Gazete Vatan Logo

Pinokyo gerginliği

4+4+4 görüşmeleri de tartışmalar da devam etti


“Yer” tartışmasıyla başlayan komisyon toplantısı, “pinokyo” tartışmasıyla devam etti. CHP’li Ali Haydar Öner, sözlerine ”Sayın Bakanım dikkat etsin, adı Pinokyo’ya çıkmasın” dedi. Bakan Dinçer, “Hayatımda bugüne kadar hiç yalan söylemedim” dedi. CHP’li Öner, “Sicilimde ’intihalci’ yazmıyor” demesi üzerine de Bakan Dinçer ”Konuşma terbiyesiz” diye karşılık verdi

TBMM Milli Eğitim Komisyonu, AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı başkanlığında, bundan önceki görüşmelerin yapıldığı daha büyük olan KİT salonu yerine komisyonun kendi salonunda toplandı. Salonda bir çok milletvekili ve gazetecinin ayakta kalması nedeniyle CHP’li milletvekilleri, Meclis boşken neden küçük bir salonun seçildiği konusunda eleştiri yönelttiler ve daha büyük bir salona geçilmesini istediler. CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, ”Böyle daha çok zaman harcıyoruz. Ayakta olan nasıl konuşacak? Çocuk değiliz” dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal da, ”80 kişi söz alınca nasıl olacak? 80 kişi 10’ar dakikadan 800 dakika konuşmayla nasıl olacak? Bizim niyetimiz komisyonu çalıştırmak” dedi. Ünal, komisyonun asıl toplantı salonunun burası olduğunu kaydetti. Bu tartışmanın ardından, teklifin 5. maddesi görüşülmeye başlandı. 5. madde üzerinde salonda bulunan CHP’li milletvekillerini tamamı söz istedi.

‘Pinokyo sözünü geri al’

Teklifin 5. maddesi üzerinde ilk sözü alan CHP’li Ali Haydar Öner, sözlerine ”Sayın Bakan’ın nerede olduğu anlaşıldı. Yeni sit com başlamış, kanal kanal geziyor. Sayın Bakanım dikkat etsin, adı Pinokyo’ya çıkmasın. Sayın Bakan’ın asıl görevi kanal kanal dolaşıp kamuoyunu yanıltmak değil” dedi. Komisyon Başkanı Nabi Avcı da Öner’den özür dilemesini isteyerek, ”Kanaatlerinizi çok daha nazik şekilde ifade edebilirsiniz” dedi. Öner ”Sayın Bakan kamuoyunu yanıltan sözlerini geri almazsa ben de sözlerimi geri almam” diye konuştu. AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal ”Hakaretinizi geri alın. Geri almazsanız komisyonun çalışma usulü ile ilgili ciddi sıkıntı yaşanır” dedi. AK Parti’li milletvekillerinin ”Pinokyo tanımlamasını kullanamazsınız” sözlerine Öner, ”Hiç kimse bana bu sözü geri aldıramaz” karşılığını verdi.

‘Konuşma terbiyesiz’

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, ”Ben hayatımda bugüne kadar hiç yalan söylemedim. Yanlış bilgi de vermedim. Eğer benim yanlış bilgi verdiğime dair bir şey söyleyebilecekse onu söylesin. Bunun dışında bu komisyonun sağlıklı ve etkin çalışabilmesi için özür dilemesini beklemiyorum. Böyle birisinin özür dilemesi de zaten benim için makbul bir şey değildir. Onu kendi terbiyesizliğine mahkum ediyorum” dedi. Öner’in ”Benim sicilimde ’intihalci’ yazmıyor” demesi üzerine de Bakan Dinçer ”Konuşma terbiyesiz” diye karşılık verdi. ”Bana kimse terbiyesiz diyemez” diyen Öner’e yanıt AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür’den geldi. Şükür ”Bırakın bir bakanı bir insana bu laf söylenmez” diye konuştu. Avcı, tartışmalar sırasında basın mensuplarını ve üyeleri cep telefonuyla görüntü almaması için uyardı. Avcı, ”Biraz önce salon ile ilgili eleştiriler vardı ama görüyorum ki sorun salonun kapasitesinde değil bizde, hepimizde. Bu üslupla hangi salona geçsek aynı neticeleri alacağız. Önce farklı bir salonda daha düzenli çalışabilecek bir heyet olduğumuzu kendi kendimize kanıtlayalım, salon çözümünü ayrıca üretelim” diye konuştu. Bu sırada basın mensuplarıyla Avcı’nın danışmanı olduğunu söyleyen bir kişi arasında tartışma çıktı. Avcı da danışmanından dışarı çıkmasını istedi.

60 saatte 4 madde geçti

Kademeli ve kesintili 4+4+4 eğitim sistemi öngören yasa teklifi komisyonda 5 Mart Pazartesi günü görüşülmeye başladı. Komisyondan geçen maddeleri özetle şöyle:

1. MADDE: İlköğretim Kanunu’nda yapılan düzenleme ile 6-14 yaş olan eğitim, “6-13”e çekildi. İlköğretim Kanunu’na “Mecburi ilköğretim çağı 6-13 yaş grubundaki çocukları kapsar. Bu çağ çocuğun 5 yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlar, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda biter” ifadesi eklendi. Teklifin 7. maddesinde Milli Eğitim Temel Kanunu’nda yapılacak düzenleme ile kanuna “72. aydan sonra okula başlar” ifadesi konulacak. Teklifin geneli üzerindeki görüşmelerde de birinci maddedeki “5 yaş” ifadesi yerine “72 ay” düzenlemesi yapılacak.

2. MADDE: Alt komisyondan çıkan teklifte “İlköğretim okulunun kademeleri şunlardır: 4 yıl süreli ilköğretim 1. kademe, 4 yıl süreli ilköğretim 2. kademe” ifadesi AKP’lilerin önergesi ile “İlköğretim; 1. maddede belirtilen amacı gerçekleştirmek için kurulmuş 4 yıl süreli ve zorunlu ilkokul ile 4 yıl süreli ve zorunlu ortaokuldan oluşan bir Milli Eğitim ve Öğretim Kurumudur” olarak değiştirildi.

3. MADDE: İlköğretim Kanunu’na “İlköğretim kurumlarının ilköğretim birinci kademe ve ilköğretim ikinci kademe olarak bağımsız okullar hâlinde kurulması esastır. Ancak imkân ve şartlara göre ilköğretim ikinci kademe okulları, ilköğretim birinci kademe okullarıyla veya ortöğretim kurumlarıyla birlikte de kurulabilir” ifadesi eklendi. Böylece ortaokul ile lisenin aynı binada açılmasının yolu açıldı. Bakan Dinçer’in bu maddeye ilişkin “Müfredat bütünlüğünü de kapsar” açıklamasına AKP’li Komisyon sözcüsü Fikri Işık, “Bu yorum doğru değil ben katılmıyorum” demesi dikkatleri çekmişti. CHP’liler, “imam hatip okullarının içerisine ortaokullar açılacak” değerlendirmesi yaptı.

4. MADDE: Bu maddeyle teknik düzenleme yapılıyor. İlköğretim Kanunu’nda var olan “ilköğretim okulu” ifadesi kademelendirme nedeniyle “İlköğretim birinci ve ikinci kademeleri” yerine “ilkokullar ve ortaokullar” şeklinde düzenlendi. Önerge gerekçesinde, ilkokul ve ortaokul ifadelerinin toplumda kabul görmüş ve anlaşılması daha kolay tanımlamalar olduğu belirtildi.

Başbakan’ın uzlaşma kültürü yok

CHP lideri, 12 yıllık zorunlu eğitim konusunda yaptığı çağrıyı hatırlattı ve “Anayasa konusunda uzlaştık, niye bu konuda uzlaşmıyoruz?” dedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’ın uzlaşmaya ilişkin açıklamalarını değerlendirdi. Başbakan’ın samimi olmadığını belirten Kılçdaroğlu, “Kendisiyle uzlaştık, uzlaştığımız pek çok konu var, parlamentoda uzlaşılarak pek çok yasa çıktı. Ama Sayın Başbakan’ın bunlardan haberi yok. Çünkü kendisinde uzlaşma kültürü yok, Onun istediği şu:’Ben tepeden inme bir anlayışla teklifi getiririm, parlamentonun gündemine koyarım, benim çoğunluğum var. Ben yasalaştırırım.’ Ne anlayışıdır bu, postmodern diktatör anlayışı” dedi.

‘Çocuklarımız iyi yetişsin’

Kılıçdaroğlu, eğitim sistemindeki değişikliğe ilişkin de şöyle konuştu: “Amacımız şu: Daha güzel eğitim yasası, nasıl olmalı? Çünkü ben sayın Başbakan’a çağrıda bulundum, ’buyurun gelin uzlaşalım bu konuda ve bunu gerçekleştirelim, uzlaşma kültürünü de böylece yerleştirmiş oluruz.’ Ama Sayın Başbakan bunu kabul etmedi. ’Hangi konuda uzlaştık ki bugüne kadar’ diyor. Anayasa konusunda uzlaştık ya, oturduk uzlaşma komisyonu kurduk ya. Bilim insanlarımızı çağırırız onlarla beraber konuşuruz çocuklarımız için daha güzel bir gelecek hazırlamış oluruz.”

Başbakan’ın ”Düz liselerden meslek liselerine geçişi hızlandırıyoruz?” açıklamasının hatırlatılması üzerine de Kılıçdaroğlu, ”İnanıyor musunuz? Ben inanmıyorum. Ben inanmıyorum pek çok kişi de inanmıyor. Düşünün komisyondaki bir arkadaşımız, akşam diyor eve gittim, eşim bile anlamamış diyor. Yani bir AKP milletvekilinin eşi bile anlamamış. Eğer CHP itiraz etmeseydi bu konu bu kadar yoğun olarak gündeme gelebilir miydi? Bu konu çocuğunu gönderecek ailelerin konuları biz o çocukları düşünüyoruz. Çocuk iyi bir yurttaş olarak yetişmeli. ve ülkesine yararlı olmalı. İstediğimiz bu.”

”Avrupa Parlamentosu’nun raporu var, Türk ordusunun laik kalması konusunda bir vurgu yapıldı ilk defa?” şeklindeki sorusuna ise Kılıçdaroğlu, ”Demek ki, Avrupa’da belli kaygılar var. O kaygıları hükümete bildirmek istiyorlar. Teşekkür ederim”dedi.

KILIÇDAROĞLU'NUN TALİMATININ ARDINDAN BÜTÜN VEKİLLER MECLİS'E GELDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatının ardından CHP'de 4+4+4 alarmı verildi.

CHP Genel Başkanı tarafından dün milletvekillerine 4+4+4 teklifinin görüşüldüğü Meclis Milli Eğitim Komisyonu'na katılım konusunda çekilen mesajın ardından yaklaşık 100 kadar CHP'li milletvekili Meclis'e geldi. Yaklaşık 50 milletvekili saat 14.00'te başlayan komisyon çalışmaları için toplantı salonunda yerini aldı. CHP'li vekiller dönüşümlü olarak toplantıya katılarak konuşuyor.

4+4+4 arbedesi

DENİZLİ’de, 4+4+4 eğitim sistemini protesto için yürüyen KESK’e bağlı Eğitim-Sen üyeleri ile yoldan geçen bir minibüsteki 2 kişi arasında tartışma çıktı. Tartışmanın büyümemesi için aracı uzaklaştırmaya çalışan polis ile yürüyen grup arasında kısa sürede arbede yaşandı. Kavganın yatışmasının ardından grup, yürüyüşüne devam etti.

Haberin Devamı