FASULYE NASIL YAPILIR?

ZEYTİNYAĞLI YEŞİL FASULYE TARİFİ

Malzemeler

2 adet orta boy kuru soğan

3 diş sarımsak

4 adet orta boy domates

1 kg. taze fasulye

2 ad. Kesme şeker

1 çay bardağı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı salça

1 tatlı kaşığı tuz

1 su bardağı su ya da et suyu

ZEYTİNYAĞLI YEŞİL FASULYE YAPILIŞI

Haberin Devamı

Yeşil fasulyeleri ayıklayıp ve yıkayın. Kuru soğan ve sarımsak kibrit başı doğranır.

Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın. Taze fasulyeleri boylamasına ortadan ikiye kesip uzunluğuna göre 1 ve ya 2 ye bölün. Sırası ile kuru soğan, sarımsak, salça, domatesin yarısı, şeker, taze fasulye, domatesin diğer yarısı uygun büyüklükteki bir tencereye yerleştirin zeytinyağı gezdirin. Tuzu serpildikten sonra tencerenin kapağı kapatılıp önce harlı ateşte sebzeler suyunu iyice bırakana kadar sonra da kısık ateşte yavaş yavaş pişirin.

FIRINDA TAVUK NASIL YAPILIR?

FIRINDA TAVUK TARİFİ

Malzemeler;

1 adet parçalanmış tavuk

3 adet orta boy patates

3 diş sarımsak

1 yemek kaşığı salça

1 çay kaşığı kadar karabiber

1 tatlı kaşığı kadar tuz

4-5 adet yeşil sivri biber

3-4 adet domates

1/2 çay bardağı sıvı yağ

FIRINDA TAVUK YAPILIŞI

Sıvı yağ, salça, tuz, karabiber ve dövülmüş ya da rendelenmiş sarımsaklar bir kapta karıştırılır. Diğer tarafta patateslerİ yarım daire şeklinde doğrayın. Uygun bir tepsiye tavuklar ve patatesler koyup üzerine hazırlanan salçalı sos ekleyin. İyice karıştırın. En üste dilimlenmiş domatesi ve yeşil biberleri dizerek süsleyin. 200 derecede ısıtılmış fırına koyup tavukların üzeri kızarana kadar pişirin.

Haberin Devamı

SEBZELİ BULGUR PİLAVI NASIL YAPILIR?

SEBZELİ BULGUR PİLAVI TARİFİ

Malzemeler

2 su bardağı pilavlık bulgur

1 adet patlıcan

2 adet kabak

2 adet sivri biber

1 adet orta boy domates

1 orta boy soğan

1 çorba kaşığı tereyağı veya margarin

1 çorba kaşığı domates salçası

4 su bardağı et suyu veya su

1 çorba kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

SEBZELİ BULGUR PİLAVI YAPILIŞI

Bulgur ayıklanıp yıkayın. Patlıcan, biber ve kabaklar yıkayıp kabukları soyarak ince

doğrayın. Soğanı ince ince doğrayın. Uygun bir çelik tencereye yağı koyup eritin. Soğan, kabak, patlıcan ve biberleri ilave edin. Birkaç kez karıştırıp salça ilave edin. Domatesleri yıkayıp kabukları soyduktan sonra küçük küpler hâlinde doğrayın. Birkaç kez karıştırıp bulgur ilave edin. Et suyunu veya suyu sıcak olarak ilave edip tuz ve karabiber ekleyerek tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte ara sıra karıştırılarak pişirin. Servis saatine kadar tencerede demlendirin. Kalıpla şekil verilerek de servise hazırlanabilirsiniz.

Haberin Devamı

FIRINDA SÜTLAÇ NASIL YAPILIR?

FIRINDA SÜTLAÇ TARİFİ

1 litre süt

1 su bardağı şeker

Yarım su bardağından 1 parmak az pirinç

3 yemek kaşığı buğday nişastası

1 paket vanilya

2 su bardağı su

Yarım su bardağı süt (nişastayı açmak için)

FIRINDA SÜTLAÇ TARİFİ YAPILIŞI

Üzeri yanık mis gibi ve kolay fırında sütlaç yapımı için yarım su bardağından az pirinci 2 su bardağı su ile yumuşayana kadar haşlayın. Pirinçleriniz yumuşak ama çok az da sulu kalmalıdır. Pirinç haşlandıktan sonra üzerine sütü (yarım su bardağı ayırın) ve vanilyayı ekleyin. Nişastayı yarım su bardağı sütle karıştırın. Kaynayan pirinçli süte ilave edin ve sürekli karıştırarak koluyaşana kadar 10 dakika pişirin. Sonrasında ısıya dayanıklı borcam ya da sütlaç kaselerine paylaştırın. Büyük fırın tepsisine sütlaçlarınızı yerleştirin. Bu tepsiye soğuk su ilave edin ve önceden 180 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.