Gazete Vatan Logo

Putin ambargosu

Türkiye’nin ihracatında önemli yer tutan Rusya, Kafkasya’daki gerginlik sonrası Türkiye’ye ciddi problemler çıkarmaya başladı.Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de olayın siyasi boyutu olduğunu ima etti ve “Biz rahatsız edilirsek rahatsız edeceğimizi uygun bir dille anlatmaya çalıştık” dedi

Rusya Federasyonu’nun gümrüklerde Türk ürünlerine çıkardığı zorluklar Kafkasya’daki gerilimle ciddi bir krize dönüştü. Türkiye’den giden malları ’tam sayım’ uygulaması adı altında gümrüklerde bekleten Ruslar’ın sadece tekstil sektöründe son bir ayda neden olduğu zarar 500 milyon doları buldu. Temmuz ayından beri mallarını gümrüklerden geçiremeyen tekstilciler, sonbahar-kış sezonunu kaçırma riskiyle de karşı karşıya. Rus firmalar birer birer siparişlerini iptal ederken Türkiye’den boşalan pazarı Çinli, İtalyan ve Yunan firmalar doldurmaya başladı.

Bu arada Rusya Federasyonu’na bavul ticaretinde de alarm zilleri çalıyor. Rusya’nın tavrı, yolcu beraberinde giden ve resmi belgelere geçmeyen ticaretle birlikte 6 milyar doları bulan bavul ticaretinin de yüzde 30 civarında gerilemesine neden oldu. Laleli esnafı, krizin devam etmesi halinde ticaretin toptan bitmesinden endişe ediyor. Rus yetkililer, uluslararası normlara uygun ihraç edilen Türk mallarına çıkardıkları zorlukla ilgili resmi bir açıklama yapmazken kulislerde ’siyasi nedenlerden kaynaklandığı’ savunulan krizin Gürcistan ile Türkiye arasındaki yakın ilişkiler yüzünden uzatıldığı konuşuluyor. Nitekim Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in dün yaptığı açıklama, olayın ’siyasi’ nedenlerden kaynaklandığını gözler önüne serdi.

Tüzmen: Rahatsız ederiz

Tüzmen, Rusya’nın Türk ürünlerine getirdiği kısıtlamanın son derece rahatsız edici olduğunu belirterek, “Biz de rahatsız edilirsek, rahatsız edeceğimizi uygun bir dille anlatmaya çalıştık” dedi.

Türk TIR’larının şu anda Rusya’ya girememesinin özellikle konfeksiyon ürünlerinde sezonun kaçırılmasını gündeme getirebileceğine dikkat çeken Tüzmen, “Sezon şu anda başladı. Kış sezonu için Türkiye’nin yeni koleksiyonları gönderilmiş durumda. Bunlar 3 haftadır bekletiliyor. Dolayısıyla birkaç hafta sonra TIR’ların içeriye girmesinin de bir anlamı kalmayacak. Çünkü sezon başka ülkeler tarafından getirilen koleksiyonlarla doldurulmuş hale gelebilir” diye konuştu.

Her üründe sorun çıkarılıyor

Rusya Federasyonu, Türkiye’den ithal ettiği 5 tarım ürününün (domates, patates, patlıcan, üzüm, limon) ithalini ilaç kalıntısı bulunduğu gerekçesiyle 7 Haziran’da durdurmuştu. Türkiye yıllık 10 milyon ton domates üretiminin 400 bin tonunu ihraç ediyor. İhracatta en fazla ağırlığı olan ülke 300 bin tonla Rusya Federasyonu. 2007’de Türkiye’nin yaş meyve-sebze ihracatının yüzde 34’ü Rusya Federasyonu’na yapılmıştı. 2007’de 1.5 milyar dolarlık meyve-sebze ihracatının 510 milyon doları Rusya Federasyonu’na, 600 milyon doları da Avrupa’ya gerçekleştirilmişti. 2008’in ilk 5 ayında da Rusya Federasyonu’na yaş meyve-sebze ihracatı 298 milyon doları buldu.

İtalyan ve Yunan firmalarına yaradı

İSTANBUL Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi, eskiden de Rusya ile sorunlar yaşandığını ancak kısa sürede sorunların çözüldüğünü belirterek şunları söyledi: ”Ama bugün siyasi nedenler yüzünden kriz çok uzadı. TIR’lar gümrüklerde bekliyor. Nakliye maliyeti artıyor. Siparişler iptal ediliyor. Yeni sipariş gelmiyor, pazarı Çinli, Yunan ve İtalyan firmalar kapıyor. Oradaki firmalarımız yeni sezon mallarını vitrine koyamadığı için imaj kaybı yaşıyor.” Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Orhan Altun da “Laleli’deki ticaret yüzde 25-30 civarında geriledi. Eğer daha da uzarsa ticaret toptan bitecek” açıklamasını yaptı.

TİM: Başbakan’a sorunu anlattık

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Rusya ile Türkiye arasında ticari ilişkilerde yaşanan sorunları geçen Cuma Başbakan Erdoğan’a aktardığını belirterek, “Rusya sorununu sayın Başbakan’a aktardım. Sanırım bir hafta, 10 güne kadar çözümlenecek” dedi.

Rusya kapılarında 10 binden fazla TIR’ın beklediğini belirten Satıcı, “Rusya sorunu ihracatçının ortak sorun haline dönüştü. Bunu Başbakanımızla paylaştım. Köklü çözümler için belki tercihli ticaret anlaşması yapılacak. Sayın Başbakan da Putin’den böyle bir talepte bulunmuş” diye konuştu.













Haberin Devamı