Gazete Vatan Logo

Polis iğneyle kuyu kazdı, 16 günde yakaladı!

İstanbul’u yılbaşı gecesi kana bulayan canavar, katliamdan tam 16 gün sonra Esenyurt’ta kıskıvrak yakalandı. Saldırganla birlikte evde üçü kadın dört kişi daha vardı

Polis iğneyle kuyu kazdı, 16 günde yakaladı!

Polis ilk geceden beri saldırganın bıraktığı izleri adım adım takip etti, bağlantılarını bir bir ortaya çıkardı. Konya’daki bir DEAŞ’lıyı izleyen ekipler, İstanbul’da altın vuruşu yaptı

Yılbaşı gecesi Ortaköy’deki ünlü gece kulübü Reina’yı basarak 39 kişiyi tek tek öldüren Abdulkadir Masharipov polisin başarılı operasyonu sonucu Esenyurt’ta saklandığı ‘güvenli evde’ yakalandı. Polis şimdi saldırganın bağlantılarını bulmak için soruşturmayı genişletti.

Bağlantıları takibe alındı

Saldırganın izini 16 günden beri süren polis, bağlantıya geçebileceği kişileri de takibe aldı. Bu kapsamda Konya’daki bir DEAŞ üyesi de polis tarafından adım adım izlenmeye başlandı. Yurt dışına savaşmak için insan gönderen DEAŞ üyesi geçtiğimiz günlerde Masharipov tarafından arandı.

Konya’dan yardım istedi

Bir iddiaya göre, Masharipov Suriye’ye geçmek için bu kişiden yardım istedi. Bu kişi de sahte evraklar hazırlayarak İstanbul’a Masharipov’la buluşmaya geldi. Takibi sürdüren polis, güvenli evi gece gündüz takibe aldı. Önceki gece de Esenyurt’taki eve baskın yaptı.

Haberin Devamı

Kıskanç eşin ihbarı mı?

Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar’ın verdiği bilgilere göre saldırganın evde birlikte yakalandığı 27 yaşındaki Senegalli Dina A. ile ‘imam nikahı’ kıydığı iddiedildi. Masharipov’un 11 Ocak’ta İstanbul Pendik’te gözaltında olan eşinin de bu imam nikahından sonra ‘kıskançlık’ nedeniyle polisle işbirliği yaptığı ve önemli bilgiler verdiği öne sürüldü. Nitekim Vali Şahin de, “Eşinden alınan bilgiler, eşine yardım edenlerden alınan bilgiler operasyonların geliştirilmesinde istifade edilen bilgiler olmuştur” dedi.

Kadınları dikkat çekmemek için kullanmışlar

Operasyonda saldırganın kaldığı evde bulunan üç kadın da gözaltına alındı. Kadınlardan Dina A.’nın (27) Senegal, Aysha M.’nin (27) Somali ve Tene T.’nin de Mısır uyruklu olduğu ortaya çıktı. Kadınların Suriye’ye gitmek için bekledikleri öğrenilirken, şüphelilerin alışveriş ve yer değiştirmede dikkat çekmemek için kadınları kullandıkları tespit edildi. Evde yakalanan Irak uyruklu kişinin ise insan kaçakçılığı yaptığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Başakşehir’den Esenyurt’a...

Saldırı sonrası Masharipov’un ilk olarak Başakşehir’e yerleştirildiği, burada polisin yoğun baskınları nedeniyle ayın altısında Esenyurt’taki ‘güvenli aktarma yeri’ olarak bilinen eve götürüldüğü öğrenildi.

Oğlu yanında değildi

Evde bir de kız çocuğuna ait bir tişört bulundu. Teröristin oğlunun da yanında olduğu ilk gelen bilgiler arasındaydı. Ancak Vali Şahin, “Çocuk bu akşam yanında değildi” dedi. Vali Şahin, saldırganın çocuklarının muhafazasının sağlanacağını da dile getirdi.

İlk hedefi Taksim’di

Saldırganın ilk hedefinin Taksim İstiklal Caddesi olduğu iddialar arasında. Buna göre; saldırgan 31 Aralık gecesi ilk olarak saat 21.00 sıralarında keşif yapmak için silahsız olarak Taksim’e geldi. Burada polisin aldığı geniş güvenlik önlemlerini görünce buradan vazgeçerek sahile indi. Ortaköy’e geldiğinde ise Reina’yı kendine eylem yeri olarak seçti. 22.00 sıralarında Reina’nın önünden geçerek keşif yapan saldırgan sonrasında Zeytinburnu’ndaki eve giderek silahını aldı ve taksiyle Reina’ya geldi. Saldırıyı gerçekleştirdikten sonra ise kayıplara karıştı.

Haberin Devamı

‘Türkiye’de kal’ emri

Saldırının emrini Masharipov’un ‘Rakka Emiri’nden aldığı ortaya çıktı. Buna göre saldırgan Afganistan üzerinden Suriye’ye geçmek istedi. Bunun için önce İran’a girdi oradan da Türkiye’ye kaçak giriş yaptı. Türkiye’de Konya’ya gelen saldırgan’a ‘Suriye’ye gelme Türkiye’de kal’ emri verildi. Bunun üzerine Türkiye’deki kanlı eylem planlandı.

Özbekistan’da aranan teröristler listesinde!

REİNA saldırısının faili Abdülkadir Masharipov’un, terör örgütü üyesi olduğu için memleketi Özbekistan’da arananlar listesinde olduğu bildirildi. Bir Özbek yetkili, Abdülkadir Masharipov’un, 6 yıl önce Özbekistan’dan Afganistan’a ve orada terör örgütüne üye olduğu bilgisi gelince arananlar listesine alındığını belirtti. Masharipov’un Kokand şehrine kayıtlı olduğunu anlatan yetkili, terörist hakkındaki bilgileri Türk muhataplarıyla paylaşmak için irtibatta olduklarını vurguladı.

Haberin Devamı

Özel ekip kuruldu

Bir üst düzey emniyet yetkilisinden edinilen bilgiye göre, Reina saldırganı yakalamak için Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde özel ekip kurulduğu öğrenildi. Özel ekip saldırıdan sonra geçen 16 gün boyunca saldırganın İstanbul’a geldiği günden itibaren izini adım adım sürdü. Polis ekipleri yaptığı takiple örgüte ait çok sayıda uyuyan hücreyi belirlediği öne sürüldü.

Güvenlik için yolları kapattılar

Saldırgan, Fatih’teki 29 Mayıs Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde saat 15.30’da sağlık kontrolünden geçirildi. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Çevik Kuvvet Özel Tim ekiplerinden oluşan yaklaşık 250 polis hastaneye giden tüm yolları barikatlarla yaya ve araç trafiğine kapattı. Saldırgan sağlık kontrolünden çıkartılırken, polis memurları kalkanlarını kaldırarak teröristin görüntüsünün çekilmesini engelledi.