Gazete Vatan Logo

PKK kontrolüne geçti!

Suriyeli Kürtler’in başkent olarak gördükleri Kamışlı PKK’nın Suriye uzantısı PYD yönetimine girdi

Suriyeli Kürtler’in başkent olarak gördükleri Kamışlı PKK’nın Suriye uzantısı PYD yönetimine girdi

Esad rejimine sadık askerlerin muhalif Özgür Suriye ordusu ile başkent Şam ve çevresindeki illerde çatışma durumu nedeniyle Suriye’nin kuzeyinden çekilmesinin ardından bu bölgede denetim artık tam anlamıyla Kürt gruplara ve PKK’nın Suriye uzantısı PYD’ye geçti. 16 Kürt partisinin oluşturduğu çatı oluşumu KNC, Kuzey Irak lideri Mesud Barzani’nin arabuluculuğunda PYD ile anlaşarak Derik, Afrin, Kobani, Rojave gibi kentlerde yönetimi paylaştı. Devlet kurumlarına PKK bayrağı asılmasına izin verildi.

Türkiye’ye çok yakın

Kürt gruplar, son olarak başkent olarak gördükleri Kamışlı kentini almak istiyordu. Bu amaçlarına da büyük ölçüde ulaştılar. Mardin’in Nusaybin İlçesi’nin hemen karşısında bulunan Suriye’nin Kamışlı kentinde, Kürtler’in Esad yanlısı askerlerin çekilmesi için verdiği süre doldu. Rejim yanlısı güçlerin çoğu kentten çekildi, gitmeyenler ise evlerine kapandı. Durum böyle olunca Kürtler ve eli silahlı PYD militanları kentin büyük bölümünü ele geçirdi. Kamışlı’da havaalanı, sınır kapısı ve resmi kurumlar hariç tüm yerleşim alanları Kürtler’in eline geçti ve bütün yüksek binalarda Kürtler’i temsil eden bayraklar asıldı. Nusaybin Sınır Kapısı’nda görev yapan gümrük personeli ve polis memurları saat 08.00’den 17.00’ye kadar görevlerini sürdürüyor. Suriye bayrağının asılı olduğu Suriye tarafında gümrük kapısı kapalı. Görünürde herhangi bir memur, polis veya asker bulunmuyor.

Başbakan Erdoğan katıldığı bir TV programında Suriye’nin kuzeyindeki gelişmeleri yorumlarken şu ifadeleri kullanmıştı: “Şu anda muhalif güçler duruma hakim. Türkiye’de de ne yazık ki malum medya özellikle Esad’ın oradaki Kürtlere bırakarak terk ettiği yerleri, adeta ’orada da bir Kürdistan devleti kuruldu ve kuzeyde bir Kürt devleti’ filan gibi yazmaya başladılar, hemen böyle bir adım atıyorlar. Yapıya baktığımız zaman orada çok ilginç bir durum söz konusu. Özellikle de Afrin’e kadar bölge Kamışlı’dan o bölgede... Kobani bölgesi falan tabii buralar hassas fakat Türkiye olarak bizim PKK terör örgütüyle PYD’nin oradaki işbirliğine tabii ki sıcak bakmamız mümkün değil.”

Yakalayıp dövdüler

Suriye ordusunun yeniden ele geçirmek için yoğun bir operasyon yürüttüğü Suriye’nin ekonomik açıdan en önemli kenti Halep’te şehrin muhaliflerle Esad güçleri arasında yarı yarıya paylaşıldığı belirtiliyor. Suriye Genel Devrim Konseyi Medya Bölge Sorumlusu Semih el-Hamavi, ordunun, Halep’in Salahaddin bölgesini yoğun top ateşine tutması nedeniyle ölü ve yaralıların olduğunu belirterek, Halep’te nizami ordu ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) arasında çatışmaların yaşandığını bildirdi. El-Hamavi, ÖSO’nun Halep’in yüzde 50’sini kontrolüne aldığını söyledi. Rejimin kontrolünü kaybettiği yerlerde ÖSO’dan tekrar geri almak için savaş uçaklarını dahi kullanmaktan çekinmediğini dile getiren el-Hamavi, çatışma bölgelerinde halkın operasyonlar nedeniyle kaçtığını ifade etti. Öte yandan Esad güçleri yakaladıkları muhalifleri soyup dövdükten sonra basına gösterdi ve bilinmeyen bir yere götürdü.

Haberin Devamı