Gazete Vatan Logo

Protokol sırası krizi

Vali vekili bakanın yanında yeralamadı

ORDU'da Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in de katıldığı bayramlaşma töreninde bu kez protokolde `sıra' krizi yaşandı. Daha önce Bakan Günay'dan kendisini il sınırında karşılamadığı için `fırça' yiyen Ordu Vali Vekili Mehmet Turan Çuhadar'ın protokolun 3'üncü sırasında olması gereken yere AKP Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa geçti. Bunu farkeden CHP'li Ordu Milletvekili Rahmi Güner, Milletvekili Fatsa'yı yanındaki Vali Vekili ile yer değiştirmesi için uyardı. Ancak Eyüp Fatsa yerinden kıpırdamadı.

Ordu'daki Ayışığı Düğün Salonu'nda yapılan valiliğin düzenlediği bayramlaşma törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Vali Vekili Mehmet Turan Çuhadar, AKP Ordu Milletvekilleri Enver Yılmaz, Eyüp Fatsa, Mustafa Hamarat, CHP Ordu Milletvekili Rahmi Güner, MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Celal Çürek, DSP'li Belediye Başkanı Seyit Torun, daire müdürleri, partililer ve vatandaşlar katıldı. Daha önce kendisini il sınırında karşılamadığı için Bakan Günay'dan `fırça' yiyen Ordu Vali Vekili Mehmet Turan Çuhadar, protokolun 3'üncü sırasında olması gereken yerde, AKP Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa'yı görmesine rağmen uyarıda bulunmadı. Bunun üzerine CHP Ordu Milletvekili Rahmi Güner Vali Vekili'nin yanındaki Milletvekili Eyüp Fatsa'ya "Burası Vali vekilimizin yeri. Bakanlarımızın yanında olması gerekir. Yer değiştirin" dedi. Milletvekili Eyüp Fatsa ise eliyle "tamam" işareti yapmasına rağmen, yerini değiştirmedi. Protokolun 4'üncü sırasında bulunan Vali Vekili Çuhadar'ın, bu diyalog karşısında sessiz kalması dikkat çekti.



Daha sonra protokolde sırasıyla bulunan bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, AKP Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa, Ordu Vali Vekili Mehmet Turan Çuhadar, CHP Milletvekili Rahmi Güler, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Celal Çürek, AKP Ordu Milletvekili Enver Yılmaz, MHP Milletvekili Rıdvan Yalçın, AKP Milletvekili Mustafa Hamarat, Belediye Başkanı Seyit Torun salonda bulunanların bayramlarını tek tek tokalaşarak kutladı. Vali Vekili Çuhadar, protokol sırasındaki yeriyle ilgili gazetecilerin sorularını cevapsız bıraktı.

Bayramlaşma töreninden sonra günün anlamıyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "Bu en güzel günlerimizden bir tanesi. Allah ağzımızın tadını bozmasın, bugünümüzü aratmasın" dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise "Türkiye'nin iyiye gitmesi için muhalif, muhafık hep birlikte, merkezi yönetim, yerel yönetim, milletimizle birlikte bir gayret içindeyiz. Türkiye önümüzdeki yıllarda, günlerde daha güzel yıllar yaşayacak umudu içerisindeyiz. Bayram bizim için barışın, kardeşliğin, bir araya gelmenin vesilesi" diye konuştu. Bakan Günay, AKP'nin yarın İstanbul'daki bayramlaşma programına katılacağını belirterek müsaade istedi. Ardından da Bakan Hilmi Güler, Bakan Günay'ı makam aracına kadar eşlik etti.

Bakan Ertuğrul Günay'ın ayrılmasından sonra yanına gelip elini öpen çocuklara bayram harçlığı vermek isteyen Bakan Güler'in cebinden para çıkmadı. Bunun üzerine hemen yanına gelen korumaları 4 çocuğa 5'er YTL bayram harçlığı verdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, daha sonra beraberinde bulunanlarla birlikte Sosyal Hizmetler Ahmet Cemal Mağden Huzurevi ile Çocuk Yuvası'nı ziyaret edip, yaşlıların ve çocukların bayramını kutladı.

HERKES 500 KİLOVATA KADAR ENERJİ ÜRETEBİLECEK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, her vatandaşın kendi evinde 500 kilovat gücündeki enerjiyi ruhsat almadan üretebileceğini söyledi. AKP Ordu İl Başkanlığı'nda düzenlenen bayramlaşma töreninde konuşan Bakan Güler, 30 civarında olan elektrik üreten şirket sayısının kendi hükümetleri döneminde 3 bine çıkarıldığını ve hedeflerinin 3 milyon olduğunu da belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, AKP İl Başkanlığı'nda yaptığı konuşmada, vatandaşların site, işyeri, çiftlik ve bahçeli olan evlerinde ruhsat almadan elektrik enerjisi üretebileceğini açıkladı. Ürettiği enerjinin fazlasını elektrik şebekesine verilebileceğini ve bu sistemle tüketici olan kişilerin üretici durumuna geleceğini de ifade eden Bakan Güler, "Vatandaşlarımız, kendi evinde, kendi işyerinde elektriği üretmek mümkün olabilecek. Bunlar güneş panelleriyle söz konusu olabilir. Çatılara yerleştirilecek güneş panelleri veya güneye bakan duvarlara konulacak güneş panelleriyle kendi güneş enerjisinden elektrik elde etmek mümkün. Bu çalışma çevre dostu ve dışa bağımlı olmayan bir enerji kaynağının yaygınlaştırılma çalışması. Bu konuda çok büyük de bir ilgi var. Maliyetler de tıpkı bilgisayar fiyatları gibi düşüyor zamanla. Dolayısıyla bunların Türkiye'de üretilmesi görüşmelerimiz var. Türkiye'nin de güneş haritasını çıkarttık, bununla da bu konunun çok yayılacağını düşünüyoruz" dedi.

TKİ ZARAR ETMİYOR

Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Güler, Türkiye Kömür İşletmeleri'nin (TKİ) zarar etmesinin söz konusu olmadığını belirterek, "Kömürleri, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu vasıtasıyla kaymakamlarımız, valilerimiz dağıtıyor. Bu işi yaparken, biz sosyal devlet olma özelliğini öne çıkararak yapıyoruz. Orada görev verilmiş. `Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik sosyal bir hukuk devletidir' deniliyor. Buradaki sosyal hukuk devleti noktasında, biz bu kömürü çıkararak, dar gelirli vatandaşları koruyarak yapıyoruz. Bunu yaparken de hepsinin ihtiyaçları tespit edilmiş. Dar gelirli vatandaşlarımız daha önceden tespit edildiği için o tespit edilmiş kişilere miktarlar verilerek gidiyor. Yani orada hepsinin kaydı var" diye konuştu.

UFAK TEFEK AKSAKLIKLAR OLUYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın il sınırında kendisini karşılayanlar arasında Ordu Valisi Ali Kaban'ın bulunmaması nedeniyle Vali Vekili Mehmet Turan Çuhadar'ı azarlamasıyla ilgili bir soruyu da, "Herşeyi, her kelimeyi krizle ifade etmeyin. Yani neticede buradaki konuyu ben Sayın Bakan'la da görüştüm, Sayın Vali'yle de görüştüm. Öyle birşeyi ben algılamadım. Gayet mutlu bir şekilde çalışmalar sürüyor. Öyle ufak tefek aksaklıklar oluyor ama her kelimeyi krizle ifade etmeyin" dedi.

Haberin Devamı