Gazete Vatan Logo

PKK’nın yıllık bütçesi ne kadar?

Fransız AFP ajansı PKK’nın Almanya’daki örgütlenmesini inceledi

Türk ve Alman istihbaratçılara göre Almanya’da 11 bin 500 PKK’lı var. Örgüt, her yıl Avrupa ve ABD’den yarım milyar dolara yakın para topluyor

Alman ve Türk istihbarat servislerinin üst düzey yetkilileri AFP’ye PKK’nın Almanya ve Avrupa’daki örgütlenmesi konusunda bilgi verdi. Alman gizli servisi BND’ye göre Almanya’da yaşayan 2.5 milyon Türk’ün 600 bini Kürt asıllı. Bunların bir kısmı PKK’ya her yıl gönüllü olarak belirli miktarlarda zaten bağış yapıyor. Ancak örgüt, diğer Kürtler’den de haraç yoluyla zorla para topluyor.

Berlin Free Üniversitesi uzmanı Michael Pohly’e göre PKK, 4 yıl boyunca bu ülkedeki eylemlerini askıya almasının ardından son 2 yıl içerisinde Almanya’daki faaliyetlerini yeniden artırdı. 1990’ların sonu, 2000’li yılların başına örgüt ile Alman hükümeti arasında gizli bir anlaşmaya varıldığı, bu anlaşma gereğince PKK’nın ülke içinde eylem yapmaması karşılığında burada barınmasına izin verildiği iddiaları gündeme gelmişti. Uzmanlar bu “anlaşmanın” 2 yıldır örgüt tarafından bozulduğunu belirtiyor. Pohly’e göre PKK burada yaşayan Türkler’den “koruma” adı altında yıllık maaşlarının 12’de birini talep ediyor. Ancak BND yetkililerine göre kimin PKK’ya gönüllü olarak kimin zorla para verdiğini tespit etmek çok zor. Çünkü haraç alınan kişiler bile örgütü şikayet etmeye korkuyor. Böyle durumlarda haraç ödemeyi reddeden kişilerin ya Almanya’daki işyerleri kundaklanıyor ya da Türkiye’deki akrabalarına zarar veriliyor. Polis kaynaklarına göre PKK, uyuşturucu ticaretinden büyük para kazanıyor. Bremen polis sözcüsü Holger Muench, “PKK ve uyuşturucu tacirleri arasındaki bağ uzun süredir araştırılıyor” diyor.

PKK’ya bağlı 189 dernek var

Almanya’nın PKK’ya 1993’te koyduğu yasağına rağmen, örgüt Düsseldorf’taki Kürt Dernekleri Federasyonu güdümündeki 189 oluşum (Dernek, halk merkezi, kültür merkezi, dayanışma merkezi, enformasyon merkezi vs.) vasıtasıyla çalışmasını yürütüyor. PKK’nın yayın organı Özgür Gündem Gazetesi 1995’ten bu yana Frankfurt’ta basılıyor. Almanya’da PKK’ya bağlı 13 dergi ve yerel gazete bulunuyor.

Silaha 22 milyon dolar

AFP’ye bilgi veren Türk istihbarat kaynaklarına göre PKK yılda 430 milyon dolar yardım ve haraç topluyor. Bunun 22 milyon dolarını karaborsadan silah alımında, geri kalanını ise diğer örgüt faaliyetlerinde kullanıyorlar. Nisan ayında Bavyera eyaletinde polis tarafından düzenlenen baskında 32 PKK üyesinin yanısıra 16 bin euro da para ele geçirilmişti.

İstihbarat servislerinin tahminlerine göre Almanya’da 11 bin 500 PKK’lı faaliyet gösteriyor. Bunların 1000’i Berlin’de yaşıyor. Almanya’daki Türkiye Aratırmalar Merkezi Başkanı Prof. Faruk Şen de VATAN’a yaptığı değerlendirmede AFP’nin haberinde konu edilen rakamların doğru olduğunu kaydetti. Şen, “Bu verilerin doğru olduğuna inanıyorum. Ben Almanya’daki PKK’lı sayısını 4 binden biraz fazla diye düşünüyordum. Ama Alman istihbaratının her yerde ajanları var onları izliyor. Bu sayıların eksiği vardır, fazlası yoktur” dedi.

Haberin Devamı