Gazete Vatan Logo

Piyasalarda bu hafta ‘diriliş’ test edilecek

Geçen hafta Freddie Mac ve Fannie Mae ile ilgili kurtarma planı, ardından da beklenenden iyi gelen ikinci çeyrek rakamları ile yükselişe geçen Wall Street’te bu hafta ’diriliş’in gerçekliği test edilecek.

Bu hafta piyasalar, Bank of America ve Washovia gibi büyük finans kuruluşlarının finansal verilerini ve Apple, Yahoo ve Boeing gibi kilit konumdaki dev şirketlerin ikinci çeyrek açıklamalarını yakın takibe alacak.

Dow Jones % 3.7 arttı

Önceki 4 haftayı ağır kayıplarla kapatan Dow Jones, geçen haftayı ise yüzde 3.7 artışla tamamladı. Nasdaq’daki yükseliş ise yüzde 1.95 oldu. Lehman Brothers’dan Ethan Harris, geçen haftaki gelişmelerin krize karşı verilen tepki açısından cesaretlendirici olduğu yorumunu yaparak, “İyi olan şey mali otoritelerin daha derin bir şok olmaması için harekete geçmesi” dedi. Analistler yine de Wall Street’teki çıkışın kalıcı olup olmadığı konusunda kararsız. BMO ekonomisti Douglas Porter’a göre, “Güzel bir çıkıştı ancak ’Amerika’da sabah oldu’ demek için daha çok erken.”

Geçen hafta piyasaları rahatlatan bir diğer veri de petroldeki düşüştü. Uzmanlara göre bu düşüş, enerji maliyetlerini aşağı çekerek tüketiciler üzerindeki baskıyı azaltacağı için piyasayı çok pozitif etkiledi.

Haberin Devamı