Gazete Vatan Logo

PMI ‘Siparişler azaldı’ diyor

PMI verisi, ekonomideki soğuma ve daralmayı daha net ortaya koydu. 2009’dan bu yana en kötü çıkan veriye göre yeni siparişler azalırken, istihdamda da sıkıntı belirginleşti.

PMI ‘Siparişler azaldı’ diyor

İmalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Eylül’de 42.7’ye gerileyerek Mart 2009’dan bu yana en düşük değeri alırken, sektörde daralmanın 6’ncı ayına girdiğini ortaya koydu. Üretim ve yeni siparişlerdeki daralma devam ederken imalat sanayinde istihdam ve satın alma faaliyetleri geriledi. TL’nin değersiz seyri enflasyonist baskıların devam etmesini sağlarken, bazı şirketler satın alacak ham madde bulmakta zorluk çektiklerini belirtti.

Mal alamıyoruz

IHS Markit tarafından İstanbul Sanayi Odası (İSO) için hazırlanan imalat PMI, Ağustos ayında 46.4 değerini almıştı. Endeks geçen ay 6 aydır devam eden daralma süresince en düşük değeri aldı. Ankete katılan şirketler üretim ve yeni siparişlerdeki daralmada ekonomideki zor durumun rol oynadığını belirttiler. Üretim alt endeksi Ağustos’taki 44.1 seviyesinden Eylül’de 37.9’a, yeni siparişler 44’ten Eylül’de 38’e geriledi. Yeni ihracat siparişleri de Eylül’de daralma kaydetti ancak daralmanın yüksek kurun desteğiyle toplam siparişlerden çok daha zayıf gerçekleşti. Ayrıca bazı imalatçılar tedarikçilerden hammadde temin edemediklerini ifade etti.

Haberin Devamı