Gazete Vatan Logo

Poşu davasında 11 yılın gerekçesi açıklandı

İşte gerekçeler...

‘Poşu’ cezasının gerekçesi, ‘O değil’ diyen gizli tanık!

“Poşu davası” olarak bilinen Galatasaray Üniversitesi öğrencisi Cihan Kırmızıgül’ün aldığı 11 yıl 3 ay hapis cezasının gerekçesi açıklandı. Mahkeme Kırmızıgül’ün ifadelerinde çelişki olduğunu belirterek gizli tanıkların ve olay yeri tutanaklarının kabul edildiğini belirtti. Ancak gizli tanık Kırmızıgül’ü teşhis etmemişti.

“Poşu davası” geçtiğimiz günlerde karara bağlanmış ve sanık Cihan Kırmızıgül 11 yıl 3 ay hapis cezasına mahkum edilmişti. Olay günü otobüs durağında beklerken taktığı poşunun aleyhinde delil sayıldığı belirtilen Cihan Kırmızıgül hakkındaki gerekçeli karar açıklandı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hazırlanan 17 sayfalık gerekçeli kararda Kırmızıgül ’ün telefonunla görüştüğü bazı kişilerin terör örgütü üyesi olduğu belirtilirken “Sanığın, terör örgütü lehine birtakım suçlara karışmış kişilerle olan diyaloğu nedeniyle bu yönde bir çevresinin olduğu anlaşılmıştır ” denildi.

‘İfadeleri çelişkili’

Kırmızıgül ’ün yakalandığında üzerinde poşu olduğu için gözaltına alındığı şeklinde savunmalara itibar etmediğini belirten kararda, şöyle denildi: “Sanığın olayın başlangıcında söyledikleri, yakalanış anına ilişkin söyledikleri, yakalanmasından sonra gerek olay mahallinde gerekse olaydan sonra polis merkezine götürüldüğü anda yaşadıklarına dair söylediği hususlar arasında ciddi çelişkiler bulunmaktadır. Gizli tanığın, emniyet müdürlüğünde yaptığı teşhis “sanığın olay yerindeki görüntüsüne en yakın olduğu an ” olması nedeniyle daha güvenilir. Gizli tanığın anlatımlarının, mahkemede dinlenen olay tutanağı tanıklarının ve özellikle tanık Soner Ergezer ’in anlatımlarıyla uyumlu olması, doğrular mahiyette olması bir bütün halinde değerlendirildiğinde gizli tanığın, olay tutanağı tanıklarının anlatımları mahkememizce kabule şayan görülmüştür.”

‘Poşu değil molotof’

“Sanığın 20 Şubat 2010 ’da örgüt adına yüzünü olay esnasında poşu tabir edilen bez ile kapatmak suretiyle yasadışı eyleme katılarak BİM markete, önündeki kaldırıma ve yola içinde bulunduğu grupla birlikte molotof kokteyli attığı, olay sonrasında kaçmaya çalışırken yakalandığı anlaşılmıştır.”

Gizli tanık teşhis etmedi

Gerekçeli kararda adı geçen gizli tanık, davanın üçüncü celsesinde olay yerine çok yakın olduğunu, molotof atan kişilerle yüz yüze geldiğini, bu yüzden çok iyi tanıdığını belirtmişti. Ancak gizli tanık Cihan Kırmızıgül ’ün kendisine gösterilmesinin ardından, “Benim ifademde belirtti ğim kişi bana gösterilen kişi değildir ” diyerek Kırmızıgül ’ün olaya karışanlar arasında olmadığını ifade etmişti.

Haberin Devamı