Gazete Vatan Logo

Rabobank geç kaldı!

Hollandalı Rabobank 2005’te cayınca fatura kabardı

Rabobank geç kaldı!

Hollandalı Rabobank 2005’te Türkiye’ye girecek, 90 milyon dolara Şekerbank’ın büyük ortağı olacaktı ancak caydı. Şimdi banka kurmak için 300 milyon dolar sermaye koyacak

Hollandalı Rabobank, 8 sene sonra yeniden Türkiye’ye adım attı ancak geçmişe göre faturası bir hayli kabardı.

2005’te Şekerbank’ın yüzde 36.5’ını 90 milyon dolara satın almak için banka yönetimiyle el sıkışan Hollandalılar son anda masadan kalkarak herkesi şaşırtmıştı.

O dönemde 3.1 milyar lira aktif büyüklüğü olan ve 201 şubesi olan Şekerbank’ı almaktan vazgeçen Rabobank yetkilileri daha sonr,a ‘Biraz daha düşünmeye ihtiyacımız var. Türkiye pazarı çok cazip ancak kendi içimizdeki bazı sorunlar nedeniyle bu alımı şimdi askıya almak zorundayız” açıklaması yapmıştı.

Rabobank’ın Türkiye’ye ilgisi daha sonraki yıllarda da hiç bitmedi ve fırsatları hep radarında tuttu. Hatta bir ara adı Tekstilbank ile de anıldı. Ancak aradan geçen 8 yıl boyunca Türkiye’den bir banka alımı gerçekleştirmedi.

Pazarlıkta baş köşede

Rabobank’ın Türkiye aşkı bilindiği için, bankasının fiyatını yükseltmek isteyenler masadaki potansiyel alıcıya “Rabobank da bizi istiyor” demeye bile başladı. İşte o Rabobank şimdi sadece banka kurmak için BDDK’nın istediği 300 milyon dolar sermayeyi koyacak ve bir bankanın tabelasını alacak. Şubeleşmek istediğinde harcayacağı para ve getirmek zorunda olduğu sermaye de hedeflerine göre artacak.

BDDK kararı yayınlandı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, kurucu hakim ortağı Rabobank International Holding B.V. (yüzde 96 pay oranı ile) ve diğer tüzel kişi ortaklar tarafından Türkiye’de 300 milyon dolar karşılığı Türk Lirası sermayeli mevduat bankası kurulmasına izin verilmesine karar verildi.



3 bankadan toplam 900 milyon $ geldi

Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurulu (BDDK) uzunca bir süre yeni banka lisansı vermezken, çıtayı da yükseltti ve asgari 300 milyon dolar sermaye şartı koydu. Bu şarta yılbaşından bu yana 3 yabancı banka uydu ve Türkiye’de faaliyet izni aldı. Rabobank’tan önce Japon Bank of Mitsubishi Tokyo ile İtalyan Intesa’ya faaliyet izni veren BDDK, bu sayede ülkeye 900 milyon dolarlık sermaye girişi sağlamış oldu. Bu arada finans sektörünün temsilcileri yeni oyuncu Rabobank’ın gelişini twitter üzerinden de yorumladı. Yapılan yorumlarda şaka yollu “Faiz lobisinin yeni oyuncusu’ ifadeleri dikkat çekti.

Aktifi 752.4 milyar euro

1972 yılında kurulan Rabobank, Hollanda’nın Ziraat Bankası olarak biliniyor. 2012 sonu itibarıyla 752.4 milyar euro aktif büyüklüğe sahip olan Flemenk devi, 458 milyar euro da kredi kullandırdı. Dünya genelinde 59 bin 600 personel ile hizmet veriyor.

Haberin Devamı