Gazete Vatan Logo

Piri Reis'in sultanları

Piri Reis gemisi, Kıbrıs açıklarında petrol ve doğalgaz aramak için Akdeniz’e açıldı

Piri Reis'in sultanları

Urla’da gemiyi uğurlayan
9 Eylül Üniversitesi Rektörü Mehmet Füzün, “Bu araştırma ülkemize ve dünyaya yararlı olacak” dedi. Piri Reis’in iki kadın mürettebatından araştırma görevilisi Melek Korkmaz
heyecanlı. TPAO’dan gelen Sümeyra Küçüksarı “Sismik çalışmaları denetliyorum, gururluyum” dedi.



Rum semalarında göz teması

Rum Kesmi, Erdoğan'ın "Gereğini yaparız” sözlerine rağmen sondaja devam edeceklerini açıkladı.

Doğu Akdeniz’de petrol arama çalışmalarına başlayan Kıbrıs Rum yönetimini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın BM’deki “Gerginliğe neden olacak girişimleri durdurun, aksi taktirde gereğini yaparız” sözlerine rağmen sondaja devam edeceklerini açıkladı. Rum Lider Dimitris Hristofyas, bir yıl içinde başka parsellerde de petrol arayacaklarını ifade ederek, “Çözüm bulunmasa bile bulduğumuz petrol-doğalgazı Kıbrıslı Türklerle de paylaşacağız” dedi. Bunun üzerine dün sismik araştırma gemisi Koca Piri Reis Doğu Akdeniz açıklarında araştırma yapmak üzere dün İzmir’den demir aldı. 1987’de Piri Reis, Yunanistan’ın Ege Denizi’nde petrol arayacağını ilan edince Ege Denizi’ne gönderilmişti. Yunanistan’ın “müdahale ederiz” açıklamasına, bunun savaş sebebi olacağını söylemişti. Kriz NATO ve ABD’nin araya girmesiyle aşılmıştı.

Rum basını dün sondaj çalışmalırın izleyen Türk F-16 savaş uçaklarının Rum hava sahasına girdiğini öne sürdü. Politis gazetesinin iddiasına göre, 2 Türk savaş uçağı, Rum kesimine 6 mil yaklaşarak hava sahasını ihlal etti. Gazete, “Cyprus Airways’in pilotları Türk uçaklarını gözleriyle gördü. Türk uçakları hava sahasını ihlal etti ama uçağa tacizde bulunmadı” diye yazdı.

24 saat çalışacak

36 metrelik Piri Resi, 24 saat aralıksız ve 20 gün 2 boyutlu sismik çalışma kapasitesine sahip. Gemide 2’si Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) jeoloji ve jeofizik mühendisi 10 kişi görev yapacak.

Piri Reis’in iki sultanı heyecanlı

İZMİR - Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, petrol, doğalgaz araştırması için Doğu Akdeniz’e hareket eden Piri Reis’in araştırmasının ülkeye ve dünya bilimine yararlı olacağına inandığını söyledi.
Piri Reis Gemisi’nde, DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü’nde araştırma görevlisi Melek Korkmaz ile TPAO’da görevli Sümeyra Küçüksarı da bulunuyor. Piri Reis ile daha önce 2 kez göreve çıktığını belirten Melek Korkmaz, “Ama bu kez farklı. Politik ve ülkemiz açısından ayrı bir önemi var ve bu araştırmamızı daha heyecan verici kılıyor” dedi.

Gemide TPAO adına çalışan Sümeyra Küçüksarı “Sismik çalışmaların kontrol ve denetimini yapacağım. Bu görevin bana verilmesinden de çok mutlu oldum, gururlu ve heyecanlıyım” dedi.

Haberin Devamı