Gazete Vatan Logo

Piyasada tansiyon ‘erken’ düştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimlerin 24 Haziran’da yapılacağını açıklaması, piyasalardaki tansiyonu düşürdü. Belirsizliğin kalkmasıyla dolar/TL 4.01’i test etti, borsa yüzde 3.1 yükseldi. İşlem hacmi rekor kırdı.

Piyasada tansiyon ‘erken’ düştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçiminin 24 Haziran’da yapılacağını açıklaması, piyasalardaki gerilimi bitirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin dünkü zirvesi öncesinde yaprak kıpırdamayan piyasalarda, belirsizliğin ortadan kalkmasıyla coşku yaşandı.

Cumhurbaşkanı’nın açıklamaları öncesinde 4.09 düzeyinde seyreden dolar/TL, 4.0186’ya kadar geriledi. TL, dolar karşısında yüzde 1.7 değer kazandı. Euro da 5 TL’nin altına çekildi. Dün gün içinde 108 bin puan seviyesinde seyreden Borsa İstanbul, erken seçim tarihine ilişkin belirsizliğin ortadan kalkması ile hızlı bir şekilde yükselişe geçti. BIST 100 endeksi, yüzde 3.08 yükselişle 112 bin puanı geçti. Borsa günü 112 bin 99 puandan kapattı. 10.5 milyar lirayla işlem hacminde rekor kırıldı.

Spekülatif köpük gitti

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, seçim tarihinin 24 Haziran olarak belirlenmesinin ardından belirsizliğin tamamen ortadan kalktığını söyledi. Ertem, “Belirsizliğin ortadan kalkmasıyla kurun üzerindeki spekülatif köpüğün kalkması doğrultusunda gelişme hemen oldu; daha da normalleşeceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

TL’yi güçlendirir

Cumhurbaşkanı’nın 24 Haziran tarihini duyurmasından önce ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley, erken seçimin getireceği riskin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz artışı ihtimalini artırabileceğini, bunun da TL için geçici olarak olumlu olabileceğini bildirdi. Morgan Stanley, “TCMB, 25 Nisan’daki toplantıda faizleri değerlendirecek ve liranın bu ay dolar ve euro karşısında geldiği rekor düşük seviyelerin ardından TCMB’nin ülke varlıklarını daha yüksek faizler ile destekleyebileceği spekülasyonu mevcut” değerlendirmesini yaptı.

Daha net bir gelecek

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, bir süreden beri seçimlerin erkene alınacağına dair piyasada söylentiler olduğunu ve bu durumun bir belirsizlik oluşturduğunu söyledi. Büyükekşi, “Uzlaşılan erken seçim tarihi ile belirsizliği sona erdirmiş oldu. Seçimleri tamamladıktan sonra daha net bir gelecek vizyonu ile Türkiye olarak çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Dönüm noktası

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, erken seçim kararıyla ilgili şunları söyledi: “İş dünyasının ihtiyacı olan istikrar ortamını sürdürülebilmek adına, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne bir an önce geçmemiz gerekiyor. İnanıyoruz ki bu seçim sonuçları, 2023 hedeflerimizin gerçekleştirilmesi ve güçlü Türkiye’ye giden yolda bütün engellerin bertaraf edilebilmesi adına büyük bir dönüm noktası olacaktır.”

Üretim yarışı 1.5 yıl erken başlar
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Seçimlerin erken yapılması en çok reel sektöre yarar. İş dünyası yatırım kararlarını öne alır. Çok daha güçlenecek yönetim sistemiyle üretim yarışı
1.5 yıl erken başlar” diye konuştu. Avdagiç, şunları söyledi: “Türkiye’nin bekleyecek bir saati bile yok. Dünyanın bu konjonktüründe iş dünyası olarak ihtiyacımız olan tek şey siyasi istikrarın sürmesidir. Hele ki Suriye ve Irak ile ilgili gelişmeler sürerken, dünyanın iki dev kutbu arasında gerginlik tırmanırken kararları hızlı almalıyız. Ekonomide kur üzerinden yapılan atak ve reel sektörün taşıdığı riskler açısından Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne beklemeden, bir an önce geçmesi zorunluluktur. Önümüzü daha net görebilmek için buna ihtiyaç vardır.”
Ekonomi için olumlu
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “Seçimin, bu yılın ilk yarısında yapılacak olmasını ekonomimiz ve üretim hayatımız için olumlu bir karar olarak değerlendiriyoruz” dedi. Bahçıvan, şunları söyledi: “Erken seçim tartışmaları, son zamanlarda zaman zaman Türkiye’nin gündeminde yerini alıyordu. Biz İstanbul Sanayi Odası olarak Türkiye’nin istikrarı sağlayacak, belirsizliğin ortadan kalktığı, öngörülebilirliğin olduğu bir dönemi 2019’a kalmadan bir an önce yakalaması gerektiğini çeşitli platformlarda dile getirdik. Bu bağlamda 2018 sonbaharında olabileceği tahmin edilen seçimin, bu yılın ilk yarısında yani 24 Haziran 2018’de yapılacak olmasını ekonomimiz ve üretim hayatımız için olumlu bir karar olarak değerlendiriyoruz.”
Önümüzü daha net göreceğiz
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, 24 Haziran olarak belirlenen seçim tarihinin Türkiye için hayırlı olmasını dileyerek, “Seçimlerin öne alınmış olması iş dünyası açısından belirsizliklerin de bir an önce ortadan kalkacağı ve önümüzü daha net göreceğimiz anlamına geliyor. Seçimlerin en kısa sürede tamamlanıp, gündemden kalkmasıyla işimize daha çok odaklanacağız” dedi.

Haberin Devamı