Gazete Vatan Logo

Pilotlara emir gelmeden ‘vurma’ yetkisi verildi

Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve bağlı üslerde “turuncu” alarm, pilotlara ise olası ihlal ve diğer durumlarda emir beklemeden vurma yetkisi verildi. Diyarbakır’a çok sayıda F16 savaş uçağı da takviye gönderildi.

Pilotlara emir gelmeden ‘vurma’ yetkisi verildi

Türk Hava Kuvvetleri’nin; Rusya’ya ait savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesinin ardından ana jet üslerini “turuncu alarm” durumuna geçirmesi, Türkiye ile Rusya arasındaki gerilimin askeri boyutunun ciddiyeti konusunda önemli bir gösterge oluşturdu. Türk hava kuvvetlerinin ana unsurları; çatışma olasılığına karşı hem savunma hem de saldırıya hazır duruma geçirildi.

Ankara’nın; ABD, Almanya, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerle yaptığı temasların ardından Türk hava kuvvetlerinin turuncu alarm durumuna geçirdiğini ilan etmesi dikkat çekti.

24 Kasım 2014 tarihinde Türk hava sahasını Hatay Yayladığı üzerinde ihlal eden SU 24 tipi Rus savaş uçağı düşürülmüştü. Bu olay, iki ülke arasında krize neden olmuştu. Bu krizin yankıları sürerken, 29 Ocak 2015 tarihinde SU 34 tipi Rus avcı ve bombardıman savaş uçağı Türk hava sahasını ihlal etti.

Türkiye, Dışişleri Bakanlığı kanalıyla duyurduğu bu hava sahası ihlalinin ardından diplomatik atağa geçti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu; Cuma ve cumartesi günleri ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya dışişleri bakanları ile telefon görüşmelerinde bulundu.

Haberin Devamı

RESMEN DUYURULDU

Bu temasların ardından 30 Ocak cumartesi akşamı Anadolu Ajansı’na düşen bir haber dikkat çekiciydi. Bu kısa haberde, “Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı ana jet üslerinde alarm turuncu alarm seviyesine geçildi” ifadesi yer aldı.

Anadolu Ajansı’nın kısa haberi ile Türkiye, hava kuvvetlerinin turuncu alarm durumuna geçtiğini tüm dünyaya yarı resmi nitelikte duyurdu.

TURUNCU ALARM NEDİR?

Peki turuncu alarm ne demek? Önce Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bütünündeki alarm seviyeleriyle ilgili bilgi verelim.

Ana hatlarıyla TSK bünyesinde tüm birliklerde uygulanan üç alarm sistemi var. Beyaz alarm: Saldırı durumu düşük. Sarı alarm: Saldırı olasılığı var. Kırmızı: Muhtemel bir çatışma veya savaş durumu ihtimali yüksek.

TÜM ANA JET ÜSLERİNE İKAZ

Askeri birliklerin beyaz, sarı ve kırmızı alarm durumuna geçmeleri, o birliğin muhtemel bir saldırı durumuna karşı savunma pozisyonuyla ilgili.

Haberin Devamı

Türk Hava Kuvvetleri’nde bu sistemin yanı sıra bununla bağlantılı dışarıdan gelecek saldırılara karşı hazırlık durumunda olma hem savunma hem de aynı zamanda taarruz kabiliyetine sahip bir alarm sistemi daha bulunuyor.

Bu sistemin 4 aşaması var. Beyaz, sarı, turuncu ve kırmızı. Turuncu alarm durumu; her an çatışma olabilir, savunma ve taarruza hazır olur anlamını içeriyor.

Yani savaş veya çatışma durumuna işaret eden kırmızı alarm uyarısının bir alt seviyesi.

Dikkat çekici bir nokta ise Türkiye genelindeki bütün ana jet üslerinin bu alarm seviyesine geçirilmesi. Türkiye’nin doğusundaki ana jet üsleri, Diyarbakır, Merzifon ve Malatya’da konuşlu. Batı bölgelerindeki ana üsler ise Ankara, Eskişehir, Bandırma ve Balıkesir’de bulunuyor.

Bölgedeki NATO gücü

Ayrıca NATO gücü çerçevesinde Adana İncirlik üssünde ABD’nin F-15 savaş uçakları ile Almanya'nın Tornado tipi keşif uçakları bulunuyor. NATO üyesi Fransa’da Doğu Akdeniz’e daha önce bir uçak gemisi göndermişti. İngiltere’nin de Suriye nedeniyle bölgeye gönderdiği savaş uçakları, Kıbrıs’taki üslerde konuşlu.

Haberin Devamı

Kaynak: MİLLİYET