Gazete Vatan Logo

Rahat uyu Sakıp Ağa Picasso Atlı Köşk'te

"Öyle bir müze yapalım ki Picasso'nun eserlerini bile sergileyelim" sözleriyle yola çıkmıştı Sabancı, Atlı Köşk'ü müze haline getirirken. İşte bu hayali perşembe günü gerçek oluyor...

Hasta yatağından defalarca arar, 'Nazan Hanım, öyle bir müze yapalım ki günün birinde Picosso'yu bile getirebilelim. Ona göre yapıyorsunuz, değil mi?' diye sorardı. Sabancı için hayallerin sınırı yoktu, benim için de..." diyor Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Nazan Ölçer. Sınırsız hayalleri sayesinde de Picasso ile Türkiye ilk kez dünya sanat takvimine girdi. Hazırlıkları uzun süredir heyecanla yapılan, 135 eserin müthiş bir güvenlik önlemi zinciriyle yerlerini aldığı Sakıp Sabancı Müzesi'ndeki "Picasso İstanbul'da" sergisinin açılışı, 24 Kasım'da yapılıyor. Böylesi bir hayali gerçekleştirmek elbette kolay olmamış. Nazan Hanım Picasso'nun zorlu İstanbul yolculuğunu şöyle anlatıyor...

Duvardan badana örneği bile aldılar

"Picasso sergisi açacağım demekle olmuyor. Müzeleri aradım, sanat dünyasındaki dostlarımla görüştüm. Ancak müzelerle konuşmanın yetmeyeceğini anlayınca, Picasso Ailesi'yle temasa geçtim. Picasso'nun torunu Bernard Ruiz'den randevu aldım. Kolay olmadı tabii. Defalarca gelip salonları gezdiler. Dolaplardan numuneler götürüldü, kimyevi içerikleri incelendi. Dolapların camlarının darbeye dayanıklılığı, badana örnekleri sıkı bir incelemeden geçti. Nem oranları, güvenlik, havalandırma, hepsi en ince ayrıntısına kadar incelendi." Ama iş Picasso eserlerini istanbul'a getirmekle bitmemiş. Bu paha biçilmez eserlerin korunması var bir de her türlü zararlı etkene ve vandallara karşı. "Bu yüzden müzeye çok sıkı bir güvenlik sistemi kuruldu" diyor Ölçer: "Her köşeye güvenlik kamerası koyduk. Her tablo sigortalandı. Bugüne kadar Türkiye'de böyle bir sigorta primi ödenmedi."

24 Kasım - 26 Mart arası açık
Tam bilet 10 öğrenci 3 YTL


* Sergi süresince Picasso uzmanları müzede konferanslar verecek, film gösterimleri ve atölye çalışmaları yapılacak, çocuklara ve öğrencilere yönelik eğitimler düzenlenecek.

* Sergide, duyma zorluğu çeken ziyaretçiler için işaretle anlatım yapılacak. Görme zorluğu çeken ziyaretçiler için de çok büyük harflerle yazılmış bilgi notları olacak, kör alfabesi ile yazılmış broşür dağıtılacak.

* Ziyaretçiler sergiyi gezerken, kulaklıkla bilgilendirme yapılacak.

* 26 Mart 2006 tarihine kadar açık kalacak sergi, pazartesi günleri hariç salı, perşembe, cuma ve pazar günleri 10.00-18.00, çarşamba ve cumartesi günleri ise 10.00-22.00 saatleri arasında gezilebilecek.

* Müzeye, 14 yaş ve altı çocuklar ile bir refakatçisi, tüm engelliler ile bir refakatçisi ve Sabancı Üniversitesi'nin akademik-idari personeli ücretsiz girebilecek.

* Sergiyi ziyaret ücreti ise tam bilet 10 YTL, grup bileti (en az 10 kişi) 7 YTL ve indirimli bilet (öğrenciler, öğretmenler ve 60 yaş üstü ziyaretçiler için) 3 YTL...

Sakıp Sabana Müzesi Istinye Cad.
No: 22 Emirgân, Sarıyer
Tel: (0212) 229 5518

Haberin Devamı